Tatt i billettkontroll

Den ettersøkte nynazisten Jo Erling Jahr ble arrestert i København i går kveld. Jahr ble stoppet i billettkontroll og sa selv at han var ettersøkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Joe Erling Jahr har foreløpig nektet å la seg utlevere fra Danmark.

- Jahr forklarte til oss at han ikke ønsket utlevering til Norge da han ble avhørt i natt, sier Arnolfsen til NTB.

Jahr blir framstilt for forhørsretten i København klokken 9.30 i dag. Utleveringen vil kunne ta litt lenger tid når Jahr motsetter seg det.

På flukt

Etter seks dager på flukt ble den 19 år gamle nynazisten arrestert av politiet i København. Jahr er mistenkt for å være hovedmannen bak drapet på Benjamin Hermansen. Noen timer etter pågripelsen varslet kriminalpolitiet i København sine kolleger i Oslo om arrestasjonen av den ettersøkte nynazisten.

Rutinemessig sjekket

Arrestasjonen skjedde samtidig med at 40 000 mennesker i Oslo markerte sin avsky mot handlingen Jahr er siktet for - og rasisme generelt. 19-åringen ble oppdaget da to kontrollører skulle sjekke togbilletten hans på et tog fra Malmø på vei til Hovedbanegården i København. Jahr kunne ikke vise gyldig billett, og identiteten hans rutinemessig sjekket med politiet.

Pågripelsen skjedde uten dramatikk. Jahr skal ikke ha vært bevæpnet.

Jahr sitter nå fengslet i København hvor han vil bli bli framstilt for varetektsfengsling i løpet av formiddagen. Han ble avhørt i natt.

Svensk politi har fått flere tips om at han skal være sett i Helsingborg-området, men det er uklart hvor han har gjemt seg mens han har vært på flukt fra politiet.

Utlevering

Nå begynner formalitetene for å få Jo Erling Jahr utlevert til Norge. Siden Jahr nekter, kan det gå litt lenger tid. Men hjem kommer han før eller senere.

- Det er opprettet kontakt mellom norsk og dansk politi. Det er en utvekslingsavtale mellom Norge og Danmark, og jeg regner med at det bare er et spørsmål om tid før den etterlyste 19-åringen er tilbake i Norge, sier vaktleder Kjell Pedersen ved kriminalvakta i Oslo til Dagbladet.

  • Fem unge personer med nazi-sympatier ble arrestert etter drapet på Benjamin. Tre av dem ble løslatt av Forhørsretten. To er fortsatt varetektsfengslet.