Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pål Enger

Tatt igjen: Etterlyste Pål Enger hentet ut av fly

Da et fly fra Málaga landet på Torp lørdag kveld, sto politi og ambulanse og ventet på en beruset mann. Det viste seg å være den etterlyste kjendistyven Pål Enger.

ETTERLYST: Pål Enger er tiltalt for tyveri og narkotikabesittelse, og må møte i Oslo tingrett 22. januar i år. Oslo politidistrikt har imidlertid ikke fått forkynt tiltalen for ham. Lørdag kveld skal han ha blitt hentet ut beruset fra et Norwegian-fly. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ETTERLYST: Pål Enger er tiltalt for tyveri og narkotikabesittelse, og må møte i Oslo tingrett 22. januar i år. Oslo politidistrikt har imidlertid ikke fått forkynt tiltalen for ham. Lørdag kveld skal han ha blitt hentet ut beruset fra et Norwegian-fly. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kunsttyv Pål Enger (51) skal i slutten av januar møte i Oslo tingrett, tiltalt for tyveri en luksusklokke, en høyttaler og klær fra flere eksklusive forretninger i Oslo i fjor sommer.

Han er også tiltalt for å ha vært i besittelse av 0,5 gram kokain da han i april i fjor skal ha forsøkt å stjele en sykkel til 20 000 kroner fra en XXL-butikk i Oslo sentrum.

Saken er berammet i Oslo tingrett 22. januar i år, men tiltalebeslutningen er ennå ikke blitt forkynt for Enger selv. Påtalemyndigheten er pålagt å forkynne tiltaler til tiltalte i straffesaker, men Oslo-politiet skal ikke ha fått tak i Enger.

På sølvfat

Lørdag kveld fikk de ham imidlertid på et sølvfat.

Like før klokka 15.45 lørdag ettermiddag lettet et Norwegian-fly fra Málaga sør i Spania i retning Torp lufthavn i Sandefjord.

Før flyet landet på flyplassen fikk imidlertid politiet melding fra mannskapet om bord. Meldingen gikk ut på at en flypassasjer var beruset og laget støy om bord på flyet. Mannen klaget også på brystsmerter.

Politi og ambulanse tok seg inn på rullebanen og sto og ventet da Norwegian-flyet landet.

Dagbladet får bekreftet at de der møtte «Skrik»-tyven Enger. Han ble fraktet til legevakta i ambulanse, og det er foreløpig uklart hva som vil skje med ham.

- Beruset

- Helsevesenet må se videre om det skal ta vare på ham. De bestemmer det først. Hvis ikke, er det vi som tar over. Jeg vet ikke noe mer enn at han skal ha vært beruset, laget støy og hadde smerter i brystet, sier operasjonsleder i Sør-Øst politidistrikt Trond Egil Groth til Dagbladet.

Han sier det ennå ikke er besluttet om det er aktuelt med varetektsfengsling på grunn av etterlysningen. Det er altså ti dager til Enger må møte i Oslo tingrett.

Engers forsvarer i den kommende saken, Fridtjof Feydt, sier at han lørdag kveld ikke er kjent med at Enger skal ha blitt brakt inn av ambulanse fra Torp lufthavn.

- Han har vært etterlyst på grunn av den tiltalebeslutningen og fordi den ikke er blitt forkynt for ham. Det er fordi han ikke er så lett å få tak i, sier Feydt til Dagbladet.

- Har lurt på hvor han er

- Har han signalisert at han kommer til å stille i rettssaken?

- Ja, det har han. Jeg tror ikke det ligger noe annet i etterlysningen enn at de har lurt på hvor han er, sier forsvareren.

Etter det Dagbladet kjenner til, skal Enger ha oppholdt seg i Málaga en periode den siste tida. Tiltalen mot ham ble utferdiget av Oslo politidistrikt allerede 27. september i fjor.

VAR MED: Ranet av gullsmedforretningen David-Andersen i 2003 ble aldri oppklart. Under innspillingen av NRKs «Trygdekontoret» innrømmer Pål Enger at det var han som gjorde det. Video: NRK Vis mer Vis mer Vis mer

- Stjal fra luksusbutikker

Ifølge politiet skal han 30. april i fjor ha forsøkt å stjele en sykkel til en verdi av 19 990 kroner fra XXL i Oslo før han ble stoppet av en vekter.

Ifølge politiet skal han også ha vært på flere tyveriraid i luksusbutikker i Oslo 18. og 19. juli i fjor.

Tidlig på morgenen 18. juli skal han ha stjålet en BeoPlay A1-høyttaler til en verdi av 2699 kroner. Seinere på dagen skal han ha stjålet en TAG Heuer klokke til en verdi av kroner 35 950.

Dagen etter skal han ha tatt et par sko og en bukse til en samlet verdi av 3199 kroner fra forretningen Volt. Ifølge politiet skal han også ha brukt bankkortet til en annen uten samtykke til å kjøpe to pakker sigaretter til 250 kroner.

51-åringen er dømt for vinningskriminalitet 13 ganger tidligere. I fjor ble han dømt til ett år og tre måneders fengsel for å ha stjålet flere Pushwagner-trykk fra et Oslo-galleri.

Kjendistyv

Enger ble et kjent navn i Norge etter flere usedvanlig frekke tyverier av malerier. Han oppgir selv at han i dag livnærer seg som kunstner.

Det første store kuppet til Pål Enger var tilbake i 1988 da han klatret inn et vindu på Munch-museet på Tøyen i Oslo, og stjal med Edvard Munchs «Vampyr».

Noen måneder seinere robbet Enger gullsmedbutikken Tostrup på Karl Johan i Oslo, og kom unna med verdier for 4,8 millioner kroner.

Men det var først natt til lørdag 12. februar 1994 Enger også vekket oppsikt internasjonal – dagen da kronprins Haakon skulle tenne OL-ilden og de 17 olympiske vinterleker skulle starte på Lillehammer.

ALTERNATIV FORKLARING: I mandagens episode av Ylvisbrødrenes «Stories from Norway» har kunsttyven Pål Enger en alternativ forklaring på hvorfor politiet aldri fakket ham den natta han stjal Edward Munchs «Skrik» fra Nasjonalgalleriet. Video: Bilder med tillatelse fra TV Norge Vis mer

Mens nesten hele Norges politistyrke var sendt til Gudbrandsdalen for å sikre at ikke noe skulle gå galt under OL, slo Enger og hans menn til.

Norges nasjonalskatt, Edvard Munchs verdensberømte «Skrik», ble stjålet fra Nasjonalgalleriet. Det usedvanlige frekke tyveriet fikk enorm oppmerksomhet.

Etter at britiske politiagenter ble utstyrt med falske identiteter, en bag med millioner av norske kroner, og en utspekulert dekkhistorie, gikk Pål Enger i fella.

Han har også blitt dømt for en rekke andre vinnings-, trafikk- og narkotikaforbrytelser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!