Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA

Tatovering skapte etisk dilemma på amerikansk sykehus - valgte å la pasient dø

Amerikanske leger sto overfor et uvanlig etisk dilemma da de fikk inn en bevisstløs pasient som hadde tatovert ordene «ikke gjenoppliv» på brystet sitt.

«Ikke gjenoppliv» : Mannen som døde hadde denne tatoveringen på brystet, som betyr «ikke gjenoppliv» på norsk. Foto: University of Miami
«Ikke gjenoppliv» : Mannen som døde hadde denne tatoveringen på brystet, som betyr «ikke gjenoppliv» på norsk. Foto: University of Miami Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den spesielle situasjonen fant sted på Jackson Memorial Hospital i Florida, da en ambulanse fraktet en bevisstløst 70 år gammel mann til sykehuset.

Mannen hadde pusteproblemer, høy promille og ingen identifikasjon på seg. Samtidig oppdaget legene at pasienten hadde en tatovering på brystet hvor det sto «ikke gjenoppliv», der ordet «ikke» var tydelig understreket. I tillegg var det tatovert inn en signatur.

Dermed oppsto det en etisk diskusjon blant legene. Skulle de ta hensyn til mannens tilsynelatende ønske? Og kunne de gjøre det?

Ville opprinnelig redde pasienten

Saken belyses i en studie som denne uka ble publisert i det medisinske tidsskriftet New England Journal of Medicine. Forskere fra University of Miami har i studien gjennomgått de etiske og medisinske vurderingene som ble tatt på sykehuset da 70-åringen kom inn.

Ifølge studien ønsket legene opprinnelig å redde mannen, siden de ikke kunne vite helt sikkert om tatoveringen faktisk representerte hans ønske. Legene valgte derfor å behandle mannen med antibiotika og andre livreddende tiltak.

Ble rådet til å følge tatoveringen

Imidlertid valgte legene også å kontakte sykehusets etiske konsulenter, som viste seg å ha en annen mening om saken.

Konsulentene anbefalte legene å følge tatoveringens budskap, ettersom det var «rimelig å konkludere med at den uttrykte et ekte ønske», ifølge studien.

Døde

Legene valgte derfor å stoppe behandlingen, og mannen døde kort tid senere.

I ettertid ble 70-åringen identifisert, og i pasientjournalen til mannen kom det fram at hans offisielle ønske stemte overens med budskapet i tatoveringen.

Dette gjorde forskerne lettet, skriver de i studien.

Ifølge forskningsrapporten hadde legene vært i sterk tvil om beslutningen om å stanse den livreddende behandlingen.

I en annen sak fra 2012, hvor en 59 år gammel mann også ble innlagt med en tatovering hvor det sto «ikke gjenoppliv», fortalte denne pasienten i ettertid at tatoveringen ikke var et uttrykk for hans ønske, men at han hadde tatt den i beruset tilstand etter et veddemål, skriver The Atlantic.

De lovlige rammene for å ikke gjennomføre gjenopplivning i USA er ofte komplekse, og varierer fra stat til stat. Saken har derfor satt i gang en ny debatt om hva som bør være lov og ikke, skriver CNN og Washington Post.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!