OVER 80 KULER: De to mennene hadde svelget over 80 slike kuler hver, til sammen rundt 1,5 kilo. Denne kulen er fra et beslag i 2011. Foto: Tollvesenet
OVER 80 KULER: De to mennene hadde svelget over 80 slike kuler hver, til sammen rundt 1,5 kilo. Denne kulen er fra et beslag i 2011. Foto: TollvesenetVis mer

Tatt med 1,5 kilo heroin i magen

To personer ble nylig stanset i Svinesund med over 160 kuler heroin i kroppen. Stadig flere smugler narkotika på denne risikable måten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var 21. desember i fjor at en bil registrert i Hviterussland ble stanset ved den norske grensa i Svinesund. I bilen satt to menn, som til sammen hadde svelget rundt 1,5 kilo heroin.

- Begge personene hadde smuglet heroin innvendig. Han ene hadde vel svelget rundt 80 kuler heroin, han andre hadde svelget rundt 85 kuler. Så totalt sett blir det i hvert fall 1,5 kilo med heroin, sier Wenche Fredriksen, kontorsjef for Tollvesenets grensekontroll, til Dagbladet.

Stort mer narkotika enn dette, er det ikke mulig for én person å svelge, opplyser Fredriksen videre.

- Det går vel an å svelge opp mot en kilo, men da er mage og tarmer og alt helt fullt. Når det i tillegg er snakk om heroin, er det et stort beslag med halvannen kilo på to personer, sier hun.

Fikk anfall På tross av at innvendig smugling er den farligste måten å smugle narkotiske stoffer på, er dette en økende trend, ifølge ferske tall fra Tollvesenet, som ble offentliggjort i slutten av forrige uke.

Totalt stanset Tollvesenet i fjor 64 forsøk på å smugle narkotika i kroppen.

- I dette tilfellet fikk en av personene et anfall og måtte hentes av ambulansepersonell. Så man tar absolutt en stor risiko ved å smugle på den måten, sier Fredriksen.

Årsaken til at såpass mange velger å trosse risikoen, er trolig fordi denne form for smugling er svært vanskelig å avdekke.

ØKENDE TREND: Stadig flere smugler narkotika i kroppen. Foto: Tollvesenet
ØKENDE TREND: Stadig flere smugler narkotika i kroppen. Foto: Tollvesenet Vis mer

De to hviterusserne ble stanset i en vanlig rutinekontroll. Etter en samtale med de to, fattet tollerne mistanke, og ønsket en grundigere kontroll.

Rekordår Generelt var det samlede antall narkotikabeslag rekordhøyt i 2012. Når det gjelder heroin, ble totalt 36 kilo beslaglagt, en økning i forhold til 2011.

Det største heroinbeslaget i fjor (10 kilo) ble tatt i en personbil på vei over grensa i Svinesund.

- Det meste av det vi har tatt har kommet i bil, fordi det å smugle innvendig er så farlig. De aller fleste velger derfor heller å gjemme narkotikaen i transportmiddelet eller i bagasjen, sier Fredriksen.

- Men hvert år er det et antall personer som likevel smugler innvendig, fordi de håper at de på denne måten ikke skal bli stanset - eller at tollmyndighetene ikke finner narkotikaen.

EN HALVKILO: Dette bildet viser en halv kilo hasj, smuglet innvendig. Beslaglagt på Flesland. Foto: Tollvesenet
EN HALVKILO: Dette bildet viser en halv kilo hasj, smuglet innvendig. Beslaglagt på Flesland. Foto: Tollvesenet Vis mer