FØR OG NÅ: William Walter Asher III, på to forskjellige politibilder - fra 1967 og 2011. Foto: POLITIET I CALIFORNIA
FØR OG NÅ: William Walter Asher III, på to forskjellige politibilder - fra 1967 og 2011. Foto: POLITIET I CALIFORNIAVis mer

Tatt etter 36 år på rømmen

William Asher (66) ble avslørt av sin mors siste ønske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 36 år klarte William Walter Asher III (66), via ulike dekkidentiteter og ulike bostedsadresser, å holde seg på frifot, etter å ha vært på rømmen siden 1975. Fredag var det slutt, etter at det amerikanske føderale politiet (FBI) klarte å spore ham opp.

Den direkte foranledningen for etterforskningens gjennombrudd var at Ashers mor fikk oppfylt et siste ønske: å få snakke med sønnen før hun døde.

Kalde spor På sine hjemmesider beskriver FBIs California-avdeling i detalj hvordan jakten på den rømte livstidsfangen foregikk. Flere ganger var de nær ved å finne ham, men sporet ble kaldt hver gang.

Sammen med tre medsammensvorne ranet Asher en bar i San Francisco i 1966. Bartenderen ble først skutt og så slått i hjel. Etter først å ha flyktet til Chicago ble den ettersøkte 20-åringen pågrepet året etter og idømt livsvarig fengsel.

Med hjelp fra en kvinne på utsida av murene klarte han i 1975 å rømme, og dro nordover, til nordvestlige Canada og Alaska. Der skiftet han navn til David Donald McFee og livnærte seg ved å kjøre langtransport. Han stiftet etter hvert familie.

Ekteskapet holdt imidlertid ikke, og Asher dro videre. FBI og kanadiske myndigheter sporet opp kona, men hun ante ikke hvor den fraseparerte mannen befant seg. Ironisk nok kontaktet en av døtrene FBI flere år seinere, for å høre om de visste hvor faren var. Det gjorde de ikke.

Hemmelig nummer Til slutt kom gjennombruddet. Ashers mor døde 1. juli 2005, men før hun gikk bort, forhørte hun seg i familien om noen kunne hjelpe henne med å bruke det «hemmelige» nummeret for å ringe «Billy».

Dette kom FBI for øre, og etter nitid gjennomgang av mobil-loggen for familiemedlemmer som muligens kunne ha hjulpet den døende moren med å ringe, viste det seg at to samtaler 29. juni 2005 gikk til en fasttelefon i Salida, California.

Telefonen tilhørte en Garry Donald Webb. FBI fikk utlevert Webbs førerkort, og bildet syntes å vise en eldre, tynnere Asher. I California blir fingeravtrykket registrert sammen med førerkortet, og da FBI fikk utlevert det, var det ikke lenger noen tvil: Webb var den ettersøkte 66-åringen.

Tilsto Fredag satte FBI Ashers adresse i Salida under overvåking, og da en mann som liknet ham gikk ut døra i 08-tida, ble han konfrontert av agentene. Etter «noe innledende diskusjon» la Asher kortene på bordet.

Det viser seg at 66-åringen de siste ti åra har bodd sammen med en kvinne. Hun skal ikke ha ant noe om hans kriminelle fortid eller at han var på rømmen.

Nå sitter Asher i et midlertidig fengsel, før han etter hvert blir overført til et av Californias delstatsfengsler.

- Etter å ha sett seg over skuldra i 36 år er William Walter Asher III endelig tilbake der han hører hjemme - i fengsel, slår FBI fast.