Tatt med 125 kilo TNT og 5000 kuler før EM: - Finnes individer som prøver å plagiere Breivik

Ukrainsk sikkerhetspoliti mener han hadde terrorplaner mot synagoger, moskeer og fotball-EM.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag sparkes fotball-EM i gang i Frankrike med åpningskamp mellom vertsnasjonen og Romania.

Det skjer samtidig som regionen rundt hovedstaden Paris er i høyeste terrorberedskap. Frankrike er blitt utsatt for to store terrorangrep det siste halvannet året da tolv ble drept i angrepet på Charlie Hebdo i januar i fjor, og da 129 ble drept i terrorangrepene mot Paris i november.

Høyreekstrem propaganda I slutten av mai pågrep ukrainske myndigheter en 25 år gammel franskmann. Den ukrainske sikkerhetstjenesten SBU mistenker mannen for å ha planlagt 15 angrep mot fotballmesterskapet. Han skal i tillegg hatt planer om å sprenge en moské, en synagoge, skattekontorer, politipatruljer og en rekke andre mål rundt om i Frankrike.

25-åringen skal ha hatt kontakt med væpnede grupper i Øst-Ukraina og ha kjøpt våpen og sprengstoff. Ifølge Gritsak var franskmannen i besittelse av 125 kilo TNT, fem kalasjnikover, 5000 kuler, 100 utløsermekanismer og 20 masker da han ble pågrepet. I tillegg skal det ha blitt funnet høyreekstremistisk propagandamateriell på mannen, og han var iført en svart T-skjorte med et høyreekstremistisk symbol.

- Generelt er det kjent at det er sterke høyreekstreme strømninger flere plasser i Øst-Europa. I tillegg til at det kan være en plass å få tak i våpen, er det også kjent av flere fra Vesten med høyreekstreme sympatier har dratt dit for å delta i kamper, sier forsker ved Politihøgskolen Cato Hemmingby til Dagbladet.

Gritsak i SBU sier franskmannen snakket negativt om sin regjering, om masseinnvandring, spredning av islam og globalisering og at han hadde planer om å gjennomføre flere terrorangrep.

En anonym fransk politikilde har uttrykt skepsis til informasjonen fra ukrainske myndigheter, og påpeker at mannen verken var kjent for politiet eller sikkerhetstjenesten i Frankrike i forkant av pågripelsen.

- Forsøker å plagiere Breivik Ekstremistforsker ved Forsvarshögskolan i Sverige, sier til Svenska Dagbladet at man må ta trusselen fra høyreekstreme på like stort alvor som trusselen fra IS eller religiøse ekstremistgrupper.

- Det finnes individer som dukker opp iblant som forsøker å plagiere Breivik eller som har de samme idéstrømningene. Vi hadde to hendelser i Polen og Tsjekkia for bare noen år siden. Det finnes politiske partier i Europa i dag som forsøker å legitimere angrep mot flyktninger og andre grupper, sier Ranstorp til avisa.

b<>PÅGREPET: Her skal den terrormistenkte 25-åringen fra Frankrike trene med et automatvåpen. Like etter ble han pågrepet av ukrainsk sikkerhetspoliti. Foto:  EPA/SECURITY SERVICE OF UKRAINE/NTB scanpix
b<>PÅGREPET: Her skal den terrormistenkte 25-åringen fra Frankrike trene med et automatvåpen. Like etter ble han pågrepet av ukrainsk sikkerhetspoliti. Foto: EPA/SECURITY SERVICE OF UKRAINE/NTB scanpix Vis mer

Han sier videre at store offentlig arrangement ikke nødvendigvis er «vanlige» mål for høyreekstreme. Ranstorp har ikke svart på Dagbladets henvendelser mandag kveld.

- Uforutsigbart Cato Hemmingby sier man ikke kan si at de ikke finnes, men at det samtidig er vanskelig å påvise om høyreekstreme har vært alene.

- Det har i ettertid vist seg at de har hatt kontakt med meningsfeller via sosiale nettverk eller fysisk. Vi kan imidlertid ikke se bort fra at noen vil plagiere Brevik, selv om vi heldigvis ikke fikk den store bølgen med copycats som det man lenge fryktet, sier Hemmingby til Dagbladet.

Han trekker fram én sak fra 2013 der den ukrainske studenten og høyreekstreme Pavlo Laphsyn forsøkte å skape rasekrig i England. Han tok seg inn i landet som student, drepte den 82 år gamle muslimen Mohammed Saleen og plasserte ei bombe utenfor en moské. Han fikk 40 år i fengsel.

- Det er et eksempel på hvor uforutsigbart det kan være med tanke på aktører som kan utføre angrep og hvor de kommer fra, sier Hemmingby til Dagbladet.

Hans Brun, som forsker på terrorisme ved King's College i London, mener forklaringen til ukrainske myndigheter ikke nødvendigvis medfører riktighet.

-Jeg tror ikke dette nødvendigvis kan kobles til fotball-EM. Derimot viser det viktigheten av å følge med på ulike bevegelser når det gjelder ulovlig våpenhåndtering. Man må følge med på flere grupper i Europa enn jihadister, sier Brun til NTB, .

- Har mobilisert Søndag gikk president François Hollande ut og medga at det foreligger terrortrusler mot landet i forbindelse med fotball-EM.

Hemmingby ved Politihøgskolen var nylig i Paris, og tror ikke pågripelsen av 25-åringen i Ukraina gjør noe utslag på den allerede spente sikkerhetssituasjonen.

STORE BESLAG. Sikkerhetspolitiet viste fram bildene av beslagene på en pressekonferanse i dag. Foto: Vladimir Shtanko / Anadolu Agency / NTB scanpix
STORE BESLAG. Sikkerhetspolitiet viste fram bildene av beslagene på en pressekonferanse i dag. Foto: Vladimir Shtanko / Anadolu Agency / NTB scanpix Vis mer

- Fotball-EM endrer nok ikke sikkerhetsopplegget som sådan. I tillegg til den ordinære høye beredskapen, pågår det også en forsvarsoperasjon kalt Sentinelle, der forsvaret bistår med å sikre sentrale objekter og folkerike plasser. Man kan alltid gå ut fra at noen ønsker å ramme slike arrangementer, sier han.

- Internasjonalt samarbeid og etterretning gjør det imidlertid vanskelig for terrorister å gjennomføre angrep når stater mobiliserer alt de har. Dette ble også snakket om under OL i London, sier Hemmingby.

Fotball-EM er også utpekt som IS-mål. Portugals landslagssjef tror hans lags kamper er spesielt utsatt på grunn av Cristiano Ronaldo.

Også USA har advart om høy terrorfare og bedt alle amerikanske statsborgere om å være aktsomme.

FLERE VÅPEN: Mannen skal ha hatt fem kalasjnikover i tillegg til 125 kilo TNT og 5000 kuler.  Foto: Vladimir Shtanko / Anadolu Agency / NTB scanpix
FLERE VÅPEN: Mannen skal ha hatt fem kalasjnikover i tillegg til 125 kilo TNT og 5000 kuler. Foto: Vladimir Shtanko / Anadolu Agency / NTB scanpix Vis mer