Tatt for gruppevoldtekt

Den 16 år gamle svenske jenta ble funnet avkledd og bevisstløs på rommet til to av de tre 18 år gamle Trondheims-guttene, som er pågrepet av kypriotisk politi. Sammen med to svenske ungdommer skal guttene ha voldtatt jenta etter tur. Guttene skal ha fotografert og filmet seg selv under ugjerningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lokker med fyll og fest

- Jeg trenger en advokat, sa en av de 18 år gamle guttene til Dagbladet i går kveld.

Ifølge politikonstabelen som formidlet beskjeden til Dagbladet klokka 19.45 sitter den norske 18-åringen på enecelle. De fire øvrige cellene er fylt opp av kyprioter og utlendinger som er arrestert for slagsmål, tyveri og andre mindre grove lovbrudd.

De tre norske 18-åringene er alle varetektsfengslet i åtte dager mens etterforskningen pågår, opplyser politiet i Ayia Napa. De sitter i ulike arrester spredd omkring badebyen.

- Jeg har det etter forholdene bra, sier den fengslede nordmannen.

Ble frivillig med

De fem pågrepne plukket opp den svenske jenta på en bar. De snakket sammen, danset og drakk heftig utover kvelden. Om lag ved 23.00-tida skal de tre nordmennene ha bedt med jenta opp til deres hotellrom. Jenta fulgte frivillig med.

Hva som skjedde videre er foreløpig uklart.

Tidligere ferievoldtekter på Kypros: August 1997: En 19 år gammel kvinne på ferie ble voldtatt i Ayia Napa.   September 1994:  Tre britiske soldater ble dømt for bortføring, voldtekt og drap på ei 23 år gammel jente. Soldatene fikk livsvarig fengsel.  Juli 1986:  To kypriotiske menn kidnappet og voldtok en 25 år gammel svensk turist. De ble dømt til tre års fengsel.
Tidligere ferievoldtekter på Kypros: August 1997: En 19 år gammel kvinne på ferie ble voldtatt i Ayia Napa. September 1994: Tre britiske soldater ble dømt for bortføring, voldtekt og drap på ei 23 år gammel jente. Soldatene fikk livsvarig fengsel. Juli 1986: To kypriotiske menn kidnappet og voldtok en 25 år gammel svensk turist. De ble dømt til tre års fengsel. Vis mer

Flere av guttene har forklart at det var én person som fullbyrdet voldtekten, mens de andre fotograferte og filmet seansen. I politiavhør skal imidlertid flere av mennene ha innrømmet å ha tatt del i voldtekten.

Naken og bevisstløs

Jentas venner, som ventet på et lokalt diskotek, ble redd da jenta bare ble borte. Etter nesten en time begynte de å lete etter sin venninne.

Ved midnatt skal den forulempede jenta ha blitt funnet av en venninne på rommet til to av de norske guttene. Jenta skal da ha vært naken og bevisstløs.

Tre av de pågrepne skal ha vært på rommet da jentas venninne kom inn. Ifølge politioffiser Sotiris Aristidou skal jentas venninne ha kommet springende ut i gangen og ropt: Voldtekt, Voldtekt.

Ved 10-tida i går formiddag ble de fem pågrepet av politiet, fortsatt synlig beruset.

Under den påfølgende politiforklaringen forklarte de pågrepne at de ikke husket noe av det som hadde skjedd. Da de noen timer seinere ble framstilt for varetektsfengsling, var de imidlertid kommet på bedre tanker. Flere av de fengslede vedgikk å ha vært delaktig i voldtekten, men forklaringene deres spriker.

 • September 1994:
Tre britiske soldater ble dømt for bortføring, voldtekt og drap på ei 23 år gammel jente. Soldatene fikk livsvarig fengsel.
 • Juli 1986:
To kypriotiske menn kidnappet og voldtok en 25 år gammel svensk turist. De ble dømt til tre års fengsel.

Skoleavslutning

De tre norske guttene er alle fra et sted like utenfor Trondheim. Turen var en avslutning på 12-års skolegang, etter at minst to av de tre var ferdige på videregående skole denne våren.

Guttene er idrettsaktive og ikke kjent for å lage bråk på hjemstedet. Deres to medsiktede fra Växjö i Sverige er 16 og 17 år gamle. På en svensk internettside proklamerer en av guttene at han har «hiv-mannen», Christer Petterson og Thomas Quick som sine fremste forbilder.

Den 16 år gamle svenske jenta hjemmehørende i Norrköping ble umiddelbart fraktet til sykehus. Hun var på ferie sammen med fire venninner mellom 16 og 18 år.

Jentas venner ble i går tatt hånd om av personell fra Ving Reiser. Etter forholdene skal tilstanden hennes være bra, selv om hun psykisk er veldig nedfor.

Besøk i fengslet

SOS-sentralen i København, som bistår skandinaver som blir utsatt for overgrep i utlandet, var i går i kontakt med jentas lege. Det er foreløpig uklart om de vil sende et støtteteam ned til Ayia Napa, eller om jenta skal fraktes hjem til Sverige. Flere av ferievennene skal i går ha besøkt jenta på sykehus.

Også flere av nordmennene som er fengslet fikk i går besøk av venner.

Den norske ambassaden i Israel, som er sideakkreditert til Kypros, fikk meldingen om at tre nordmenn var varetektsfengslet på Kypros i går formiddag. Generalkonsulatet på Kypros var allerede orientert, og i hele går forsøkte de forgjeves å komme i kontakt med guttene.

- Nå jobber vi for å få bekreftet flest mulig av de opplysninger som er framkommet i saken, samtidig som vi arbeider med å komme i kontakt med de tre tenåringene, sier ambassadesekretær Hilde Haraldstad til Dagbladet.

Advokater

På spørsmål om en representant for ambassaden vil reise over for å bistå tenåringene, svarer Haraldstad:

- Det vurderer vi nå.

Ambassaden jobbet i går med å forsøke å finne advokater til 18-åringene, enten lokale eller norske.

Maksimumsstraffen for voldtekt på Kypros er 15 år. Vakthavende offiser ved politistasjonen i Ayia Napa viste til en domfellelse i går, der en lokal mann ble dømt til åtte års fengsel for å ha voldtatt en kvinne.

MISTENKT FOR VOLDTEKT: En av de norske guttene føres vekk, mistenkt for å ha voldtatt ei 16 år gammel jente. Maksimumsstraffen for voldtekt på Kypros er 15 år.