Tatt for synagoge-skuddene

29-åringen fra Oslo som tysk politi trodde skulle sprenge i stykker fotball-VM, ble i går arrestert og siktet for å ha skuddene mot synagogen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet intervjuet i går ettermiddag den 29 år gamle Oslomannen om andre forhold.

Bare sekunder etter at han gikk ut av Dagbladets redaksjonslokaler i Akersgata, ble han lagt i jern av bevæpnet anti-terror-politi, og ført bort. Blien hans, en svart Mercedes, ble beslaglagt. Dette skjedde i en samordnet aksjon mellom etterforskere fra Spesialenheten mot organisert kriminalitet fra Oslo politidistrikt og terroristjegerne i Politiets Sikkerhetstjeneste.

Under overvåking

Oslo-politiet bekreftet i går ettermiddag at fire menn i alderen 20 til 30 år er siktet, for å ha avfyrt skudd mot Det Mosaiske Trossamfunns synagoge.

Etter hva Dagbladet erfarer skal politiet ikke mene at 29-åringen selv avfyrt skuddene. Han har de siste månedene vært under kontinuerlig overvåking av PST.

- Det eneste vi har å si er at PST i samarbeid med Oslopolitiet har pågrepet fire personer etter skytingen mot synagogen, sier politiinspektør Svein Andreassen i PST til Dagbladet.

Det er ikke første gang 29-åringen blir arrestert av politiet. I forrige uke ble mannen arrestert og siktet for å ha skutt mot huset til Dagsavisen-journalist Nina Johnsrud. Etter et døgn på glattcelle ble han løslatt av politiet i Follo.

Under fotball-VM i Tyskland i sommer ble nordmannen av pakistansk opprinnelse arrestert av tysk anti-terror-politi utenfor Lübeck. Tysk politi fant da våpenmanualer og detaljerte tegninger av tunge våpen i bilen. Etter to døgn på glattcelle i politihovedkvarteret i Kiel, ble han den 17. juni løslatt.

Sammen med andre lands sikkerhetstjenester skal de ha klart å følge 29-åringen videre fra Nord-Tyskland til et av landene på Balkan.

Oslomannen skal der blant annet ha truffet eks-jugoslaver som tidligere har blitt utvist fra Norge.

Beklager skyting

Da Dagbladet møtte ham før han ble arrestert i Akersgata i går, svarte han på flere spørsmål om andre forhold, men ønsket fortsatt ikke å si noe om den dramatiske pågripelsen under fotball VM.

På direkte spørsmål om hva han mente om skytingen mot Det Mosaiske Trossamfunns synagoge i Bergstien i Oslo, ga han overfor Dagbladet klart uttrykk for at han mente det var en dum og unødvendig handling.

- Hvis jeg lar meg intervjue om skuddene vil politiet forsøke å knytte meg til skuddene, derfor ønsker jeg ikke å la meg intervju, sa 29-åringen bare noen få minutter før han ble arrestert.

Advokat John Christian Elden representerer 29-åringen, og var i går kveld i kontakt med sin klient over telefon. Elden er i Stavanger, hvor han er opptatt i NOKAS-saken.

- Jeg har så vidt snakket med min klient. Han nekter et hvert kjennskap til skytingen. Et overgrep han også tar avstand fra, sier advokat Elden.

Advokaten er forundret over at politiet ikke ber norsk-pakistaneren komme til et avhør, isteden for å arrestere med væpnet politi på åpen gate.

- Min klient har flere ganger gjort det klart for det ordinære politiet og sikkerhetspolitiet at han når som helst er villig til å forklare seg og svare på spørsmål, hvis politiet ønsker å snakke med ham, sier Elden.

Følte seg forfulgt

Tidligere denne uken oppdaget 29-åringen at elektronisk utstyr var plassert på Mercedesen han disponerer. Oslomannen tror at det var politiet som hadde plassert sporingsutstyret på bilen.

Personer som står mannen nær bekreftet i går kveld overfor Dagbladet at de har blitt oppsøkt av personer fra Politiets Sikkerhetstjeneste og angivelig bedt om å fortelle negative historier om 29-åringen.

Blant annet skal en fetter av 29-åringen blitt oppsøkt forrige torsdag. Fetteren som har mistet drosjelappen, skal i følge 29-åringens familie ha blitt lokket med å få tilbake «lappen» dersom han anga 29-åringen.

To tjenestemennen skal ha hatt to møter med fetteren. I følge 29-åringens familie skal etterforskerne kommet fra PST og de skal ha gitt fra seg to mobilnummer som familien senere har sporet til PST.

Tidligere i år har politiet i Oslo mistenkt 29-åringen for flere skyteepisoder. Blant annet for skuddene mot husene til to av toppene i en pengepyramiden. Hver gang har norsk-pakistaneren hatt vanntett alibi.

Flere kan bli tatt

Politiinspektør Iver Stensrud sa i går kveld til Dagbladet at politiet har gode bevis mot 29-åringen som ble arrestert utenfor Dagbladet..

- Han befant seg på den adressen, derfor ble han pågrepet der. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere hva han har gjort i det området, sier politiinspektør Iver Stensrud til Dagbladet.

- Vi hadde ikke gått til ransaking eller pågripelse dersom vi ikke hadde god dokumentasjon.

Politiinspektøren utelukker ikke flere pågripelser i saken.

- Jeg vil ikke si noe om personene som er pågrepet annet enn at de er mellom 20 og 30 år. Grunnen til dette er at vi er helt i startfasen av etterforskningen og kan derfor ikke utelukke at vi pågriper flere, sier Stensrud.

Han legger til at politiet har grunn til å tro at våpenet som ble brukt under skyteepisoden ved synagogen er et automatvåpen.

I går kveld aksjonerte også politiet i bydelen Søndre Nordstrand. Flere adresser ble ransaket. Politiet bekreftet i går at razziaene har sammenheng med arrestasjonene etter skuddene mot synagogen.

Avhørene av 29-åringen ble avsluttet ved 23-tide i går. Advokat John Christian Elden var i natt i kontakt med sin klient.

- Han har forklart hva han gjorde den aktuelle kvelden og fortalt om sitt alibi. Han regner snart med å bli løslatt, sier advokat Elden.

Politiet hadde i natt ikke tatt stilling til om 29-åringen skal framstilles for varetektsfengsling.

- Det er lite som tyder på at politiet har pågrepet rett person, sier Elden.

FØLER SEG TRAKASSERT: Dagbladets journalist, Gunnar Hultgreen, har flere ganger møtt 29-åringen som er utpekt som internasjonal terrorist, og mener sikkerhetspolitiet trakasserer ham. Minutter før han ble arrestert og siktet for skuddene mot synagogen i Oslo sa han: - Det er dumt og tåpelig å skyte mot en synagoge.
TOK BILEN: Politiet beslagla 29-åringens svarte Mercedes. Teknikere leter nå etter mulige bevis som kan knyttet mannen til skytingen mot synagogen i Oslo.
TERROR-UTPEKT: Dagbladet 19. august i år.