Tårn av hodeskaller funnet i sentrum av Mexico by

Stammer fra aztekertida.

INNKAPSLET: De over 650 skallene er innkapslet i kalkstein og ligger i en underjordisk ruin nær aztekertemplet Templo Mayor. Foto: Henry Romero / Reuters / NTB Scanpix
INNKAPSLET: De over 650 skallene er innkapslet i kalkstein og ligger i en underjordisk ruin nær aztekertemplet Templo Mayor. Foto: Henry Romero / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Arkeologer har funnet over 650 menneskehodeskaller under sentrum av Mexico by. Hodeskalletårnet er ca. seks meter i diameter og ligger i en ruin som stammer fra aztekertida, dvs. før spanjolene invaderte området i 1521, skriver The Guardian.

Funnstedet ligger nær det store aztekertemplet Templo Mayor, som i dag ligger under katedralen i Mexico by. Skallene er innkapslet i kalkstein, og uventet nok er mange av dem fra kvinner og barn. Funnet kan kaste nytt lys over aztekernes prakis med å ofre mennesker til ære for sola.

Historikere er velkjent med at flere mesoamerikanske kulturer brukte hodeskaller fra krigsfanger til å pryde såkalte tzompantlier, eller skallehyller. Det nye er funnet av kvinne- og barneskaller.

- Vi forventet å finne bare skaller fra unge menn, som krigerne ville vært. Greia med kvinner og barn er at du ikke skulle tro de ville bli sendt i krig, sier antropolog Rodrigo Bolaños til Guardian.

Han legger til:

- Nå skjer det noe vi ikke har noen nedtegnelser om. Dette er virkelig nytt når det gjelder Huey Tzompantli.

Arkeologene tror hodeskalletårnet utgjør en del av det såkalte Huey Tzompantli, en gigantisk tzompantli som blir nevnt i memoarer av spanske conquistadorer som inntok aztekerhovedstaden Tenochtitlán, seinere Mexico by; Andrés de Tapia, en conquistador som deltok i Hernán Cortés' invasjon av aztekerriket, beskriver titusenvis av hodeskaller.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer