Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tatovøren Nick jobbet seks år i Norge før han ble utvist. Nå har han vunnet en knusende seier over UNE i retten

Borgarting lagmannsrett mener UNE har tolket og anvendt regelverket feil.

VANT: Halvannet år etter at Nick Morte og samboeren Nina Red ble hentet av politiet og sendt ut av Norge, har Morte vunnet en knusende seier over UNE i retten. Foto: Privat
VANT: Halvannet år etter at Nick Morte og samboeren Nina Red ble hentet av politiet og sendt ut av Norge, har Morte vunnet en knusende seier over UNE i retten. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er fremdeles litt sjokkert. Dette har pågått over så lang tid, og nå begynner realiteten å gå opp for meg. Det føles surrealistisk, sier den russiske tatovøren Nick Malt'sev, som går under kunstnernavn Nick Morte, til Dagbladet.

15. mai fikk han nyheten om at han har vunnet saken mot Utlendingsnemda (UNE).

Ble utvist

Det har gått halvannet år siden Nick, sammen med kona Nina, med kunstneretternavnet Red, ble utvist fra Norge, og nå har Borgarting lagmannsrett kjent utvisningen ugyldig.

For å forklare saken må vi helt tilbake til 2010, da Morte flytter til Norge og sikrer seg midlertidig oppholdstillatelse, og begynner å arbeide som tatovør.

Han etablerer enkeltpersonsforetak og begynner i jobbe i lokalene til Lucky7 i Oslo.

I 2014 får han avslag på søknad om fornyet oppholdstillatelse i Norge av Utlendingsdirektoratet (UDI), anker til UNE og får medhold.

Men i 2016 begynner problemene for alvor for Morte. Da avslår UDI Mortes søknad om forelenget oppholdstillatelse. De begrunner avslaget med at han verken er selvstendig næringsdrivende, eller er faglært i utlendingsforksiftenes forstand.

Noe som er krav for å få oppholdstillatelse.

Morte anker til UNE, som opprettholder avslaget, med en litt annen begrunnelse. De er uenige med UDI, og slår fast at tatovøren må anses som selvstendig næringsdrivende og som faglært, men at arbeidet han utførte i Norge ikke krever faglært kompetanse.

Dermed ble Morte, og kona, utvist.

- Måtte forlate livet mitt

Det som førte til at Morte ble utvist er at tatoveringsbransjen ikke stiller noen formelle krav til utdannelse.

I et rundskriv fra UDI fra 2014 blir det slått fast at personer som ikke har utdanning tilsvarende virderegående nivå, likevel kan anses for å være faglærte, dersom de har praktisk erfaring og opplæring på minst seks år.

Det har Morte. Men siden dette ikke er et krav for å få jobb i tatoveringsbransjen for øvrig, ville altså ikke UNE gi Morte fornyet oppholdstillatelse.

Dermed ble Morte og kona plukket opp av politiet, sendt til Trandum og videre ut av landet. En opplevelse Morte beskriver som tøff.

- Alt dette førte jo til at jeg ble deportert, noe det nå ser ut som ikke var lovlig. Jeg måtte forlate livet mitt og jeg måtte ut av Europa, som jo er en konsekvens av at jeg ble utvist. Jeg hadde jobbet åtte år med å få kunder og å få meg et navn, og så ble jeg avskåret fra det, sier Morte nå.

Heimly-venn

Flere reagerte sterkt på avgjørelsen om å utvise Morte og kona Nina, som blant annet hadde jobbet som frivillig fotoassistent for Per Heimly, som er venn av ekteparet. Den kjente fotografen raste mot utvisningen.

- Musikere og kunstnere «are not worth a shit» så lenge man ikke har utdanning, sa Heimly til Dagsavisen, som omtalte utvisningssaken.

Men Morte var ikke klar for å gi seg. Han tok saken inn for Oslo tingrett, som ga UNE medhold. Dermed anket Morte saken inn for Borgarting lagmannsrett, som i en fersk dom har gitt ham fullt medhold og kjent UNEs utvnisningsvedtak ugyldig.

