Tatt 10 ganger på ei uke

Råkjøreren i Troms har trolig satt norgesrekord: På ei uke ble han registrert ti ganger av en fotoboks ved Finnsnes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): 69342 bilister ble avslørt av fotobokser her i landet i fjor, viser ferske tall fra Statens vegvesen. Antall fartssyndere som blir knepet i den automatiske trafikkontrollen (ATK) er omtrent som året før.

Det betyr at det havner omkring 70 millioner kroner i statskassa når alle får gjort opp for seg. Førerkortet ryker for 1400 bilister.

Mister lappen

For én råkjører kommer det til å svi kraftig:

Bilisten med den elleville norgesrekorden har ennå ikke fått regninga. I desember i fjor passerte han fotoboksen ved innkjøringen til riksvei 86 ved Finnsnes i Troms i ulovlig hastighet hele ti ganger.

- Den første gangen ble han fotografert i en hastighet på 121 km/t i 70-sonen, sier senioringeniør i Statens vegvesen i Troms, Tore Leirstein.

Råkjøringen skjedde i løpet av ei uke før jul. På grunn av ferie og sykdom er saken ennå ikke kommet til politiet. Når saken blir avgjort kan fartssynderen se langt etter førerkortet og belage seg på bøter for tusenvis av kroner.

Helt vilt

- Jeg har aldri opplevd maken, sier senioringeniør Tore Leirstein. Avdelingsingeniør i Vegdirektoratet Arve Nyborg tror også at bilisten har satt en skremmende rekord.

- Vi har spekulert på om han har gjort dette bevisst etter at han ble fotografert første gang og skjønte at han ville miste førerkortet, sier Nyborg.

Vanligvis har fotobokser en preventiv virkning, men tydeligvis ikke for denne bilisten.

- Våre undersøkelser viser at antall ulykker har blitt redusert med over tjue prosent der det har kommet fotobokser, sier Nyborg.

Mer i vente

69342 fotograferte fartssyndere i fjor er litt over tusen færre enn året før. De fleste holder seg til fartsgrensene. 24,5 millioner biler ble registrert av kameraene i de 270 fotoboksene i fjor.

Avdelingsingeniør Nyborg mener at omkring 1400 personer har eller vil miste førerkortet som følge av bildene fra fotoboksene. Flere saker er ikke endelig avgjort.

De politiske myndighetene skal nå diskutere en plan som blir lagt fram av Vegdirektoratet. Mellom to og tre hundre nye kameraer kan bli plassert på norske veier i åra framover.

BLIR TATT: Politiførstebetjent Jens A. Bærland i Porsgrunn har aldri opplevd at en bilist er tatt ti ganger i løpet av noen dager, men denne fotoboksen i Porsgrunn skaffer betydelige inntekter til statskassa.