Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tatt for planespotting

Briter har drevet med planespotting i Hellas. Nå er de siktet for spionasje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det finnes kulturforskjeller innen EU. For eksempel er det et stort antall engelskmenn som tilbringer mesteparten av fritida ved en jernbanelinje eller på en flyplass for å bedrive henholdsvis trainspotting (togtitting) eller planespotting (flytitting).

Men for EU-borgerne i Hellas er det langt mer vanlig å tilbringe tida ved en strand for å kikke på henholdsvis damer og menn.

Tatt for titting

Når engelskmenn drar til Hellas for å kikke på fly i stedet for damer, kan det derfor oppstå kulturkollisjon. Som følge av kulturkollisjonen står tolv engelskmenn og to nederlendere siktet for spionasje i Kalamata i Hellas.

De fjorten har sittet i arrest i tre uker etter at de dro til en gresk flyplass 9.november for å se på Luftforsvarets dag. Turen var arrangert av et reisebyrå som har spesialisert seg på planespotter-utflukter til flyplasser og militære flyplasser. Arrangøren Paul Coppin og kona hans, Lesley, er selv blant de arresterte. En annen av mennene, Peter Norris, har gitt ut flere bøker om militærfly.

Gruppen sier at planespotting er hobbyen deres, men den forklaringen tror ikke grekerne på. Grekerne mener at de tretten mennene og den ene kvinnen som er arrestert, har spionert for å få tak i greske forsvarshemmeligheter.

Hvis de fjorten blir dømt, risikerer de 20 års fengsel.

I dag ba forsvarerne deres om at alle planespotterne blir løslatt og argumenterte med at planespotting er en kjent europeisk hobby, selv om grekerne hittil har nøyd seg med å ha andre ting i kikkerten.

- Vi er ikke redde, sa briten Wayne Groves til journalister da han var på vei til rettssalen i dag.

- De har ikke noe bevis mot oss uansett.

Kameraten Steven Rush innrømmet at han synes det greske flyoppholdet har utviklet seg litt uventet:

- Det er første gang at jeg har vært på flyshow og har endt opp med tre uker i fengsel, kommenterte han.

Men det greske luftforsvaret har ikke endret oppfatning av hva utlendingene har gjort i Hellas. De flygale turistene har nemlig ikke bare vært på flyplassen i Kalamata på rundturen sin. De har besøkt den høyt sikkerhetsgraderte greske flyplassen Megara. NATOs base i Araxos i Sør-Hellas har også hatt besøk av britene, som har fotografert og notert ivrig under besøkene.

Dommer Iannis Zacharias har antydet at mange av de arresterte kan bli satt fri, men understreker at det ikke nødvendigvis betyr at siktelsene blir frafalt.

IKKE FARLIG: Trainspotting.Foto: SCANPIX
FARLIG: Planespotting.Foto: SCANPIX
ARRESTERT: 14 planespottere.Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart