Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Taterne saksøker staten for 300 millioner

Taterne forbereder et søksmål mot staten hvor de vil kreve 300 millioner kroner i oppreisning for de overgrepene de har vært utsatt for gjennom årene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gruppen har vært utsatt for blant annet tvangssterilisering av kvinner, misbruk av barn ved offentlige barnevernsinstitusjoner, splittelse av foreldre og barn og bortvisning av hele familier fra kommuner, skriver Aftenposten.

I 2000 ba Den norske kirke taterne om unnskyldning for de overgrep den hadde vært delaktig i gjennom Norsk Misjon blant Hjemløse. Regjeringen skrev i sin stortingsmelding nr. 15 2000-2001: «Regjeringa tek sterk avstand frå dei overgrepa som har vore gjorde mot romanifolket, og ber om orsaking for den uretten som har skjedd. Noko liknande må aldri få hende igjen.»

Styreleder Leif Bodin Larsen i Romanifolkets Landsforening (RFL), den eldste og største norske tater/romaniorganisasjonen, er tilfreds med en uforbeholden unnskyldning fra både kirke og stat, men, som han sier:

- Vi lever ikke av unnskyldninger alene. Her er det snakk om svært mange mennesker som har fått sine liv totalt ødelagt som følge av behandlingen de fikk av storsamfunnet, og - hvis det ikke allerede er for sent - like mange menneskeliv og skjebner som skal repareres. Derfor krever vi at det opprettes et fond begrenset oppad til 300 millioner kroner, som skal ledes og forvaltes av et uavhengig styre på den best mulig måte for vårt folk, sier Larsen.

Larsen anslår at det er et sted mellom 10.000 og 30.000 tatere i Norge i dag.

NTB