Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raser mot Høie e-post etter dette:

- Tas til inntekt for noe vi ikke mener

Tannlegeforeningen går hardt ut mot helseminister Bent Høie (Høyre) i en e-post sendt til helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

UNØDVENDIG: Helseminister Bent Høie står på sitt, og legger kroppspress til grunn for at støtte til kosmetisk tannregulering nå blir innskrenket. Opposisjonen, med Arbeiderpartiet i spissen, mener derimot det er snakk om kroner og øre. Video: Stortinget Vis mer

President i Den norske tannlegeforening Camilla Hansen Steinum reagerte så sterkt på helse- og omsorgsminister Bent Høies uttalelser under Finansdebatten i Stortinget forrige tirsdag, at hun sendte en e-post til Stortingets helse- og omsorgskomite.

Her går hun kraftig i rette med Høie:

«Det er ikke riktig at Tannlegeforeningen er enig med statsråd Høie i at kuttene regjeringen har foreslått er riktige fra et faglig ståsted, og vi reagerer sterkt på at statsråd Høie tar oss til inntekt for dette.» skriver Steinum i e-posten.

Strammer inn

Det er en replikkutveksling mellom Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Ingrid Kjerkol og helseministeren som får henne til å reagere.

Hun gjengir den slik i e-posten som er sendt dagen etter debatten.

«Jeg viser til Finansdebatten i Stortinget i går, 27.11.19 hvor statsråd Bent Høie (H) i replikkutveksling med Ingrid Kjerkol (Ap) blant annet uttalte at «Det som har skjedd etter at regjeringen la fram statsbudsjettet, er at vi har blitt enige med Tannlegeforeningen om at det faktisk er riktig faglig å gjøre en kraftig innstramming på tannregulering i Norge»,

«Og videre: «Det overrasker meg, at Arbeiderpartiet fortsatt vil presse foreldre til å gjennomføre tannreguleringer på barn der Tannlegeforeningen er enig i at dette er unødvendig», skriver hun.

Overfor Dagbladet bekrefter Camilla Hanssen Steinum innholdet i e-posten.

- Ja, vi reagerer på uttalelsene til Høie og at han tar oss til inntekt for noe vi ikke mener på talerstolen i Stortinget, sier hun.

Fikk råd fra utvalg

Den norske tannlegeforening og Norsk kjeveortopedisk forening har vært med i et fagutvalg som har sett på kriteriene for å få tannregulering.

Før utvalget var ferdig med sitt arbeid, gikk Bent Høie i forslaget til statsbudsjettet inn for å fjerne tannreguleringsstøtten til cirka 10 000 barn. Dette begrunnet Høie med at disse barna fikk regulering av kosmetiske hensyn.

I november la det faglige utvalget fram sine konklusjoner.

Mens Høie la opp til å kutte støtten til så godt som alle barn som i dag faller inn under gruppe C, som rommer de minst alvorlige tannstillingsfeilene, går arbeidsgruppen inn for at ingen av gruppene i gruppe C i regelverket fjernes.

De vil i stedet at det innføres strengere kriterier innad i de seks undergruppene og i tillegg åpnes for mer individuell vurdering av behov.

- Dette vil helt riktig medføre at vi strammer inn i noen av gruppene, og det mener vi er faglig forsvarlig, sier Steinum til Dagbladet, men understreker.

- Våre innspill er langt fra Høies forslag.

Tar avstand fra estimater

Helsedirektoratet har utarbeidet estimater som viser at rund 7 800 færre barn årlig vil få offentlig støtte om rådene i rapporten følges, noe tannlegeforeningen også tar avstand fra:

- Vi sier i rapporten at vi ikke stiller oss bak Helsedirektoratets anslag for hvor mange som vil miste stønad. Hvis de følger våre faglige anbefalinger vil vi stramme inn noe, men ikke så mye som hverken Helsedirektoratet eller Helse- og omsorgsdepartementet legger opp til, sier hun.

Tannlegeforeningens president er også uenig i at det i dag gis støtte til tannregulering som er kosmetisk begrunnet.

- Vi har aldri brukt begrepene kosmetikk eller estetikk om gruppe C. Og vi tar sterkt avstand fra begrepsbruken, sier hun.

Tar ikke selvkritikk

Helseminister Bent Høie tar imidlertid ikke selvkritikk.

- Det er hull i Tannlegeforeningens argumentasjon. På den ene siden står de sammen med Helsedirektoratet og Kjeveortopedisk forening i rapporten som sier at det er faglig riktig å gjøre en kraftig innstramming på tannregulering til barn. På den andre siden prøver de nå å distansere seg fra den samme rapporten, sier Høies statssekretær Maria Jahrmann Bjerke til Dagbladet

Hun sier rapporten Tannlegeforeningen har vært med å lage, viser til at det er mange barn i gruppe C som ikke har et helsemessig behov for regulering.

- At dette er kosmetisk og estetisk begrunnet behandling er allerede slått fast i to faglige rapporter fra Helsedirektoratet i 2014 og 2017, sier hun.

På spørsmål om helseministeren vil lytte til de faglige rådene, svarer statssekretæren at de legger rapporten fra Helsedirektoratet, Tannlegeforeningen og Norsk kjeveortopedisk forening til grunn.

- Samtidig har vi sagt at det rommet for skjønn Tannlegeforeningen naturlig nok ønsker, må skrus til noe, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media