DØMT: Kokainbaronen Jonas Oredsson ble i dag dømt til 18 års fengsel for å ha smuglet enorme narkopartier fra Sør-Amerika til Sverige. Foto: Colombiansk politi
DØMT: Kokainbaronen Jonas Oredsson ble i dag dømt til 18 års fengsel for å ha smuglet enorme narkopartier fra Sør-Amerika til Sverige. Foto: Colombiansk politiVis mer

Tatt med 1,4 tonn kokain i seilbåt

Slik ble den svenske narkobaronen avslørt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jonas Oredsson (40) var fra før en av Sveriges mest beryktede bankranere, etter flere spektakulære rømninger fra politi og fengselsvakter på 1990-tallet.

Nå blir han i svensk presse titulert som «kokainkongen» etter at han fra 2006 til 2010 skal ha tjent seg søkrikk på tidenes smuglerrute fra Sør-Amerika til Sverige.

I dag fikk han dommen, på 18 års fengsel.  Det er fire år mer enn maksstraffen for gjentatte narkotikaforbrytelser i Sverige, men Oredsson får svi kraftig sitt tidligere rulleblad, skriver Expressen.

Tingretten har benyttet «en spesiell straffeskjerpelsesregel som innebærer at tidligere særlig alvorlige forbrytelser kan få utslag på straffen som utmåles», heter det i dommen.

Levde i luksus i Spania Opprullingen av narkoligaen startet i 2009. Da satte svenskenes svar på Kripos i gang en undercover-operasjon der flere politiagenter ble sendt til Barcelona og den nærliggende jetset-byen Sitges. Der hadde Oredsson en luksuriøs villa verdt over 20 millioner kroner.

Agentene fra spesialavsnittet SSI skal også ha tatt med seg en BMW X6 rigget med skjult avlyttingsutstyr til Spania, og lyktes med å låne bilen bort til en person etterforskerne knyttet til kretsen rundt hovedmannen.

En kvinnelig agent hadde etterhvert direkte kontakt med seileren Mauritz Andersson (56), og fikk et glimt av planleggingen av en av seilbåtturene. Politiet festet også en GPS-sender til båten.

I 2010 ble Andersson stoppet i Det karibiske hav i seilbåten «Gloria». I hauger med striesekker om bord i båten lå det svimlende 1200 kilo ren kokain, et parti som kan regnes om til en gateverdi på over en milliard kroner, ifølge Expressen.

Tjente millioner Den hemmelige politioperasjonen hadde pågått i over ett år da etterforskerne slo til mot Oredsson, som regnes som hjernen bak smuglerruten. Han skal ha startet seilbåtsmuglingen allerede i 2006, og Andersson - som i dag ble dømt til 14 års fengsel - har ifølge påtalemyndigheten foretatt minst tre turer over Atlanteren.

Påtalemyndighetener mener Andersson alene tjente over 12 millioner kroner på kokainsmuglingen.

Oredsson kan ha håvet inn nesten det tidobbelte. Politiet beregnet at nettverket hadde narkoinntekter på rundt 115 millioner kroner, hvorav hovedmannen fikk brorparten.

Han skal blant annet ha investert narkopengene i en nattklubb på Mallorca og en restaurant i Barcelona.

Ved luksusvillaen i Spania disponerte han  en rekke luksusbiler, blant andre en Porsche 911/997 Turbo Cab, en Mercedes-Benz C63 AMG, en Bentley Continental GT. I Colombia eide svensken en 68 fots yacht han skal ha kjøpt for 9,4 millioner kroner.

Da han i avhørt ble konfrontert med en rekke reiser til Thailand, Tokyo, Miami, Spania og Colombia, nektet 40-åringen ifølge Expressen å si hva han gjorde der eller hvordan han fikk råd til jetset-livet:

- Om jeg skal sitte og ramse opp alle forretninger jeg har tjent penger på gjennom fem år vil det ta ganske lang tid. Det er ingen ulovlige forretningser sånn sett, det er vel mer i gråsonen kan man si, uttalte Oredsson.

Også to kvinnelige slektninger av Oredsson ble dømt i saken. Den ene kvinnen skal ha hvitvasket narkopenger ved å investere dem i lovlige bedrifter, og ble dømt til fengsel i fem og et halvt år for blant annet heleri.

Rømte på motorsykkel Sikkerhetstiltakene rundt Oredsson har vært omfattende etter pågripelsen, siden han har rømt på spektakulært vis tre ganger tidligere:

• I 1993 stakk han av fra et fengsel Hällby da en bevæpnet mann kom inn fra utsiden og tvang en fengselsvakt til å åpne dørene.

To år seinere ble Oredsson dømt til fengsel for tre grove ran, men da han skulle framstilles for lagmannsretten i Stockholm kjørte en bevæpnet mann opp foran domstolsbygningen på motorsykkel og truet politivaktene. Raneren hoppet opp på motorsykkelen og ble kjørt i frihet. Bare noen uker seinere ble han igjen pågrepet, etter at han løsnet flere skudd under et bankran.

• Også i 2001 kom Oredssons kriminelle venner ham til unnsetning. Da ble han hentet av tre personer mens han var på permisjon fra fengsel.