Emilie Enger Mehl

Tas i forsvar: - Det var dråpen

Marit Arnstad har sett seg lei av Høyres angrep på Emilie Enger Mehl, og beskylder Høyre for å bruke justisministerens populære ansikt for å skaffe spalteplass. - Avslører bare mismot, svarer Høyre.

TAS I FORSVAR: Emilie Enger Mehl angripes unødig av Høyre for å få presseoppslag, sier Senterpartiets Marit Arnstad. Foto: NTB
TAS I FORSVAR: Emilie Enger Mehl angripes unødig av Høyre for å få presseoppslag, sier Senterpartiets Marit Arnstad. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Senterpartiets parlamentariske leder har fått nok.

Marit Arnstad er lei av det hun oppfatter som Høyres målrettede angrep på justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

- Dråpen som fikk det til å renne over for meg var da Høyre brukte en rapport om vold i nære relasjoner til å angripe Mehl. Rapporten dreide seg om perioden 2015 til 2020 - altså da Høyre styrte og er en hard dom over Høyres politikk.

Høyres Sveinung Stensland sa følgende i forrige uke da Riksrevisjonen kritiserte myndighetenes innsats mot vold i nære relasjoner:

- Emilie Mehl har nå vært justisminister i 9 måneder, men fortsatt ikke klart å levere på handlingsplanen mot vold i nære relasjoner, sa Stensland.

TABBE: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl klarte ikke gjøre annet enn å le av sin egen tabbe før Gullruten 2022. Vis mer

Gjennomskuet Høyre

Arnstad sier hun har gjennomskuet taktikken fra Høyre, som hun også mener å ha observert også i flere andre saker.

- Høyre vet at det er lettere å få oppslag i avisene om de trekker inn Emilie Enger Mehl. Men det er uryddig og ugreit. Høyre bør gå meget stille i dørene her. Riksrevisjonen kritiserer Høyres regjering, ikke regjeringen som styrer nå.

- Høyre evner ikke å ta ansvar for politikken til egen regjering, men forsøker å skygge over det ved å peke på Emilie Enger Mehl, legger Arnstad til.

- Skal ikke Mehl tåle kritikk?

- Jo, absolutt. Justisministeren må finne seg i angrep, og det gjør hun. Men det finnes en grense for uredelighet i min bok. Og her går grensa.

Møllers tran

Sp-nestoren mener Høyres partileder nå må stramme opp retorikken til sine egne.

- Erna Solberg burde rette dem opp litt. Hun burde kreve en viss redelighet.

- Og Senterpartiet tok aldri for mye Møllers tran i opposisjon?

- Bilder og gimmick i opposisjon skjer med alle, også Senterpartiet. Det jeg angriper nå, er at Høyre helt bevisst velger å stille en statsråd til ansvar for en sak de vet hun ikke er ansvarlig for. De tenker Mehl-kritikk gir et kjapt oppslag. Det er så lite voksent.

RISTER PÅ HODET: Høyres Sveinung Stensland. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
RISTER PÅ HODET: Høyres Sveinung Stensland. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Fjellstøtt

Arnstad aviser at hun nå rykker ut til justisministerens forsvar fordi Mehl ikke makter det selv.

- Å nei du - Emilie Enger Mehl står fjellstøtt på egne bein. Dette handler om min irritasjon over et Høyre som kaller seg selv et ansvarlig parti, men som ikke evner å ta ansvar for åra de selv styrte Norge.

- La oss si det er spinn fra Høyre, da. Det er vel lov?

- Hvis det er spinn, så er det veldig umodent og uansvarlig spinn. Og det er Erna Solbergs ansvar. Frisk opposisjonspolitikk er bra. Uredelig opposisjonspolitikk er ikke bra.

- Lar meg ikke stoppe

Erna Solberg har ikke besvart Dagbladets henvendelse i denne saken. Men partifelle Sveinung Stensland er klar i sin sak.

- Jeg lar ikke Arnstad stoppe meg i å gjøre jobben min, sier han til Dagbladet.

- Jeg forholder meg til den som er justisminister nå. Jeg har en god og konstruktiv dialog med Mehl, vi har samarbeidet i flere saker der det har vært naturlig. Høyre driver politikk for å få gjennom våre saker og hindre Sps reverseringer, sier han.

Mismot

Stensland sier at han er forundret over utspillet fra Arnstad.

- Reaksjonen vitner mer om mismot i Sp, enn tro på egen politikk. Sp er blitt halvert etter valget, kanskje Sp burde høre mer på de som har valgt dem enn å peke på alle andre?

- Arnstad kan jo reflektere over hvordan Sp selv opptrådte i opposisjon, som ikke er et eksempel til etterfølgelse. I sak etter sak skyver Sp ansvaret videre, men det er de som har statsråden i Justis- og beredskapsdepartementet. De har det konstitusjonelle ansvaret og må også ta det, sier han.

- Bekjempelse av vold i nære relasjoner har høy prioritet i Høyre. Vår regjering fremmet en handlingsplan som ikke har blitt fulgt opp, annet enn at den ble kritisert av opposisjonen før valget. Nå venter alle på en opptrappingsplan. Regjeringen vil ikke svare på når den kommer. Høyre har stilt flere spørsmål om dette uten å få svar, senest sist uke. Høyre er godt samkjørte og jeg opplever tillit internt til linjen som føres i justispolitikken, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer