OSTESMELL: Ostegründer Jan Vardøen avviser at han havnet i krangel med landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum fordi han selv er pålagt straffetoll for ulovlig import av italienske oster. Foto: Nina Hansen  / Dagbladet
OSTESMELL: Ostegründer Jan Vardøen avviser at han havnet i krangel med landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum fordi han selv er pålagt straffetoll for ulovlig import av italienske oster. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Tatt for ulovlig import av 30 tonn ost - måtte ut med 1,3 millioner

Jan Vardøen, regjeringens argeste ostetoll-kritiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Restaurantgründer - og osteimportør - Jan Vardøen markerte seg i fjor høst som en ihuga kritiker av av regjeringens nye ostetoll.

Ostekrangelen toppet seg i oktober, da landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sto for den offisielle åpningen av den nye Mathallen i Oslo, der blant andre Vardøen har restaurant og utsalg.

Etter en skarp ordveksling fant en forbanna Vardøen det for godt å kaste ut matministeren fra restauranten sin.   

Det få visste da, var at Vardøen allerede i flere år hadde ligget i en privat ostefeide med landbruksmyndighetene.  

170 000 i straffetoll Dokumenter Dagbladet har fått innsyn i, viser nemlig at Vardøens selskap Paradiso Import AS (nå Villa Import AS) var tatt i ulovlig import av 30 tonn italiensk ost - og pålagt å betale 175 060 kroner i straffetoll og tilleggsavgifter. I tillegg kom den ordinære tollen.

Alt i alt krevde tollmyndighetene at selskapet måtte ut med 1 300 843 kroner.

Tollvesenet avdekket den ulovlige importen gjennom kontroller fra desember 2009 til oktober 2010. Vardøen har klagd på saken til flere instanser, uten å vinne fram. 

Da Vardøen røk uklar med lanbruksministeren i Mathallen, var det omlag et halvt år etter at Landbruksdepartementet hadde gitt ostegründeren sitt endelige avslag i klagesaken.

- Systematisert Den ulovlige osteimporten har foregått ved at Paradiso benyttet seg av andre firmaers kvoter, etter at Paradiso selv hadde brukt opp sine kvoter på tollfri ost fra EU.

Det dreier seg om totalt sju andre firmaer, blant annet Vardøen-selskapet Park Partner AS. Men også andre løsere tilknyttede samarbeidspartnere har lånt bort ostekvotene sine til Vardøen.

Blant annet har et foretak som drev med butikkhandel av klær, søkt og fått en ostekvote av Statens landbruksforvaltning (SLF) - etter oppfordring fra Paradiso, som «hadde behov for en større kvote da tidligere innvilgede kvote var oppbrukt», ifølge tollvesenets kontrollrapport.   
 
«Kvoteeierne har ikke hatt befatning med bestilling og betaling for varene, kun opptrådt som fiktive mottakere», heter det i et vedtak fra Tollregion Oslo og Akershus. 

- Handlet i god tro Paradisos eiere, Jan Vardøen og Trond Haug, innrømmer å ha gjort en feil. Men de hevder å ha handlet i god tro, basert på en misforståelse.           

- Det har absolutt ikke forekommet unndragelse av skatter og avgifter, og det har heller aldri vært noen intensjoner om det, det må være krystallklart, skriver de to i et brev til tollvesenet.   

De mener saken kunne ha vært unngått dersom samarbeidspartnerne først hadde bestilt og betalt for varene og deretter solgt dem til Paradiso. 

Argumentasjonen har ikke vunnet fram.

- Tollregionen mener at den framgangsmåten som Paradiso har benyttet, må betegnes som langt mer alvorlig enn en formel feil. Ved å benytte seg av seg andre selskapers kvoter har Paradiso urettmessig import og fått ulevert i alt nærmere 30 tonn ost uten beregning av toll, skriver Tollregion Oslo og Akershus i sitt vedtak, som fortsetter: 

- I skjerpende retning legges vekt på at framgangsmåten er satt i system og gjennomført over en lengre periode. (...) Dersom kvotene på 30 tonn hadde vært administret på korrekt måte av SLF (Statens landbruksforvaltning) ville Paradiso høyst sannsynlig ikke nytt godt av dem og har derfor fått en klar konkurransefordel i forhold til andre aktører.       

Tollvesenet konkluderer med at forholdet må anses som «grovt uaktsomt».

- Vi har anket saken, og hvis ikke det fører frem, tar vi det videre til EUs landbruksorganer, fordi dette er helt tydelig konkurransehemmende for utenlandske produsenter, sier Jan Vardøen til Dagbladet.

OSTEKRANGEL:  Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ble alt annet en varmt mottatt da han besøkte Jan Vardøens restaurant og utsalg på Mathallen i Oslo.   Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
OSTEKRANGEL: Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ble alt annet en varmt mottatt da han besøkte Jan Vardøens restaurant og utsalg på Mathallen i Oslo. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix Vis mer