Tatt med 2100 hasjplanter

Akershus-mannen leide rosegartner fra Litauen for å pleie plantene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Politiet trodde knapt sine egne øyne da fant den hemmelige hasj-plantasjen på Nærsnes i Buskerud i går.

I de gamle nedlagte verkstedbygningene hadde Akershus-mannen i 30-årene plantet den reneste hasj-skogen. 2100 planter i alt - hvorav 200 «moderplanter» hadde vokst seg til høyder på mellom 1,5 og 1,8 meter.

Lokalene var innredet som et drivhus, med kunstig belysning, og framfor alt - helt uten innsyn fra utsiden.

Hadde egen gartner

Akershus-mannen til og med leid inn en vaskeekte gartner for å hjelpe til på plantasjen.

- Han fikk bistand fra en tilfeldig arbeidssøkende fra Litauen. Han hadde erfaring som rosegartner fra sitt hjemland, forteller Victor Valaker ved Røyken lensmannskontor.

- Jeg må innrømme at det var høyst spesiell «skog» å komme inn i, sier han til Dagbladet.no.

Klar for utvidelse

1900 av plantene var mellom 15 og 30 centimeter høye. Valaker sier lokalene var gjort klar til å utvide plantasjen til det dobbelte.

- Ja, faktisk muligens det tredobbelte, sier han til Dagbladet.no.

- Vi fikk et tips om at det skulle foregå noe slikt et sted i området mellom Slemmestad og Nærsnes. Derfor har vi gjort søk i lignende bygninger inntil vi fant dette i går, sier Valaker. Han medgir at de ble overrasket over omfanget.

Innrømmer

Akershus-mannen har erkjent at det er han som eier plantasjen, og politiet fester lit til hans forklaring om at han - bortsett fra den innleide gartneren - var alene om å drive plantasjen. Plantingen skal ha startet ved juletider i fjor.

- Vi har sendt 120 kilo plantematerialet til destruksjon hos KRIPOS. Mannen fra Litauen er nå på vei tilbake til sitt hjemland, med anmerkning i passet etter et litt for langt opphold. Jeg tror nok han er fornøyd med den ordningen, tatt forholdene i betraktning, sier Valaker til Dagbladet.no.

Hovedmannen ble sluppet løs etter avhør, og kan vente seg et oppgjør med rettsvesenet for sin ulovlige gartnerivirksomhet.

- Vi tror ikke han har rukket å utvinne råmaterialet av hasjplantene. Rommet som var tiltenkt denne virksomheten var ikke ferdig innredet, sier Valaker.

Han er fast bestemt på at hasj-skogen var tiltenkt langt mer enn eget forbruk. Derfor er han fornøyd med å ha avslørt den grønnfingrede mannen og hans rosegartner fra Litauen.

SKOG: De høyeste hasjplantene strakk seg 1,8 meter til vers.
STORPRODUKSJON: Politiet fant i alt 2100 planter.
REKKE OG RAD: 120 kilo plantemateriale er sendt til destruksjon hos KRIPOS.
VOKST: Lokalene var klargjort til å utvide produksjonen - kanskje så mye som til det tredobbelte.
EGEN GARTNER: Hasj-planteren hadde leid inn egen rosegartner fra Litauen for å ta hånd om plantene. Fremmedarbeideren fikk husly i lokalene.
GOD PLASS Akershus-mannen hadde god plass i de nedlagte verkstedslokalene.
MODERPLANTER: 200 av plantene var mellom 1,5 og 1,8 meter høye.
TIPS: Politiet hadde fått tips om at noen kanskje drev hasjplanting i området. Men de forventet ikke å finne en hel skog.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer