Tatt av flom?

Den topphemmelige amerikanske undervannsfarkosten kan ha gått til bunns og forsvunnet i slammet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KRISTIANSAND (Dagbladet): Den amerikanske marinen har trolig ikke tatt hensyn til at den svært dype Kristiansandfjorden på denne årstida er full av flomvann fra Otra og Topdalselva. Denne uka er det ekstra stor vannføring.

NVE har sendt ut varsel om femårsflom i Agder.

Lokale fiskere forteller om helt spesielle vannforhold i fjorden som er preget av alt elvevannet. Enkelte steder ligger det tunge ferskvannet som et lokk over havbunnen.

Kommandørkaptein Thom Knustad ved Natos fellesoperative hovedkvarter bekrefter at dette er en av teoriene som har vært nevnt etter at den ubemannede ubåten forsvant forrige torsdag formiddag.

Mindre oppdrift

- Den kan også befinne seg i et spesielt vannsjikt med liten oppdrift, tror Knustad.

Oppdriften i ferskvann og brakkvann er betydelig mindre enn i sjøvann. Derfor kan feil ballast ha senket prestisjeubåten.

Kongo-uhell

Så vidt Dagbladet kjenner til, var det nettopp dette som nylig skjedde da et norsk firma kartla havbunnen utenfor kysten av Afrika med den norskproduserte «Hugin»-ubåten. «Hugin» opererer på mange måter likt med den amerikanske farkosten. En sivil utgave er allerede tatt i bruk av oljeindustrien.

I løpet av ei natt økte vannstanden i Kongo-elva så kraftig at den norske ubåten sank som en stein - trass i at alle blyloddene ble frakoplet.

En miniubåt måtte til slutt hente «Hugin»-farkosten på 1500 meters dyp.

Den tre og en halv meter lange amerikanske farkosten må programmeres for hver tur. Blant annet blir den trimmet med tanke på saltinnholdet i vannet der den skal brukes.

Dersom den treffer vannsjikt med høyt innhold av ferskvann, vil oppdriften bli for liten til at den kommer seg fri og kan flyte opp til overflaten.

Nei til norsk hjelp

Amerikanerne vil ikke ha norsk hjelp eller innblanding i leteaksjonen.

Det skal spesielt være navigasjonssystemet som er så sinnrikt laget at USA vil ha det for seg selv.

Hvis amerikanerne likevel skulle ønske norsk hjelp, så har spesialfartøyet KNM «Tyr» så avansert utstyr at det kan finne en femkrone på havbunnen ned til 115 meters dyp.

UBÅTJEGERE: Amerikanske forsvarsmyndigheter har avslått tilbud om norsk hjelp i jakten på den savnede prestisjeubåten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer