Tatoverings-trøbbel for gravide

Stadig flere norske jenter tatoverer korsryggen. Men få vet at det kan hindre dem i å få smertelindring under fødsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ASKIM (Dagbladet): Tobarnsmødrene Renate Markota (27) og Bianca Karlsen (29) har i likhet med stjernene Angelina Jolie og Anastasia, tatovert korsryggen.

Ingen av dem visste at tatoveringene kan gjøre det risikofylt å få bedøvelse ved fødsel eller keisersnitt.

-  Langvarige smerter

-  Jeg fikk ikke opplyst det i tatoveringsstudiet, men jeg har lest om det i ettertid. Jentene bør få vite om det før de tatoverer korsryggen, mener Karlsen.

Markota tror mange tatøverer ikke er klar over problemet.

-  Jeg har selv tatovert jenter i korsryggen uten å vite om dette, sier 27-åringen.

Anestesioverlege Eirik Søfteland ved Haukeland universitetssykehus i Bergen, sier han helst ikke setter epidural- eller spinalbedøvelse i en tatovering.

-  Det er en teoretisk mulighet for at fargestoffer kan komme inn med nåla og utløse nerveskader eller betennelsesreaksjoner. Disse kan i verste fall gi muskelsvakheter, lammelser og langvarige smerter, sier Søfteland.

 TATTOO: Renate Markota (med ryggen til) og Bianca Karlsen elsker tatoveringer, men kan være glade for at de ikke har heldekkende farge i korsryggen. På mammas arm: Alva (2). Foto: Jon Terje H. Hansen
TATTOO: Renate Markota (med ryggen til) og Bianca Karlsen elsker tatoveringer, men kan være glade for at de ikke har heldekkende farge i korsryggen. På mammas arm: Alva (2). Foto: Jon Terje H. Hansen Vis mer

Fargestoffer

Bakgrunnen for den strenge praksisen er en artikkel publisert i Canadian Journal of Anesthesia i 2002.
 

-  Vi har ikke bevis for skade, men vi har flere undersøkelser som viser at enten vi stikker med en spinalnål eller en tykkere epiduralnål, så kan den dra med seg hudelementer inn. Tatoveringer inneholder fargestoffer som kan virke irriterende hvis stoffene blir ført inn i ryggen, sier Søfteland.

Det er tatoveringer over hele midtlinjen i lenderyggen, som kan hindre kvinnene i å få fødselsbedøvelse.

-  Hvis det er noen åpne, ikke-fargede områder i tatoveringen, så kan vi sette bedøvelsen i disse, sier Søfteland.

Piercing

Leder i Norsk gynekologisk forening, fødselslege Kjell Å. Salvesen, er kjent med at anestesileger kan nøle med å stikke igjennom tatoveringer.

Han har også sett piercinger volde problemer under fødsel.

-  Piercinger i kjønnslepper kan være i veien, hvis det blir behov for å bruke instrumenter under forløsningen. Vi opplever av og til at kvinner ikke tar ut piercingene før de kommer på fødestua, sier Salvesen.