Tatt av tiden

Navn:Jonny Halberg Alder: 38 Yrke: Forfatter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Norsk litteraturhistorie har knapt sett maken til timing. Her kjemper våre beste kvinner og menn som ville gjess mot høststormene, og så kommer Jonny Halberg med «Flommen». Romanen har allerede sprengt alle diker hos våre fremste anmeldere utropt den til årets utgivelse. Men dette er ingen håndbok i «Hvordan håndtere høststormer og flom» og sådan en trøst for yachteiere på Sørlandet. Nei, dette er knapt en håndbok i noe som helst, men en passasje inn til skakke menneskesinn hvor kjærlighet, familiebånd og bygdeliv er ingenting annet en kime til konstant uro.
  • I så måte følger Halberg opp sine egne intensjoner, grunnlagt i novellesamlingene «Overgang til tertiær» (1989), «Gå under» (1991) og romanen «Trass» (1996). Finslepne mesterverk alle som en. Likevel har ikke Halberg blitt noen litterær superstar og har delvis klart å beholde posisjonen som en godt bevart hemmelighet for sine lesere. Etter «Trass» ble de betydelig flere, men et stille liv i Moss med kone og barn fører ikke til de store overskriftene - og Jonny Halberg har forblitt en plante som vokser litt skeivt der utenfor hageporten. Men det betyr ikke at mannen er kjedelig. Under Sigrid Undset-dagene på Lillehammer tidligere i år svingte han seg opp på en trapes, og hengte opp ned over Mesna-elva mens han leste fra «Flommen». Kanskje var det hjemfølelsen som gjorde ham så yr. Han er nemlig født og oppvokst på Jørstadmoen. En annen gang forsøkte han å gå over Hardangervidda fra Bergen til Oslo, for å bli en erfaring rikere. Det måtte han gi opp. Men historiene om Halberg er mange flere.
  • Halberg bruker sjelden store ord og har en fortellemåte som på mange måter er lik flommen han nå legger ut. Den bygger seg langsomt opp, men med en slik kraft som er vanskelig å stoppe. Hans forlegger Torleif Grue i Kolon forlag sier at han har store mål med det han skriver, noe som den relativt lille produksjonen kan tyde på. Han bruker lang tid på enten å reise rundt eller sitte hjemme for å samle materiale og for å komme i gang. Men når rammen først er lagt går det fort unna.
  • «Flommen» kan være inngangen til en mer offentlig framtreden for Jonny Halberg. Han ble også et kjent navn for mange gjennom sin innsats som manusforfatter til «Budbringeren». Nå har han lagd ny film sammen med Pål Sletaune. Filmen med arbeidstittel «You really got me» får premiere i februar/mars. Men vi mistenker likevel ikke Jonny Halberg for noen gang å bli filmstjerne.