Tatoverte får ikke gi blod

Blodbanker landet over setter blodgivere som nylig har fått utført en tatovering eller piercing i seks måneders karantene. Det er helt unødvendig med så strenge krav for de som følger bransjen egne strenge krav til sterilisering, mener formannen for profesjonelle tatovører i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommeren er høytid for de som planlegger å skaffe seg en tatovering, eller kanskje blir fristet av varmen til å pierce navlen. Da kan du bare glemme å gi blod det neste halvåret. Blodbanken setter deg nemlig i karantene dersom du velger å pynte kroppen med ringer og tatoveringer.

Blodbanken frykter at slik blodgivere er bærere av virus som kan smitte mottakeren av blodet. Hvor mange blodgivere som avvises hvert år har ikke Blodbanken i Oslo noen tall på, men noen er det.

Karantene

- Vi kjenner fenomenet. Det er ikke ofte vi setter blodgivere i karantene, men det er heller ikke ukjent, svarer avdelingsoverlege Hans Erik Heier diplomatisk til Dagbladet.

De som piercer tunga, navlen eller andre kroppsdeler gjør det ofte på impuls.

- Vi opplever at blodgivere kanskje ikke tenker over at de ikke kan gi blod på en stund dersom de har tatovert seg. Derfor må vi sette blodgiverne i karantene i seks måneder, som en sikkerhet, sier Heier.

- Hvilke farer ser du ved å tatovere seg eller utføre piercing?

- Man utsetter seg for en smitterisiko. Den er liten, men den er ikke lik null. Man kan bli infisert med hepatitt B og C, og hiv, sier Heier.

Gode rutiner

Formann i Norsk forening for profesjonelle tatovører, Glenn Jordheim, mener foreningens 14 medlemsbedrifter har gode nok rutiner for sterilisering av utstyret sitt.

- Våre strenge rutiner, som er et krav for å bli medlem, er bedre enn de kravene kommunale helsemyndigheter krever for å drive et tatovering- og piercingstudio, sier Jordheim.

Han sammenligner hygienekravene med å være på sykehusnivå.

Omlag 50 studioer i Norge driver seriøst med piercing og tatovering. I tillegg finnes det et utall andre mindre seriøse enkeltpersoner som piercer og tatoverer uten godkjennelse. Enkelte gjør det hjemme fra kjøkkenbenken.

- Å tatovere seg hos noen som ikke driver et autorisert studio, er som å spille russisk rulett med fem kuler i tønna, sier Jordheim.

Glenn Jordheim, som selv er tatovørkunstner, mener de som driver seriøst og er medlemmer i foreningen

må kunne få en erklæring fra den kommunale helsetjenesten på at de følger strenge hygienekrav. Så må blodbankene rundt om i landet få en liste over de aktuelle studioene. I tillegg kan kundene som også er blodgivere få med seg et skriv som viser at de har fått utført piercing og tatoveringer hos et godkjent studio.

Åpner for likebehandling

- Sterilisering er alfa og omega. Det spiller ingen rolle om vi lager en dårlig tatovering hvis du smitter noen med hiv, sier Jordheim.

- Hvis det foreligger prosedyrer som er godkjent av Statens helsetilsyn, i parallell med godkjente prosedyrer for akupunktører, så kan ikke jeg se at det skal være noen grunn til å forskjellsbehandle akupunktører eller de som driver med piercing og tatovering, sier avdelingsoverlege Heier ved Blodbanken i Oslo.