- Tatere er en etnisk minoritet

- Ved veiskillet taterfolket nå står overfor er dette deres hovedmål: At de må bli anerkjent som en etnisk minoritet i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

At erstatningssakene blir gjennomført for dem som har lidd overlast på grunn av sin opprinnelse. At det kommer en offisiell beklagelse til dem fra Stortingets talerstol. At den daglige diskrimineringen blir brakt til opphør, sier Ragnhild Schluter, førsteamanuensis ved Høgskolen i Levanger, til Dagbladet.

Vil anerkjennes

Hun har nedlagt et stort arbeid i forsking rundt taternes historie, kultur og samfunnsform, med så godt resultat at hun hos dette folket, som avskyr forskere og pressefolk, er blitt valgt til æresmedlem av Romanifolkets landsforening.

- Den viktigste tingen på dagsordenen for taterne i dag er nok å bli anerkjent som etnisk minoritet, sier hun. Dette vil gi dem en status som vil bringe med seg en rekke rettigheter og bevilgninger - f.eks til å ivareta deres egen kultur. Like viktig er den perioden med erstatningssaker vi nå går inn i. Erstatninger for urettmessig sterilisering, lobotomering, mangelfull skolegang og mobbing. Håpet deres var jo en kollektiv erstatning, men dette ble det ikke noe av.

Ingen beklagelser

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer