Tatt for medlemsjuks og dømt til å betale tilbake 17 millioner: Likevel får de hundretusner i offentlig støtte

Selv etter at SOS Rasisme ble dømt for omfattende medlemsjuks, fortsatte det offentlige å gi store beløp til organisasjonen.

DØMT, MEN FÅR STØTTE: SOS Rasisme er dømt for medlemsjuks to ganger. Senest i fjor utbetalte det offentlige store summer til organisasjonen i støtte, blant annet på grunnlag av medlemstall organisasjonen innrapporterte selv. 
Foto: Lars Kristian Aalgaard / NTB scanpix
DØMT, MEN FÅR STØTTE: SOS Rasisme er dømt for medlemsjuks to ganger. Senest i fjor utbetalte det offentlige store summer til organisasjonen i støtte, blant annet på grunnlag av medlemstall organisasjonen innrapporterte selv. Foto: Lars Kristian Aalgaard / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De siste årene har pengene fortsatt å strømme inn til SOS Rasismes bankkontoer fra offentlige givere, til tross for at den skandaliserte organisasjonen er dømt to ganger for medlemsjuks i retten.

Allerede i 2009 ble det offentlig kjent at organisasjonen var under gransking.

Siden den gang har skattebetalernes penger blant annet finansiert:

• Over 400 000 kroner i driftsutgifter og kontorleie
• nytt kjøkkenutstyr
• nye multimedia pc-er
oppstart av egen kafé
• nytt videokamera og filmprojektor
• støtte til en rekke aktiviteter

Det viser dokumenter Dagbladet har fått tilgang til.
  Skylder 17 millioner Sommeren 2011 politianmeldte daværende statsråd Audun Lysbakken (SV) politianmeldte for bedrageri. Etterforskningen startet samme år og er ikke avsluttet.

Men SOS Rasisme er dømt til å betale tilbake 17 millioner kroner de mottak i offentlig støtte i 2007, 2008 og 2009 etter to søksmål fra støttegivere (se faktaboks). Søknader de sendte inn til nasjonale støttegivere i 2010 ble avvist på grunn av mistanker om medlemsjuks.

SOS Rasisme har hele tiden avvist å ha jukset.

Økte støtten etter juks-avsløringer Men i Trøndelag satt pengene løsere.

ØKTE STØTTEN: Kommunaldirektør i Trondheim Morten Wolden og hans administrasjon vedtok å øke støtte til SOS Rasisme etter at Dagbladet avslørte medlemsjuks i organisasjonen, og samme år som de ble politianmeldt av statsråd Audun Lysbakken. Foto: Carl-Erik Eriksson
ØKTE STØTTEN: Kommunaldirektør i Trondheim Morten Wolden og hans administrasjon vedtok å øke støtte til SOS Rasisme etter at Dagbladet avslørte medlemsjuks i organisasjonen, og samme år som de ble politianmeldt av statsråd Audun Lysbakken. Foto: Carl-Erik Eriksson Vis mer

Fra 2009 til 2012 ga Trondheim kommune og Sør-Trøndelag fylkeskommune totalt 532 714 kroner til SOS Rasisme.

Pengene ble i hovedsak utbetalt som frie midler, utregnet av medlemstallene SOS Rasisme selv oppga. Praksisen fortsatte til tross for at det statlige Fordelingsutvalget kuttet støtten i 2010 og uttalte at de ikke stolte på tallene fra SOS Rasisme.

Dagbladet avslørte omfattende medlemsjuks i SOS Rasisme i 2010. I 2011 fikk SOS Rasisme den første knusende dommen for medlemsjuks.

Samme år besluttet både Trondheim kommune og Sør-Trøndelag fylkeskommune å øke de årlige driftstilskuddene til SOS Rasisme med 20 000 kroner, til 145 689 kroner.

Det året fikk SOS Rasisme klart mest støtte av de over 20 frivillige ungdomsorganisasjonene i kommunen og fylket.

Visste om gransking Dagbladet får bekreftet at saksbehandlere i kommunen og fylket i 2010 visste SOS Rasismes medlemstall var tvilsomme og at andre støttegivere holdt tilbake støtte.

- Vi visste at SOS Rasisme var saksøkt for medlemsjuks av LNU. Vi var altså oppmerksomme på SOS Rasismes oppførsel, men stoppet ikke utbetalingene, sier fylkesrådmann i Sør-Trøndelag Odd Inge Mjøen til Dagbladet.

- Var det likevel lettere å fortsette å gi, enn å holde igjen støtte?

Gransking, avsløring og dommer:

I 2009 ble det offentlig kjent at Landsrådet for Norges Barne og Ungdomsorganisasjoner (LNU) åpnet kontrollsak mot SOS Rasisme i 2009 etter mistanker om medlemsjuks. Siden den gang har LNU avslått alle søknader.

Året etter avslørte Dagbladet omfattende medlemsjuks i organisasjonen.

I 2011 og 2012 ble SOS Rasisme dømt for to tilfeller av medlemsjuks og dømt til å betale tilbake totalt 17 millioner kroner til henholdsvis LNU og det statlige Fordelingsutvalget. Haugaland tingrett slo fast at de sentrale personene i SOS Rasisme måtte ha vært klar over at medlemstallene de oppga var for høye og at det ble gjort for å utløse mer pengestøtte.

- Ja. Slik er det vel med frivillige organisasjoner som søker om penger, sier Mjøen.

Trondheim kommune stolte på at SOS Rasismes revisor gjorde en god nok jobb.

- Vi ba SOS Rasismes revisor ta en ekstra sjekk av medlemstallene. Da revisor meldte at dette var i orden, utbetalte vi støtten, sier kommunaldirektør for kultur og næring Morten Wolden.

Ordfører Rita Ottervik (Ap) har ikke vært tilgjengelig for en kommentar.

Politikerne orientert Det var saksbehandlere som vedtok og gi tilskuddene. Men Dagbladet får bekreftet at alle politikerne i kommunestyret og fylkesstyret i Sør-Trøndelag ble orientert skriftlig om tilskuddene.

Ingen av de folkevalgte hadde innsigelser på at en organisasjon som allerede var dømt for omfattende medlemsjuks fikk utbetalt mer støtte.

- Vi har bedt om en full gjennomgang fra rådmannen av den utbetalte støtten de fire siste årene. Dommene viser at SOS Rasisme har misbrukt et tillitbasert system for frivillige organisasjoner og det er alvorlig, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap).

FIKK FLERE HUNDRE TUSEN: Nestleder i SOS Rasisme Kenneth Fuglemsmo og resten av sentralleddet i organisasjonen er under etterforskning av politiet for Norges-historiens største medlemsjuks. I flere år har Fuglemsmo, i kraft av å være leder i flere SOS Rasisme-lokallag i Trøndelag og Trondheim, søkt om og fått utbetalt flere hundre tusen kroner i støtte til organisasjonen. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
FIKK FLERE HUNDRE TUSEN: Nestleder i SOS Rasisme Kenneth Fuglemsmo og resten av sentralleddet i organisasjonen er under etterforskning av politiet for Norges-historiens største medlemsjuks. I flere år har Fuglemsmo, i kraft av å være leder i flere SOS Rasisme-lokallag i Trøndelag og Trondheim, søkt om og fått utbetalt flere hundre tusen kroner i støtte til organisasjonen. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

Nå skal alle sider ved forholdet mellom fylkekommunen og SOS Rasisme granskes.

Krever opprydding Varaordfører Knut Fagerbakke (SV) i Trondheim var ikke klar over at kommunen hans har bevilget penger til SOS Rasisme. Fagerbakke vil ha stopp på pengestøtten og kontroll av tidligere utbetalinger.

- Det skulle ringt noen klokker her. Er det grunnlag for rettslige skritt, så skal vi ta dem, sier Fagerbakke til Dagbladet.

Wolden varsler at Trondheim kommune skal gå gjennom alle søknader fra SOS Rasisme og utbetalinger.

- Vi burde vært mer årvåkne. Trondheim kommune kommer til å vurdere om støtten skal trekkes tilbake, sier Wolden.

I 2012 støttet Trondheim kommune flere arrangementer i regi av SOS Rasisme med barn og ungdom som målgruppe.

- Er organisasjonen et godt forbilde for barn og unge?

KREVER OPPRYDDING: Trondheims varaordfører Knut Fagerbakke (SV). Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
KREVER OPPRYDDING: Trondheims varaordfører Knut Fagerbakke (SV). Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer

- Nei, de er ikke gode forbilder for barn og unge. Dette er er svært kjedelig, sier Wolden.

Plutselig fall I søknaden for 2010 opplyste Trøndelag SOS Rasisme at de hadde 4240 medlemmer i en søknad levert til fylket. For dette medlemstallet fikk organisasjonen 83 000 kroner. I søknaden året etter oppga laget å bare ha 972 medlemmer.

Nestleder i SOS Rasisme Kenneth Fuglemsmo (30) ledet Sør-Trøndelag SOS Rasisme i 2009, Trøndelag SOS Rasisme fra 2010 til 2012 og Trondheim SOS Rasisme fra 2009 til 2011. Han er oppført som kontaktperson på alle søknadene for disse årene.

Fuglemsmo ønsker ikke å svare på spørsmål om søknadene han har levert, men henviser til daglig leder i SOS Rasisme Kjell Gunnar Larsen (56).

Avviser feil i søknader Larsen avviser at det har vært noen feil med medlemstallene som er levert til Trondheim og Sør-Trøndelag fylkeskommune. Larsen understreker at tallene i søknadene ikke er de samme som SOS Rasisme er dømt for i retten.

- I de nevnte årene har de vært en av de desidert største og mest aktive ungdomsorganisasjonene i Trondheim og Trøndelag. Lokallagene har vært svært synlige og hundrevis av mennesker har deltatt aktivt i organisasjonens arbeid lokalt de seineste årene. Alle som har fulgt med lokalt vet dette. De samarbeider mer enn gjerne med kommunen og fylkeskommunen for å rydde vekk tvil og vil besvare alle deres konkrete spørsmål, skriver Larsen i en e-post til Dagbladet.

ØKTE STØTTEN: Fylkesrådmann i Sør-Trøndelag Odd Inge Mjøen og hans administrasjon vedtok å øke støtte til SOS Rasisme etter at Dagbladet avslørte medlemsjuks i organisasjonen, og samme år som de ble politianmeldt av statsråd Audun Lysbakken. Foto: Silje Grytli Tveten/Stfk
ØKTE STØTTEN: Fylkesrådmann i Sør-Trøndelag Odd Inge Mjøen og hans administrasjon vedtok å øke støtte til SOS Rasisme etter at Dagbladet avslørte medlemsjuks i organisasjonen, og samme år som de ble politianmeldt av statsråd Audun Lysbakken. Foto: Silje Grytli Tveten/Stfk Vis mer
KREVER REDEGJØRELSE:
Fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik (Ap), vil ha en grundig redegjørelse for hvorfor Sør-Trøndelag fylkeskommune ga 288 000 til SOS Rasisme i årene de var under gransking for medlemsjuks, ble avslørt for medlemsjuks og dømt for medlemsjuks. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
KREVER REDEGJØRELSE: Fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik (Ap), vil ha en grundig redegjørelse for hvorfor Sør-Trøndelag fylkeskommune ga 288 000 til SOS Rasisme i årene de var under gransking for medlemsjuks, ble avslørt for medlemsjuks og dømt for medlemsjuks. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer