Tatt av høyrebølgen

SNARØYA (Dagbladet): Unge, sjarmerende og veltalende Paul Chaffey var en velgermagnet for SV tidlig på 90-tallet. I 1997 stemte han Ap. Nå skal Chaffey begynne som direktør i NHO-systemet - og taler glødende for lavere skatter og avgifter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Om noen virkelig er feid over ende av høyrebølgen, må det være Chaffey.

- Eller?

- Jo da, jeg har skiftet noen standpunkt. Men verden har også forandret seg. Og når sant skal sies, har jeg aldri vært noen tilhenger av statsstyrt planøkonomi. Historien har levert nok av eksempler på at det ikke fungerer. Det finnes ingen alternativer til kapitalismen som økonomisk system, sier Paul Chaffey til Dagbladet.

- Så virkeligheten som møtte deg da du forlot Stortinget og begynte i Statoil forandret deg?

- Før var jeg nok veldig fokusert på selve fordelingspolitikken. I dag er jeg mer opptatt av at vi må skape verdier så det faktisk er noe å fordele. Men når sant skal sies, så skiftet jeg mening ofte mens jeg var stortingsrepresentant også jeg, humrer Chaffey.

Moderne teknologi har gjort kloden til et mindre sted. Med noen få tastetrykk kan en mann i Loddefjord shoppe i Hongkong eller New York. Det er ikke lenger mulig å stenge verden ute - om man skulle ønske det. Chaffey liker globalisering. Men det kreves evne til omstilling for å henge med. Norge er nødt til å ta inn over seg det faktum at oljen faktisk tar slutt en gang. Vi må skape noe nytt å leve av.

Det er her Chaffeys skatte- og avgiftspoenger kommer inn.

Lavere skatter

- Norge må satse mer på forskning og utvikling. Vi må bli et land hvor det er interessant å etablere virksomhet. For å få til det må skatter og avgifter ned på nivå med EU. Det må gjøres noe med momssatsene, kapitalbeskatningen, opsjonsbeskatningen og skattenivået på lønn, ramser Chaffey opp.

- Er ikke det usolidarisk da? Det betyr jo lavere inntekter til staten, og således mindre til felles fordeling i samfunnet?

- Jeg kjøper ikke det resonnementet uten videre. De bedriftene Norge skal leve av om 20 år finnes ikke i dag. De må skapes. Og da må samfunnet legge til rette for at noen kan - og vil - skape dem i Norge. Det betyr blant annet at skatte- og avgiftstrykket må ned. Alternativet er at bedriftene og kunnskapen slår rot i andre land. Da blir det iallfall ingen skattekroner på Norge.

Paul Chaffey

  • Født: 10. juli 1965 i Oslo.
  • Statsvitenskap og historie grunnfag.
  • Var stortingsrepresentant (SV) for Akershus 1989- 1997.
  • Chaffey er i dag partiløs og har stemt Ap.
  • Chaffey har en rekke styreverv, bl.a. styremedlem i Statoil Norge AS, Svenska Statoil AB, Amnesty Internationals norske seksjon og Likestillingssenteret.
  • Nyansatt som administrerende direktør i NHOs nystiftede landsforening for IKT- og kunnskapsbedrifter, Abelia, kommer fra stillingen som direktør for elektrisitet og energiløsninger i Statoil Nordisk Energi.

Venstresidas skepsis til opsjoner - som er en rett til å kjøpe aksjer til en på forhånd avtalt (og gunstig) pris - forundrer for øvrig Paul Chaffey.

- I realiteten er jo opsjoner en anledning til å la ansatte bli deleiere i bedriften. Før i tida var venstresida i politikken veldig opptatt nettopp av at arbeiderne skulle ha eierinteresser i bedriften de jobbet i.

Regjeringsskifte

Dagens Næringsliv skrev lørdag at Chaffey håper og tror på regjeringsskifte, hvilket betyr at han vil ha borgerlig eller sentrumsregjering. Overfor Dagbladet er han noe mildere stemt overfor Stoltenberg-regjeringen.

- Jeg er opptatt av å finne brede løsninger, og vet at det finnes fornuftige folk i alle partier. Jeg sier ikke hvem jeg kommer til å stemme på, og vil heller ikke gi noen råd.

Sier den nå 36 år gamle gifte trebarnspappaen der han sitter avslappet på terrassen hjemme på Snarøya. Herfra kan vi se noen av de gamle lagerbygningene som tidligere var en del av Fornebu lufthavn. Snart blir dette landets største IT-senter. Praktisk for Chaffey. For det er nettopp slike virksomheter han skal jobbe med, når han 1. september begynner som direktør i Abelia, NHOs nye landsforening for informasjons-, kommunikasjons- og kunnskapsbedrifter.

Wonderboy

Paul Chaffey så ut som SVs nye wonderboy da han i 1989 ble valgt inn på Stortinget som 24-åring. Den spedbygde, men uredde Chaffey havnet i den prestisjetunge utenrikskomiteen, og markerte seg raskt som en skarp debattant.

I dag, fire år etter at han forlot Stortinget, har Chaffey meldt seg ut av SV og snakker omtrent som Per-Kristian Foss (H).

- Jeg går ikke med på at jeg er blitt konservativ. Tvert imot ønsker jeg endring. Jeg er opptatt av å finne løsninger som gjør at Norge kan være et framgangsrikt og økonomisk godt land å leve i også når oljeæraen går mot slutten, sier Chaffey, og fortsetter:

- Jeg blir frustrert av museumsvokterne. De som vil at alt skal være som i dag. Disse museumsvokterne finner du forresten like mange av i Ap som i SV.

Chaffey stemte nei til EU. I dag beskriver han det som en tabbe.

- Da jeg stemte imot, trodde jeg ikke på eurosamarbeidet eller at EU virkelig ville utvide østover. Virkeligheten har vist at jeg tok feil. Ved neste korsvei bør vi bli medlem, sier Chaffey.

<B>HØYRE OM:</B> På fire år har Paul Chaffey forlatt SV og blitt talsmann for lavere skatter og avgifter. Han erkjenner en dreining mot høyre, men vil ikke avsløre hva han stemmer i høst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer