Tatt av tornado

En nærmere 15 meter høy tornado raste over Rådhusplassen i Oslo. Flere ble skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En kvinne i 30-40-årene ble kjørt til legevakten i Oslo, trolig med bruddskader, mens andre mennesker fikk slagskader og små kutt da de ble rammet av den sterke virvelvinden på Rådhusplassen i Oslo.

Alt skjedde raskt

Norwegian Salsa Festival arrangeres på plassen denne helgen og arrangørene fikk seg en overraskelse da vinden feide inn over Honnørbrygga ved 15-tida i dag.

- Vi så at det bygde seg opp en virvelvind i den andre enden av Rådhusplassen. Den kom mot oss med stor fart og det suste veldig. Først traff vinden et telt hvor vi serverer mat. Pølser og servietter bare fløy rundt. Så kom vinden mot scenen og taket over scenen ble presset ned av vinden, sier markedsansvarlig Tove Kensland i Norwegian Salsa Festival til Dagbladet.no.

Virvelen var nå blitt rundt 15 meter høy og rev med seg alt rundt seg. Tornadoen passerte et basseng og en fontene. Vannet sto rett til værs. Så traff virvelen et telt til.

Lå strødd

- Vi var vel rundt 15 mennesker som klamret oss fast til hjørnestengene på teltet for å holde det på plass når vinden kom. Men det hjalp ikke. Teltet ble løftet høyt opp i lufta og vi som holdt det ble kastet flere meter vekk i alle kanter, sier Kensland.

Teltet endte rundt 15 meter unna der det opprinnelig sto. Det var snudd 180 grader rundt.

- Vi trodde vi skulle klare å holde teltet, men det var helt umulig. Vi lå strødd rundt om etter at vinden forsvant. En av de som ble kastet rundt var over 100 kg, sier Kensland.

En av de som hjalp til var Johan Widerøe fra Trondheim. Han er i Oslo for å høre på de mange konsertene med heftige karibiske rytmer, men startet på konserten ble mer enn nok heftig var ham.

Innsamling

- Jeg fikk et kutt over øye, men fant ingen servietter til å tørke bort blodet med etterpå. Alt var blåst vekk, sier Widerøe, som kan fortelle at det ble helt vindstille etter at tornadoen forsvant mot Akershus festning.

Det samme ble store deler av pengene festivalledelsen hadde fått inn i dag. Overskuddet fra festivalen skal doneres til haitiere som har flyktet fra urolighetene i hjemlandet og til Den dominikanske republikk. Nå vet ingen hvor mye penger som blir igjen.

Norwegian Salsa Festival fortsetter i Oslo til søndag som planlagt. Det skal holdes flere konserter, blant annet med grupper fra New York, Cuba og Norge. I tillegg arrangeres det danseskole med salsa, samba og flamenco.

BLÅSTE BORT: Tornadoen feide ned det store teltet og flyttet det femten
RYDDET: Flere mennesker ble skadd da tornadoen feide over Rådhusplassen.
Tove Kensland og Johan Widerøe var på Rådhusplassen. Widerøe fikk et kutt over øyet.