Tastet feil og tapte halvannen milliard

Desimalfeil hos Mizuho Securities på Tokyo-børsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tokyo-børsen fikk seg en liten smell på torsdag etter at en uheldig ansatt i konsernet Mizuho Securities kom til å gjøre en desimalfeil.

I stedet for å selge én aksje til 610 000 yen (34 000 kroner) i rekrutteringsfirmaet J-Com gjorde megleren en avgjørende torsdagstabbe, og la ut det motsatte.

610 000 aksjer til en samlet verdi på over tjue milliarder kostet én yen, eller fem øre, stykket.

Katastrofen ble til en viss grad avverget, fordi Toky-børsen har stramme regler som regulerer prissvingning på aksjer. Ingen fikk kjøpe aksjene for fem-øringer, men tastefeilen presset prisen kraftig ned.

For hver aksje som gikk, tapte Mizuho Securities rundt to tusen kroner mot den opprinnelige prisen.

Konsernet prøvde desperat å annullere salget, men måtte se aksjene rase ut helt til børsen stengte. Da feberen hadde lagt seg, var firmaet halvannen milliard fattigere.

Og mer kan det bli.

Nå må Mizuho ut på markedet for å kjøpe tilbake de rabatterte aksjene, og det er ventet at tapet kan stige med ytterligere noen hundre millioner kroner.

YDMYK: Mizuhos styreformann Makoto Fukuda bukker så dypt han kan og beklager overfor Japans finansminister Kaoru Yosano. Fukuda tok ansvaret for tastefeilen som ledet til nedgang på 
Tokyo-børsen torsdag. Foto: Scanpix
YDMYK: Mizuhos styreformann Makoto Fukuda bukker så dypt han kan og beklager overfor Japans finansminister Kaoru Yosano. Fukuda tok ansvaret for tastefeilen som ledet til nedgang på Tokyo-børsen torsdag. Foto: Scanpix Vis mer

I så fall overstiger tapet konsernets årlige overskudd.

- Det er en enorm feil, men heldigvis er dette en stor bank med dype lommer, sier analytiker ved Barclays Bank til Reuters.

Selv om den sterke Tokyo-børsen fikk seg en knekk etter trykkfeilen, fikk den et kraftig oppsving fredag.

PRESTISJETUNG: Mizuho er et av Japans største meglerhus, og gjør ikke slike tabber så veldig ofte.