Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tatere er en etnisk minoritet

- Ved veiskillet taterfolket nå står overfor er dette deres hovedmål: At de må bli anerkjent som en etnisk minoritet i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At erstatningssakene blir gjennomført for dem som har lidd overlast på grunn av sin opprinnelse. At det kommer en offisiell beklagelse til dem fra Stortingets talerstol. At den daglige diskrimineringen blir brakt til opphør, sier Ragnhild Schluter, førsteamanuensis ved Høgskolen i Levanger, til Dagbladet.

Vil anerkjennes

Hun har nedlagt et stort arbeid i forsking rundt taternes historie, kultur og samfunnsform, med så godt resultat at hun hos dette folket, som avskyr forskere og pressefolk, er blitt valgt til æresmedlem av Romanifolkets landsforening.

- Den viktigste tingen på dagsordenen for taterne i dag er nok å bli anerkjent som etnisk minoritet, sier hun. Dette vil gi dem en status som vil bringe med seg en rekke rettigheter og bevilgninger - f.eks til å ivareta deres egen kultur.
Like viktig er den perioden med erstatningssaker vi nå går inn i. Erstatninger for urettmessig sterilisering, lobotomering, mangelfull skolegang og mobbing. Håpet deres var jo en kollektiv erstatning, men dette ble det ikke noe av.

Ingen beklagelser

Mest såret er taterne over at selv etter at behandlingen av dem er blitt offisielt innrømmet, og behandlet helt opp på stortingsnivå, så har ingen representant for de norske politikerne stått fram og beklaget det som skjedde. Ingen har bedt om unnskyldning og strukket fram neven. Denne formelle oppreisning savner taterne sterkt, og det sårer dem dypt at den ikke kommer.

Den daglige diskrimineringen som fortsatt foregår er en annen viktig kampsak. På en rekke områder diskrimineres taterne fortsatt.

- Den store forandringen som har skjedd de siste årene er at det nå er taterne selv som reiser seg, organiserer seg og krever sine rettigheter. Men svært mange lever fortsatt i skjul. Livredde for at folk på arbeidsplassen eller i nabolaget skal oppdage hvem de er.

Hele Norges coronakart