Det som bikket saken i Mortes favør er at Borgarting lagmannsrett mener UNE har gjort en feil når de har vurdert Morte ut fra hva slags kompetanse som kreves i bransjen som helhet.

Skulle blitt vurdert individuelt

De peker på at både utlendingsforskriftens § 6-18 og UDIs rundskriv fra 2014 sier at den aktuelle arbeidstakeren skal vurderes individuelt, og ikke på bakgrunn av hvilke krav som settes i bransjen forøvrig.

«Dersom man skulle følge statens syn, ville kvalifikasjoner og faglig nivå hos andre selvstendig næringsdrivende bli avgjørende for om utlendingens egen virksomhet er på et tilstrekkelig faglig nivå. Hvorvidt utlendingens virksomhet er på et tilstrekkelig faglig nivå ville videre variere med hvem han eller hun til enhver tid deler kontorfellesskap med, noe som kan føre til nærmest vilkårlige resultater», heter det i dommen fra Borgarting lagmannsrett.

«Videre har UNE - ut fra en individuell vurdering av Mal'tsevs bakgrunn, erfaring og det faglige nivået på hans arbeid - kommet til at han anses som faglært».

Dermed konkluderer lagmannsretten med at UNE har tolket og anvendt utlendingsforskriften feil, og at feilen har hatt betydning for om Morte skulle få oppholdstillatelse eller ikke.

«UNEs vedtak 2.april 2016 og de to etterfølgende beslutningene er dermed ugyldige», slår lagmannsretten fast.

- UNE har nylig mottatt dommen fra lagmannsretten, som kom til det motsatte resultatet av det tingretten gjorde. Vi skal nå sette oss grundig inn i den og vurdere hvilken betydning det kan få for andre saker dersom dommen blir stående, sier seksjonssjef i UNE, Mats Risbakken, til Dagbladet.

- Vi har ennå ikke vurdert om vi skal anke dommen fra lagmannsretten. Hvis UNE ikke anker dommen, vil vi behandle saken til Mal'tsevs i lys av det lagmannsretten har vurdert og kommet til.

TATOVERING: Nick Morte forteller at kollegene hans ved Lucky7 i Oslo er svært glad for den ferske dommen. - De venter på å få meg tilbake. Det var jeg som gjorde alle de realistiske tatoveringene der. Det er ingen andre i studioet som gjør det, sier Morte. Her er et eksempel på et av Mortes kunstverk. Foto: Privat
TATOVERING: Nick Morte forteller at kollegene hans ved Lucky7 i Oslo er svært glad for den ferske dommen. - De venter på å få meg tilbake. Det var jeg som gjorde alle de realistiske tatoveringene der. Det er ingen andre i studioet som gjør det, sier Morte. Her er et eksempel på et av Mortes kunstverk. Foto: Privat Vis mer

- Mistenker at jeg kommer tilbake til Norge

Morte på sin side krysser nå fingrene for saken ikke blir anket inn for Høyesterett.

Da han ble utvist ble han sendt tilbake til hjemlandet Russland, men der likte han seg ikke.

- Jeg passer ikke inn i Russland. Jeg er så annerledes, sier Morte.

Han la ut på en turné som ledet ham helt til New Zealand, der en kamerat ga ham jobb, og det er også her Morte nå bor og jobber.

Jobben fører nok til at han blir på New Zealand en stund, men han utlukker ikke at han kommer tilbake til Norge.

- Jeg må tenke på det. Jeg har vært utrolig mange steder, men jeg har aldri følt meg så hjemme som jeg gjorde i Norge. Jeg mistenker at jeg kommer tilbake, sier Morte.

Som likevel forteller at utvisningssaken har satt sine spor.

- Hver gang jeg ser politiet her, så blir jeg frossen. Alt jeg klarer å tenke på er da jeg ble lagt i håndjern i Oslo og de sparket meg ut. Det var ubehagelig. Hvis jeg kommer tilbake til Norge, så er jeg ikke sikker på at jeg vil føle meg like trygg som jeg gjorde, sier tatovøren.

I tillegg til at utvisningen av ham er kjent ugyldig, må også UNE betale Mortes sakskostnader, som beløper seg til 413 924 kroner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media