USA

Tatovering skapte etisk dilemma på amerikansk sykehus - valgte å la pasient dø

Amerikanske leger sto overfor et uvanlig etisk dilemma da de fikk inn en bevisstløs pasient som hadde tatovert ordene «ikke gjenoppliv» på brystet sitt.

«Ikke gjenoppliv» : Mannen som døde hadde denne tatoveringen på brystet, som betyr «ikke gjenoppliv» på norsk. Foto: University of Miami
«Ikke gjenoppliv» : Mannen som døde hadde denne tatoveringen på brystet, som betyr «ikke gjenoppliv» på norsk. Foto: University of Miami Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den spesielle situasjonen fant sted på Jackson Memorial Hospital i Florida, da en ambulanse fraktet en bevisstløst 70 år gammel mann til sykehuset.

Mannen hadde pusteproblemer, høy promille og ingen identifikasjon på seg. Samtidig oppdaget legene at pasienten hadde en tatovering på brystet hvor det sto «ikke gjenoppliv», der ordet «ikke» var tydelig understreket. I tillegg var det tatovert inn en signatur.

Dermed oppsto det en etisk diskusjon blant legene. Skulle de ta hensyn til mannens tilsynelatende ønske? Og kunne de gjøre det?

Ville opprinnelig redde pasienten

Saken belyses i en studie som denne uka ble publisert i det medisinske tidsskriftet New England Journal of Medicine. Forskere fra University of Miami har i studien gjennomgått de etiske og medisinske vurderingene som ble tatt på sykehuset da 70-åringen kom inn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer