Tatt imot som Natos store helt

Generalsekretær, Jens Stoltenberg, feirer Natos 70-årsjubileum som forsvarsalliansens store helt.

UTENRIKSMINISTER: Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) om talen generalsekretær Jens Stoltenberg holdt i Kongressen. Video: Vegard Kvaale Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

WASHINGTON D.C. (Dagbladet): Utenriksministrene fra alle Natos 29 medlemsland er samlet i Washington D.C. for å feire forsvarsalliansens 70-årsjubileum. For generalsekretær Jens Stoltenberg har de siste dagene vært en lang parademarsj.

USAs president Donald Trump mente Stoltenberg gjorde en «fantastisk jobb» da de to møttes i Det hvite hus tirsdag. Onsdag ble den tidligere norske statsministeren hyllet som en rockestjerne da han fikk tale til den amerikanske kongressen. Seinere var talen hans det store samtaleemnet i Nato-kretser.

WASHINGTON D.C.: Kongressen begynte å le da Jens Stoltenberg snakket om den første nordmannen som kom til USA. Video: Reuters Vis mer

- Unik og historisk

Torsdag - på 70-årsdagen for stiftelsen av Nato - møtte han utenriksministrene i det amerikanske utenriksdepartementet.

- Det var en veldig god og tydelig tale som fikk veldig god mottakelse i Kongressen. Det var også mange kolleger som snakket mye om talen under mottakelsen og kvelden i går. Det er viktig å være klar over at det er en nokså unik og historisk mulighet for en generalsekretær å få holde den talen, sier Norges utenriksminister, Ine Eriksen Søreide til Dagbladet.

Kort tid før samlingen i den amerikanske hovedstaden, ble det kjent at Stoltenberg har fått forlenget sitt åremål med to år, slik at han blir sittende i jobben fram til 2022. Det skjer fordi sentrale Nato-land som Tyskland og USA er svært godt fornøyde med innsatsen hans.

IMPONERT: President Donald Trump er ikke redd for å tilbakeholde lovordene når han beskriver NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Vis mer

Selv om Søreide understreker at det ikke er Norge som har generalsekretæren i Nato, men at alliansen har en norsk generalsekretær, er hun blant dem som roser Stoltenberg.

- Vi har en veldig god og solid generalsekretær i Nato. Han har gjort en veldig god jobb i flere år. Det at han får ytterligere en forlengelse viser også at han har et godt grep om organisasjonen og de utfordringene som på ulike måter omkranser Nato. I ei tid som er preget av ganske mye usikkerhet, tror jeg mange ser verdien av å ha en erfaren generalsekretær, som både kjenner aktørene og det sikkerhetspolitiske bildet godt, og som har godt inntak med alle aktørene, sier Søreide.

ANKOMMER UTENRIKSMINISTERMØTET: Generalsekretær Jens Stoltenberg ankommer utenriksministermøtet i Nato. Foto: Brendan Smialowski / AFP
ANKOMMER UTENRIKSMINISTERMØTET: Generalsekretær Jens Stoltenberg ankommer utenriksministermøtet i Nato. Foto: Brendan Smialowski / AFP Vis mer

- Mest vellykkete

Stoltenberg smilte da han kom til utenriksministermøtet.

- Nato er ikke bare den lengstvarende alliansen i historien, men det er også den mest vellykkete. Vi vil reflektere over det vi har oppnådd gjennom sju tiår, men vi vil også se mot framtida. Vi vil ta opp viktige temaer som byrdefordeling. Vi gjør framskritt og allierte trår til og bidrar mer enn de har gjort på mange tiår, sier Stoltenberg og fortsetter:

- Nato trapper også opp kampen mot terror med økt innsats med treningen av irakiske styrker. Forhindring er bedre enn inngripen. Vi må bygge opp kapasiteten for å forsikre oss om at IS ikke returnerer.

Samtidig er han svært bekymret for forholdet til Russland.

- Vi må snakke om forholdet til Russland. De bryter INF-avtalen ved å sette ut nye atomraketter i Europa. Vi vil også ta opp Russlands aggressive handlinger i Svartehavet. Vi vil også bli enige om nye støttetiltak for våre nære partnere Georgia og Ukraina, sier Stoltenberg.

Spenning

Selv om Trump tidligere har kommet med en rekke kritiske kommentarer om Nato, er både Søreide og Stoltenberg opptatt av å påpeke at USA likevel trapper opp sin tilstedeværelse i Europa.

- Nato har siden 1949 tidvis vært preget av mye spenninger. Det er naturlig. Sånn vil det være når du har en allianse som både skal håndtere mange ulike sikkerhetsutfordringer. Du har nye land som kommer inn. Og du har ulike diskusjoner som preger alliansen. Men jeg opplever at det er stor grad av samhold. Det er stor alliert enighet, sier Søreide.

- Er Trump en god ting eller en dårlig ting for Nato?

- Trump er en amerikansk president, som ivaretar både amerikanske interesser og jeg mener også allierte interesser ved at USA nå øker nærværet i Europa og bidrar til å ta et alliert ansvar for kollektiv sikkerhet. Det er viktig for alle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer