OFFER OG SIKTET: Mannen som nå er pågrepet for drapsforsøk på René Karoli denne uka, ble 18. mars selv beskutt da leiligheten hans på Grønland i Oslo ble angrepet. I timene etterpå ble familien beskyttet av tungt bevæpnet politi. Ingen ble pågrepet etter skytingen. Foto: Øistein Norum Monsen
OFFER OG SIKTET: Mannen som nå er pågrepet for drapsforsøk på René Karoli denne uka, ble 18. mars selv beskutt da leiligheten hans på Grønland i Oslo ble angrepet. I timene etterpå ble familien beskyttet av tungt bevæpnet politi. Ingen ble pågrepet etter skytingen. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer

* Tatt i går for Karoli-angrepet * Ble selv beskutt hjemme i mars * - Knivstakk Karoli-gutt (15) * Løsnet skudd i kirke i Oslo

42-åringen skal i påsken ha levd i skjul med skuddsikker vest i frykt for et kriminelt miljø i Oslo. Nå er han selv siktet for bingo-drapsforsøket på René Karoli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mannen (42) fra rom-miljøet som i går ble pågrepet etter det blodige angrepet på «sigøynerkongen» René «Roma» Karoli og hans sønn på Torshov Bingo mandag, nekter for å ha forsøkt å drepe mennene.

- Jeg kan bekrefte at han ikke erkjenner straffskyld, men jeg vil vente med å kommentere saken ytterligere, sier advokat Marianne Darre-Næss ved advokatfirmaet Matrix, til Dagbladet.

Den siktede 42-åringen har vært i  konflikt med nøkkelpersoner i Karoli-familien i mange år, noe som skal ha tilspisset seg den siste tida.

Blant annet er han dømt for å ha knivstukket Alex «Dolla» Karolis 15 år gamle barnebarn under ei romfolkmesse i Sinsen kirke i 2010. I juni samme år beskrev Oslo tingrett situasjonen mellom de to klanene slik:

I 2008: 23. mars for fem år siden ble den nå drapsforsøk-siktede mannen pågrepet av sivilt politi ved Legevakta i Oslo, etter at det gikk av et skudd mens han truet sine brødre med en ladd pistol i Salemkirken tidligere på dagen. Arkivfoto: HARALD S. KLUNGTVEIT
I 2008: 23. mars for fem år siden ble den nå drapsforsøk-siktede mannen pågrepet av sivilt politi ved Legevakta i Oslo, etter at det gikk av et skudd mens han truet sine brødre med en ladd pistol i Salemkirken tidligere på dagen. Arkivfoto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

«En dyp konflikt mellom to rom-familier som har tilspisset seg - med anklager om gravskjending, voldtekt og bortføring av døtre og med episoder av vold, trusler om vold, oppbevaring og bruk av slagvåpen, stikkvåpen og skytevåpen, og overtredelse av besøksforbud».

- Vi jobber intensivt med å få avklart selve Torshov-saken, og det er for tidlig å si noe om koblinger til tidligere hendelser. Men det sitter nå egne folk i politiet og ser på alle tidligere saker for å finne eventuelle sammenhenger, sier politioverbetjent Grete Metlid, leder for voldsavsnittet, til Dagbladet.

Skjøt inn vinduet For bare to uker siden var 42-åringen selv målet da en ukjent gjerningsmann angrep med skytevåpen, etter det Dagbladet erfarer.

Om kvelden 18. mars ble det skutt rundt fire skudd i rask rekkefølge mot 42-åringens leilighet på Grønland i Oslo, der også flere av hans barn skal ha oppholdt seg. Ett av skuddene gikk gjennom et vindu og inn i selve boligen i første etasje, der bare flaks gjorde at ingen ble skadd.

Politiet knytter foreløpig ikke denne skytingen til sammenstøtene mellom romfolk-familier på mandag.

- Vi jobber ut fra at det lå andre årsaker bak skyteepisoden. Er man multikriminell, har man gjerne også mange uoppgjorte saker med forskjellige enkeltpersoner eller miljøer, sier stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon til Dagbladet i kveld.

Kilder nær 42-åringen opplyser at både han og den nærmeste familien flyktet fra Oslo en periode etter pistolangrepet. Flere av dem skal ha vært livredde for et nytt tilslag, og har tatt i bruk skuddsikre vester.

Langvarig konflikt Den mest betente delen av konflikten med Karoli-familien strekker seg etter det Dagbladet forstår nærmere tre år tilbake, og er ikke nødvendigvis en del av den kjente, 30 år lange feiden mellom Jansen- og Karoli-familiene. 42-åringen tilhører selv en tredje storfamilie i det norske rom-miljøet.

