Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tatt etter DNA-dugnad

Lars-Erik Andersen (28) var på rømmen fra fengsel. Nå er han DNA-koblet til dødsranet i Stavanger. 28-åringen, som er venn med David Toska, er siktet for ranet etter at en omfattende DNA-dugnad blant 1200 kriminelle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER/SOGNDAL (Dagbladet): Politiet ville ha et såkalt rettslig avhør av 28-åringen i slutten av juni, men de ga opp etter kort tid. Nå mener etterforskerne at de sitter med sikre beviser på at Lars-Erik Andersen har deltatt eller medvirket til dødsranet i Stavanger.

28-åringens DNA-profil er funnet på en gjenstand som blir satt i sammenheng med ranshandlingen i Stavanger, får Dagbladet opplyst.

DNA-dugnad

Bakgrunnen for DNA-funnet er at Oslo statsadvokatembeter for kort tid siden fikk oversendt om lag 1200 saker fra Oslo-politiet på personer som alle er dømt for forbrytelser som gir politiet adgang til å ta DNA-prøve. Det er statsadvokatene som er ansvarlig for at DNA-registreringen skjer etter rettskraftig dom.

I forrige uke skal Andersens DNA-profil ha blitt lagt inn i Kripos sitt DNA-register. 28-åringens DNA-profil ble også sjekket opp mot det såkalte sporregisteret til Kripos, som inneholder biologisk materiale fra flere hundre forbrytelser.

Dagbladet kjenner til at Stavanger-etterforskerne i lang tid har sittet med ukjente DNA-profiler som settes i sammenheng med dødsranet. Det er en av disse ukjente DNA-profilene, enkelte av de funnet i de utbrente fluktbilene i Sørmarka, som har gitt match på 28-åringen fra Oslo.

Uteble fra dom

Fra før er både Kjell Alrich Schumann, David Aleksander Toska, Ridvan Halimi, Jusuf Hani, Erling Havnå og Metkel Negassie Betew DNA-koblet til gjenstander som settes i forbindelse med dødsranet. DNA-profilen til alle disse er funnet på gjenstander i fluktbilene som ranerne brukte.

Oslo-mannen sonet en dom på et år i Oslo fengsel, og for over 14 dager siden kom han ikke tilbake fra permisjon. Derfor var han på frifot da politiet slo til.

Etter å ha nektet å la seg avhøre ble han lørdag fløyet til Stavanger, og i går ble han varetektsfengslet for fire uker i full isolasjon.

- Siktede har ikke tidligere vært etterlyst i saken. men han tilhører ransmiljøet vi har konsentrert vår etterforskning rundt, sier politiinspektør Ernst K. Rossebø ved Rogaland politidistrikt.

Fredag ettermiddag satt den 28 år gamle fengsels-rømlingen på kafé på Sandaker i Oslo, der han tok en halvliter med en annen mann. Plutselig ble begge overmannet av åtte-ni sivile politifolk og lagt i jern. Pågripelsen skjedde raskt og uten dramatikk.

Nekter skyld

- Min klient er sjokkert over siktelsen, sier hans advokat, Arild Langenes. Han stiller seg uforstående til at politiet knytter klienten til et ransmiljø.

- Han er en ungdomskompis av ranssiktede David Toska. Det er en velkjent sak. Men min klient er aldri dømt for ran, sier Langenes til Dagbladet.

28-åringen er imidlertid dømt for trusler, legemsfornærmelse, narkotikamisbruk og promillekjøring. Han arbeidet i perioden 1996 til 2000 i at klimaventilerings-selskap i Oslo, og har drevet et eget snekkerfirma. Han får stort sett gode skussmål som en streit, likandes og rolig kar det ikke var noe tull med. Flere nevner at han pumpet jern, var svært kraftig og arbeidet som dørvakt på fritida.

- Nå ble jeg overrasket. Han var jo en helt vanlig gutt som gjorde jobben sin som han skulle, sier en tidligere kollega.

Tidligere dømt

28-åringen ble sist sett 28. mai i år møtte han i Asker og Bærum tingrett, tiltalt for grove trusler. 28-åringen ble dømt til fengsel i 60 dager, men påtalemyndigheten ville ha han dømt til fellesstraff i et år og seks måneder etter at han ble dømt til et års fengsel i Oslo tingrett i februar i år. Det var denne ett års dommen 28-åringen sonet i Oslo fengsel da han ble pågrepet. I Asker og Bærum tingrett fant retten ikke grunn til å fastsette en fellesstraff for 28-åringen.

Asker og Bærum tingrett slår fast at 28-åringen var hovedmann da en mann ble truet på livet, selv om det var to andre tiltalte:

«I skjerpende retning taler det at Lars-Erik Andersen fremstår som hovedgjerningsmann. Det var han som kastet en kniv i brakkeveggen, slo hull i veggen med en skiftenøkkel, ødela NNs (offerets) mobiltelefon, fremsatte trusler og mottok pengene».

28-åringen er også nylig tiltalt i en voldssak.

FENGSLES: I går ble 28-åringen varetektsfengslet i Stavanger for fire uker i full isolasjon. En DNA-profil knyttet til ranet har gitt match på 28-åringen.
ANKOMST: 28-åringen kommer til Stavanger.
DNA-PROFILER: Ranerne klarte ikke å brenne opp alle spor i fluktbilene som ble funnet ved Sørmarka. En rekke av de siktede er DNA-koblet til gjenstander fra bilene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media