Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tastefeil gjorde Spanias gjeld 87 milliarder kroner høyere enn den er

Men til tross for denne «gladnyheten» er den økonomiske situasjonen for landet fortsatt alvorlig.

PROTESTERER MOT BUDSJETTET: For å få bukt med den skyhøye gjelden har Spania stadig kuttet i offentlige utgifter. Også i statsbudsjettet for neste år, som ble vedtatt i høst kuttes det. Kuttene rammer allerede svake grupper hardt. Her holder en demonstrant opp et bilde av president Marian Rajoy og teksten «løgner og tyv».
PROTESTERER MOT BUDSJETTET: For å få bukt med den skyhøye gjelden har Spania stadig kuttet i offentlige utgifter. Også i statsbudsjettet for neste år, som ble vedtatt i høst kuttes det. Kuttene rammer allerede svake grupper hardt. Her holder en demonstrant opp et bilde av president Marian Rajoy og teksten «løgner og tyv». Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spanske myndigheter har oppdaget at det var en tastefeil i de økonomiske nøkkeltallene de presenterte tidligere denne uka.

Tastefeilen gjorde at landets statsgjeld ble 14, 5 milliarder dollar, cirka 87 milliarder norske kroner , høyere enn det den egentlig skulle være, melder AFP.

Det spanske finansdepartementet har nå sendt ut en korreksjonsmelding:

Det viser seg at Spanias statsgjeld i 2014 er forventet å bli på 98,9 prosent av brutto nasjonalprodukt — ikke 99, 8 prosent, som det sto i den første meldingen.

Feilen skyldes rett og slett at vedkommende som skrev meldingen byttet om på de to siste sifrene.

Selv om feilen kan virke liten, er dette en stor forskjell i en så stor økonomi som den spanske.

Fortsatt alvorlig Selv om korrigeringen er i positiv retning for den spanske økonomien, er situasjonen fortsatt alvorlig for det kriserammede landet.

Statsgjelden vokser fortsatt i et urovekkende tempo. Mens den i 2011 var på 68, 5 prosent av BNP, var den på 85, 9 prosent ved utgangen av 2012, og 92,2 prosent  i juni i år. Ved utgangen av året er gjelden ventet å ligge på 94, 2 prosent.

Spania har kjempet for å komme seg ut av det økonomiske uføre det havnet i etter at boligboblen sprakk i 2008. For å få kontroll på den enorme gjelden må Spania stadig kutte kostnader. 

Fortsatt er de ikke i mål med dette. Også årets statsbudsjett som ble vedtatt i Madrid i september, inneholdt flere harde kutt.

Noen lyspunkt Spesielt unge er rammet av krisen. Mens den totale arbeidsledigheten er på 26, 3 prosent, er hele 56 prosent av de under 25 år er uten jobb.

Noen lyspunkt er det imidlertid i den spanske økonomien.  I et intervju med The Wall Street Journal i september sa statsminister Mariano Rajoy at det for første gang på to år var økonomisk vekst i landet.

- Spania er ute av resesjonen, men ikke ute av krisen, sa han videre.

Det er også tegn på at eksporten i landet er på vei opp og landet har også fått noe bedre rente på lånene sine.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media