Tatt hjemme med to maskinpistoler, ladd revolver og seddelbunker

Hadde tungt våpenarsenal i egen bolig. Totalt 13 pågrepet i væpnet politiaksjon

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter at oslopolitiet den siste tida har fått konkret informasjon om kraftige skytevåpen på flere adresser knyttet til A-gjengen i Oslo, Akershus og Bærum, slo de til med store væpnede politistyrker på fredag.

Politiet skal ha fryktet  nye konfrontasjoner i gjengmiljøet, skriver Aftenposten.

- Kunne ikke vente

Ifølge politiinspektør Iver Stensrud, som leder Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, foreligger det imidlertid ingen opplysninger om noen tilspisset konflikt.


- Denne aksjonen ble utløst av at vi hadde informasjon om en god del våpen i omløp, og hadde dekning for å utpeke visse steder der disse våpnene nå befant seg. Når politiet sitter på slike opplysinger har vi ikke lov til å vente med å slå til, sier han til Dagbladet.no.

Den største fangsten gjorde politiet hjemme i boligen til en mann som er en betydelig skikkelse i A-gjengen.

- Dette dreier seg om en av de mer kjente personene. På den aktuelle adressen ble det beslaglagt to Uzi maskinpistoler, en ladd revolver, flere titalls tusen kroner i kontanter, og andre ting vi ser på som interessante, blant annet kommunikasjonsutstyr, forteller Stensrud til Dagbladet.no.

Uzi er et våpen som er svært populært i kriminelle miljøer verden over, blant annet for sin kompakte størrelse og enkle betjening. 

En annen av mennene ble arrestert på jobb - der han ifølge politiet hadde en ladd revolver liggende like i nærheten. I den nøye planlagte aksjonen fant politiet også et gjengmedlem som hadde et ladd skytevåpen i bilen han kjørte.

- Kjører rundt med ladde våpen

I tillegg til totalt fem skytevåpen ble det beslaglagt mindre mengder narkotika og noe kontanter. Men det var våpnene politiet ville ha bort fra gata.

- Det at disse mennene kjører rundt på Østlandet med ladde skytevåpen i bilene sine er noe folk flest bør vite. Det er fortsatt slik at personene i gjengmiljøene på denne måten sikrer seg mot hverandre, og det er politiet nødt til å synliggjøre innimellom, sier politiinspektøren.

De fleste av de pågrepne er i 20-åra, og mennene som bodde på adressene politiet slo til mot betegnes som «sentrale aktører». I tillegg blir trolig noen av lokalene som fikk besøk av væpnet politi brukt mer som «forretningsadresser» enn som boliger.

- Vi kjenner til at de aktuelle personene bruker visse leiligheter, som ikke frekventeres ellers, til for eksempel planlegging av kriminell aktivitet, sier Stensrud til Dagbladet.no.

I 07-tida i dag hadde politiet foreløpig ikke tatt stilling til om noen skal framstilles for varetektsfengsling etter våpenbeslagene. De fleste av de pågrepne er løslatt etter omfattende runder med avhør i løpet av helga.

Fredagens tilslag er en del av det svært omfattende gjengprosjektet til politiet, som siden den oppsiktsvekkende skytingen mot to svært sentrale A-gjengmedlemmer på Aker Brygge 20. august i fjor har hatt egne mannskaper til rådighet for å forfølge gjengmiljøene.