BLODIG: René Karoli skal ha vært nær ved å dø av skadene han ble påført i angrepet på Torshov på mandag. Også sønnen fikk alvorlige stikkskader. Foto: Harald S. Klungtveit
BLODIG: René Karoli skal ha vært nær ved å dø av skadene han ble påført i angrepet på Torshov på mandag. Også sønnen fikk alvorlige stikkskader. Foto: Harald S. Klungtveit Vis mer

Det er ikke kjent om politiet mener at den siktede mannen selv var aktiv da flere menn stormet Torshov Bingo med kniver, sverd, slagvåpen og skytevåpen på mandag.

- Vi vil ikke gå inn på dette ennå, da siktede ikke er ferdig avhørt ennå og siden det er flere involverte, sier Metlid.

Skudd i kirke 42-åringen ble i 2008 dømt til fire års fengsel for forsøk på forsettlig drap og har en rekke tilfeller av våpenbruk bak seg i tillegg til knivstikkingen av Karoli-Jenta.

I 2010 skal han ha forfulgt og kollidert med bilen til «Dolla» Karolis datter i et forsøk på å slåss med kvinnens mann. Da han til slutt ble stoppet av en politipatrulje ble det funnet en grovkalibret pistol, en samekniv, to trestokker, et bordbein og ei metallstang  i bilen hans i Hausmanns gate i Oslo sentrum.

Utover konflikten med Karoli-familien har han ligget i en omfattende feide med sine egne slektninger, og har til og med trukket skytevåpen mot egne brødre.

23. mars 2008 forårsaket mannen en massiv, væpnet politiaksjon i sentrumsgatene i Oslo da det ble meldt om skyting midt blant rundt to hundre tilstedeværende i Salemkirken på Grünerløkka.

I en seinere rettssak forklarte 42-åringen at han hadde tatt med seg en ladd pistol skjult i et belte rundt livet som «beskyttelse» da han skulle i mekling med brødrene i kirka. Skuddet skal ha gått av da han trakk pistolen og broren prøvde å avvæpne ham. Prosjektilet traff et vindu i bygningen.

I desember 2007, fire måneder for hendelsen i Salem-kirka, torpederte han bilen til en slektning ved Sofienbergparken, før han i slagsmålet som fulgte slo mannen flere ganger i hodet med en slåsshanske og knyttnevne. Sammenstøet, der motparten svarte med balltre, skjedde foran måpende barnehagebarn på den andre siden av gata.

To år tidligere skjedde drapsforsøket som seinere ga mannen en dom på fire års fengsel. Da skjøt han med en Luger 9mm pistol ut vinduet av en leilighet på Grønland - mot hans fetter som sto på fortauet.

Jakten fortsetter Politiet jakter ennå på flere navngitte personer etter angrepet 2. påskedag. Karoli-familien selv har pekt på slektninger av den pågrepne 42-åringen som mulige medhjelpere, men har også knyttet saken til Jansen-familien - noe de sistnevnte avviser på det sterkeste.

SLÅSS MED BROREN I 2007: Med henholdsvis balltre og slåsshanske gikk 42-åringen og hans egen bror løs på hverandre i Sofienberggata 10. desember 2007, foran måpende barnehagebarn og andre øyenvitner, etter å ha torpedert hverandres biler. (Drosjen var ikke involvert). Arkivfoto: HARALD S. KLUNGTVEIT
SLÅSS MED BROREN I 2007: Med henholdsvis balltre og slåsshanske gikk 42-åringen og hans egen bror løs på hverandre i Sofienberggata 10. desember 2007, foran måpende barnehagebarn og andre øyenvitner, etter å ha torpedert hverandres biler. (Drosjen var ikke involvert). Arkivfoto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

Bingolokalet på Torshov der deler av det blodige dramaet skjedde, har en rekke overvåkningskameraer i taket som skal ha gitt politiet svært gode bilder å jobbe ut fra.

I tillegg har politiet nå avhørt den skadde sønnen til René Karoli.

- Vi forventer flere pågripelser, sier politioverbetjent Grete Metlid til Dagbladet i kveld.

KNIVSTAKK 15-ÅRING: I 2010 knivstakk mannen det 15 år gamle barnebarnet til Alex «Dolla» Karoli i SInsen kirke, ifølge Oslo tingrett. Arkivfoto: HENNING LILLEGÅRD
KNIVSTAKK 15-ÅRING: I 2010 knivstakk mannen det 15 år gamle barnebarnet til Alex «Dolla» Karoli i SInsen kirke, ifølge Oslo tingrett. Arkivfoto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer