Tårnet: «You almost hit him»

Piloten: «I am sorry about that». SAS-flyet fra Gardermoen til Arlanda unngikk så vidt å krasje med et fly som skulle ta av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Det var svært nære ved å gå galt da et rutefly fra Gardermoen til Arlanda utenfor Stockholm landet torsdag 15. januar i år. Den store MD-80 maskinen fulgte ikke instruksjonene fra tårnet og var nære ved å kollidere med et mindre fly av typen Jetstream JS32 som var i ferd med å ta av til Sveg.

Det minste flyet hadde ifølge hendelsesrapporten til den svenske Luftfartsverket, som Dagbladet.no har fått tilgang til, fått klar bane. SAS-flyet hadde landet på rullebane 1 og var på vei bort fra rullebanen i høy fart på en høyhastighets taksebane.

Tårnet ba SAS-flyet om å vike for det andre flyet som allerede var på taksebanen. Piloten oppfattet ikke kommandoen og fortsatte. Førstestyrmannen så på dette tidspunktet ned på et kart.

Alvorlig

«JS32 måtte bråbremse for å unngå en kollisjon. Pilotene på MD-80 så aldri JS32 og har dermed ikke vært i stand til å anslå hvor nære de var.»

Det svenske luftfartsverket sier til Dagbladet.no at de nå vurderer om de skal etterforske episoden nærmere.

Nestenulykken som skjedde den 15. januar var så alvorlig at kontrolltårnet umiddelbart sa at hendelsen måtte rapporteres. Sveriges Radio har fått tak i dialogen på sambandet mellom flyene og tårnet, på opptaket kan vi tydelig høre hva som skjedde da SK 484 landet.

Tårnet: «The Jetstream is to the right of you now and you almost hit him».

SAS-Piloten: «I am sorry about that».

Skiltproblemer

Deretter forteller piloten på det lille flyet på svensk at han ble «overkjørt» og at han blir nødt til å skrive rapport på hendelsen. Han avslutter med følgende replikk.

- Jeg er kanskje liten, men ikke så liten.

Sveriges Radio melder at det har vært problemer med skiltingen på Arlanda. Hele 14 nestenulykker er registrert det siste året. Skiltproblemer var årsaken til ulykken på Linate-flyplassen i Milano. Problemet er at taksebanen brukes i begge retninger, men den er bare skiltet en vei. Luftfartsverket sier til Ekot at de ikke har råd til å skilte dobbelt.

NESTENULYKKE: Et MD-80-fly på vei fra Gardermoen til Arlanda, holdt på å treffe et mindre fly på bakken.