Tatt for rasist-attentat

To 18-åringer og en 23-åring ble før helga pågrepet og siktet for å ha stått bak brannbombeattentatene mot to kebabkiosker i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet mener ugjerningen var rasistisk motivert.

Den ene 18-åringen er løslatt, men er fortsatt siktet. Hans to kamerater ble fredag framstilt for varetekt og fengslet for 14 dager med brev- og besøksforbud. De siktede er ikke tidligere straffet, og benekter ethvert kjennskap til ugjerningene.

- Vi har en god sak, sier politiavdelingssjef Finn Abrahamsen ved Oslo politidistrikt.

Rasistmiljø

De tre siktede tilhører angivelig den nynazistiske organisasjonen «Blood & Honour», som for litt siden fikk postadresse på Nordstrand, uten at noen kan bekrefte at organisasjonen har særlig mange tilhengere.

Ifølge nynazistisk presse er denne rasistorganisasjonen verdensomspennende. I Norden ledes den av blant andre nordmannen Erik Blücher, på 70-tallet leder av Norsk Front og nå bosatt i Sverige.

Abrahamsen vil ikke bekrefte tilknytningen, siden politiet - som han sier - ikke vil reklamere for noen av de høyreekstreme miljøene. Men han hevder at de siktede tilhører et rasistisk miljø.

Flere pågripelser


- Det er åpenbart at de kastet bensinbombene fordi eierne var av utenlandsk opprinnelse. Vi oppfatter ugjerningen som særdeles alvorlig fordi den var rasistisk, og vi har satt inn store ressurser for å løse saken. Dette må det settes en stopper for, understreker politiavdelingssjef Finn Abrahamsen.

Pågripelsene skjedde etter tips fra publikum. Politiet har gjort beslag som nå sjekkes. Abrahamsen utelukker ikke at flere kan bli pågrepet, og er derfor forsiktig med å gå ut med for mange detaljer.

- Ikke vold


Advokat Erik Gjems-Onstad, kjent for sine ytterliggående synspunkter i innvandringsspørsmål, forsvarer 23-åringen som er pågrepet.

- Min klient sier han ikke er skyldig. Han sier også at han er imot dagens innvandringspolitikk. Men i retten uttalte han så vidt jeg husker at han er imot voldelige metoder, sier Gjems-Onstad.