Britisk politimann dømt

Tatt med 22. juli-manifest

Den britiske politimannen, Benjamin Hannam (22), ble torsdag funnet skyldig i å tilhøre den ulovlige, nynazistiske terrororganisasjon National Action

TRENINGSVIDEO: Den britiske politimannen Ben Hannam deltok i boksetrening med National Action - en organisasjon britiske myndigheter beskriver som en nynazistisk terrororganisasjon. Foto: Metropolitan Police
TRENINGSVIDEO: Den britiske politimannen Ben Hannam deltok i boksetrening med National Action - en organisasjon britiske myndigheter beskriver som en nynazistisk terrororganisasjon. Foto: Metropolitan Police Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da han ble pågrepet hjemme i mars i fjor, fant politiet ekstremistisk materiale og blant annet det såkalte manifestet Anders Behring Breivik la ut før terrorangrepet 22. juli 2011, melder Reuters.

Hannam er den første politimannen i Storbritannia som er blitt dømt for terrorforbrytelser, skriver en rekke britiske medier deriblant BBC og The Guardian.

Hannam jobbet for politiet i London, og ble torsdag funnet skyldig i å tilhøre det britiske myndigheter mener er et høyreekstremt terrornettverk, National Action.

DØMT: Politimannen Ben Hannam er dømt for å være aktiv i en terrororganisasjon Foto: Metropolitan Police
DØMT: Politimannen Ben Hannam er dømt for å være aktiv i en terrororganisasjon Foto: Metropolitan Police Vis mer

Planla drap

Organisasjonen ble forbudt i 2016 etter at de hyllet drapet på Labour-politikeren Jo Cox, som ble drept på gata av en person med høyreekstreme-sympatier. National Action er den første høyreekstreme organisasjonen som er blitt forbudt i Storbritannia siden andre verdenskrig.

I 2018 sa blant annet to medlemmer seg skyldig i å planlegge drap med sverd på en annen kvinnelig politiker.

I rettssaken ble Hannam også funnet skyldig i å lyve i søknaden om å bli politimann og for å være i besittelse av terror-dokumenter.

Straffeutmålingen kommer etter planen 23. april.

Hannam skal ha blitt involvert med National Aciton i 2016 - før organisasjonen ble forbudt. Men han skal ha fortsatt å være aktiv, sier leder for anti-terror-kommandoen i London, Richard Smith, på en pressekonferanse.

Arrestert

I 2018 søkte Hannam jobb i London-politiet.

Først i februar 2020 skal etterforskere ha oppdaget forbindelsen etter at en medlemsdatabase for et høyreekstremt forum ble lekket. En måned seinere ble Hannam arrestert hjemme.

Der fant politiet blant annet en notatblokk som refererte til National Action, en guide for bruk av kniver og våpen og det såkalte manifestet til Anders Behring Breivik - som drepte 77 personer 22. juli 2011.

Deretter fant etterforskerne at Hannam hadde deltatt på pubmøter med National Action og også deltatt i treningssamlinger. I tillegg var han å se på rekrutteringsvideoer fra terrororganisasjonen.

Det er imidlertid ikke funnet bevis for at han fortsatte å delta aktivt i gruppas aktiviteter etter at han ble ansatt som politimann.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer