Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tatt for drapene på Ingebjørg og Gunnhild

31-år gammel tsjetsjener arrestert åtte år etter Røde Kors-massakren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den arresterte heter Adam Dzhabrailov. Politiet mener ifølge en pressemelding at mannen var «direkte involvert i drapene og halshoggingene av Røde Kors-medarbeiderne i Novye Atagi» i desember 1996, skriver avisa Mosnews.

- Det er ikke første gang vi har fått beskjed om at det er tatt mistenkte i saken. De siste årene har vi fått slike beskjeder flere ganger, så vi avventer videre informasjon, sier informasjonskonsulent Morten Tønnessen-Krikan i Norges Røde Kors.

- Det er selvsagt ønskelig fra vår side at morderne blir tatt, sier han.


Hjelpearbeidere drept


Blant de drepte var de erfarne norske sykepleierne Ingebjørg Foss (42) fra Oslo og Gunnhild Myklebust (50) fra Førde. Begge var svært opptatt av å hjelpe krigsofre, spesielt barna.

Myklebust hadde allerede jobbet for FN i Bosnia i flere år. Hun etterlot seg fire barn. Ingebjørg Foss jobbet ved Ullevål sykehus og var ute på sitt tredje utenlandsoppdrag. Hun hadde bare vært 14 dager i Tsjetsjenia da hun ble drept.

De andre ofrene kom fra Nederland, Canada, New Zealand og Spania. En lege fra Sveits ble alvorlig såret. 22 hjelpearbeidere overlevde angrepet.

Drapene var blant de aller første der hjelpearbeidere ble ofre, og henrettelsene ble fordømt på det sterkeste både fra Røde Kors, Utenriksdepartementet og det internasjonale samfunnet. Etter angrepet trakk Røde Kors seg ut av Tsjetsjenia.

Skulle være beskyttet

VILLE HJELPE: Gunnhild Myklebust (til venstre) og Ingebjørg Foss ble myrdet mens de sov. Foto: SCANPIX
VILLE HJELPE: Gunnhild Myklebust (til venstre) og Ingebjørg Foss ble myrdet mens de sov. Foto: SCANPIX Vis mer

Sykehuset hadde 75 senger. På forhånd ble området der sykehuset sto, regnet som fredet, og både russiske og tsjetsjenske styrker hadde underskrevet for sikkerheten til dem som jobbet der.

Tre uker før drapene på sykehuset tok tsjetsjenske opprørere seg inn på området og etterlot en plakat med påskriften «Røde Kors=Spioner». Vaktene ved sykehuset var ubevæpnet da angrepet kom.

Deltok i drapene

Mannen som nå er arrestert av politiet, er mistenkt for å ha deltatt i nedslaktningen av hjelpearbeiderne.

Ifølge russisk påtalemyndighet skal mannen allerede ha tilstått de groteske drapene på tre briter og en mann fra New Zealand. De fire mennene ble kidnappet og halshogd, og hodene deres ble plassert på bakken.

Mannen er også mistenkt for å ha deltatt i angrepet på et valglokale i 2003 og for å ha sprengt en bil med flere politifolk i 2001.

31-åringen ble arrestert i landsbyen Mesker-Yurt i Tsjetsjenia, sier en talsmann for innenriksministeriet for Nord-Kaukasus til det russiske byrået Itar-Tass.

Ifølge russisk presse skal mannen ha vært et aktivt medlem av det de kaller tsjetsjenske opprørsgjenger. I perioden rett etter drapene i 1996 ble 18 personer arrestert.

Tør ikke tro at det er rett mann

- Ingen er blitt varslet på norsk side, sier Utenriksdepartementets talskvinne Anne Lene Dale Sandsten.

Kirurg Tobias Bredland jobbet på sykehuset i Novye Atagi da drapene skjedde og unnslapp fordi døren til rommet hans var låst. Han tør ikke stole på at mannen som er arrestert, virkelig er en av gjerningsmennene.

- Jeg stoler ikke på noen, det har vært så mange andre rykter, sier han. Bredland har stor sympati med befolkningen i Tsjetsjenia, som ble etterlatt av hjelpeorganisasjonene etter drapene.

- Jeg håper at de rette folkene blir tatt, slik at man unngår liknende senere, sier han.

Trenger forklaring

Elisabeth Ranheim jobbet på sykehuset, men reiste hjem noen uker før angrepet skjedde. Hun er lettet over at noen er arrestert i saken og håper at rett mann er tatt.

- Det er flott hvis noen er tatt. Jeg trodde ikke det var mulig lenger. Vi kan kanskje få vite hvorfor noen myrder mennesker som vil hjelpe dem. Det er viktig å få en forklaring på hva som er bakgrunnen, sier Ranheim.

Gro Flatabø var informasjonsmedarbeider i Røde Kors da drapene fant sted. Også hun håper at gjerningsmennene blir stilt til ansvar.

- Det ble grått mange liter tårer den gangen. De to sykepleierne hadde reist ut for å hjelpe befolkningen. Drapene var ufattelig tragisk, det berørte oss sterkt, sier Flatabø.

BEGRAVELSE: Ingebjørg Foss ble bisatt fra Ullern kirke i januar 1997. Røde Kors trakk seg ut av Tsjetsjenia etter massakren.
DREPT:</B> Sykehuset der angriperne drepte hjelpearbeiderne, skulle gi medisinsk hjelp til lokalbefolkningen. I stedet ble det åstedet for massedrap.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!