Tårnene kan være renset

Legionellaekspert Eivind Hesjadalen frykter at enkelte bedrifter kan ha renset og desinfisert kjøletårnene sine før helsemyndighetene rakk å teste dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FREDRIKSTAD (Dagbladet): Hesjadalen er daglig leder i selskapet NorKjemi, som arbeider med vannbehandling av kjøletårn. Siden lørdag har han vært med i jakten etter smittekilden, og arbeidet med å rense kjøletårnene i de to Østfold-byene.

Hesjadalen har vært med i teamet som har undersøkt alle kjøletårnene i Fredrikstad. Han har arbeidet tett sammen med kommunen og Folkehelseinstituttet.

Mye forvirring

-  Det er viktig å finne smittekilden, slik at folk slipper å bekymre seg for om de kan bli smittet. Hvis en bedrift har gjort dette, har den nødvendigvis ikke gjort det for å skjule sin egen skyld, men for å få renset så fort som mulig, før enda flere ble smittet. Jeg kan forstå det, men det kan bidra til at vi aldri finner hvor dette kom fra, sier Hesjadalen.

-  Det har vært mye forvirring i denne saken, og dessverre vet ikke bedriftene altfor mye om hvordan de skal løse slike situasjoner, sier han.Helsemyndighetene har kontrollert 19 bedrifter med kjøletårn i Fredrikstad og Sarpsborg. Fem av disse tårnene er blitt beordret stengt. Det gjelder:ØstfoldhallenNordic Paper Mill, SarpsborgRolvsøy metallindustri, RolvsøyBorg Hansa Bryggeri, SarpsborgJackon, Fredrikstad

Myndighetene gikk i går langt i å slå fast at smitten må ha blitt spredt fra et kjøletårn.

-  Området de smittede bor i er så stort at det er sannsynlig at smitten er blitt spredt utendørs. Det er først og fremst kjøletårn som kan spre smitte slik, sier Geir Stene-Larsen, direktør i Folkehelseinstituttet.

Fikk klar beskjed

 STENGT:  Kjøletårnet på Borg Hansa Bryggeri i Sarpsborg er et av de fem tårnene som er stengt av Folkehelseinstituttet. Van Ha Doa, produktsjef i NorKjemi, arbeider med å rense tårnet. Alle foto: Jon Terje Hellgren Hansen
STENGT: Kjøletårnet på Borg Hansa Bryggeri i Sarpsborg er et av de fem tårnene som er stengt av Folkehelseinstituttet. Van Ha Doa, produktsjef i NorKjemi, arbeider med å rense tårnet. Alle foto: Jon Terje Hellgren Hansen Vis mer

Steinar Haugsten, leder i avdeling for miljørettet helsevern i Fredrikstad kommune, deler ikke Hesjadalens frykt.

-  Da dette brøt ut på lørdag, ga vi beskjed til alle bedriftene om at de måtte rense kjøletårnene sine. Men vi ga også klar beskjed om at de måtte ta prøver på forhånd, og at de måtte utføres av uavhengige bedrifter, sier Haugsten til Dagbladet.Men han utelukker ikke at noen kan ha hoppet over den første testen.

-  Vi kan ikke garantere at det ikke har skjedd. Men vi må bare håpe at ingen har gjort det, sier Haugsten.

EKSPERT: Eivind Hesjadalen (t.v.) har vært med og undersøkt alle kjøletårnene. Her sammen med Steinar Haugsten i Fredrikstad kommune.