Tatt for spionasje i USA

Skulle smugle militære hemmeligheter til Kina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Amerikanske myndigheter har reist tiltale mot tre amerikanere av kinesisk avstamning, som skal ha planlagt å stjele sensitiv informasjon om amerikanske marinefartøy og smugle den til Kina, melder AP.

Den kinesisk-amerikanske ingeniøren Chi Mak (65) er sammen med kona Rebecca Laiwah Chiu (62) og broren Tai Wang Mak (56) tiltalt for «å handle på vegne av en fremmed regjering uten på forhånd ha varslet den amerikanske justisministeren», heter det i en erklæring fra justisdepartementet.

Stjal fra arbeidsgiver

Chi Mak var sjefsingeniør ved et sensitivt forskningsprosjekt som jobbet med fremdriftssystemet til amerikanske marinefartøy. FBI opplyser at Chi Mak skal ha tatt med seg hjem cd\'er med hemmelig informasjon fra arbeidsgiveren i den hensikt å kopiere informasjonen.

Deretter skal han ha levert kopier av cd\'ene til broren Tai Wang Mak. Sammen med kona Fuk Heung Li skulle denne ta et fly til Hong Kong den 28. oktober, for så å fly videre til Guangzhou i Kina der han angivelig skulle møte kontakten sin og overlevere cd\'ene.

Alle fire ble arrestert den oktoberdagen. Det ble ikke reist tiltale mot Li i går. 

Bevisene

FBI skal ha funnet dokumenter hos Mak som omhandler «DDX Destroyer», også kjent som «Framtidas destroyer». De skal også ha funnet dokumenter som forklarer hvordan man skal rekonfigurere et skadd skip etter et angrep.

I tillegg ble det funnet to lister på kinesisk der Chi Mak blir bedt om å skaffe til veie dokumenter om ubåt-torpedoer, elektromagnetisk artelleri, tidlig varslingssystemer for å oppdage innkomne missiler samt forsvar mot atomangrep.