Tatt med 257 200 Rohypnol-tabletter

Åtte menn fra Bærum er tiltalt etter norgeshistoriens største Rohypnol-beslag. Dop-tablettene var smuglet inn fra Estland. Gjengen risikerer mange års fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var ren flaks som satte politiet på sporet av Rohypnol-banden fra Bærum, da en tilfeldig forbipasserende fant ti pilleesker ved siden av en Toyota HiAce. Mannen plukket opp eskene og leverte dem til apoteket på Bærums Verk, som igjen varslet politiet.

Da politiet slo til mot den parkerte varebilen, var norgeshistoriens største Rohypnol-beslag et faktum. 257200 dop-tabletter ble funnet. De har en gateverdi på over fem millioner kroner.

Kom fra Estland

Politiets etterforskning har avdekket at de narkotiske tablettene var smuglet fra Estland, og at de kom til Norge med en lastebil med kjøkkenutstyr.

Da lastebilen var ankom Porsgrunn, ble tablettene hentet. To estlendere skal ha kjørt bilen med kjøkkenutstyr og Rohypnol fra Estland, via ferja til Stockholm og til Norge.

Bærums-banden skal ha delt tablettene i to partier. Vel 100000 ble fraktet til Nedre Toppenhaug i Bærum, hvor det ble oppbevart. Restpartiet på 156170 tabletter ble oppbevart i Guribysagveien i Lommedalen i Bærum.

Ukjente for politiet

De åtte Bærum-mennene, som nå risikerer flere års fengsel, er tidligere ikke kjent av politiet. De er fra 22 til 32 år. To brødre er av politiet utpekt som hovedmenn.

- Våre klienter nekter straffskyld, sier Christine Hamborgstrøm og Fridtjof Feydt, som forsvarer brødrene.

Største beslag

Beslaget i Bærum er det største i Norge noen gang. Tidligere var det største beslaget på 75000 Rohypnol-tabletter. To menn ble i Frostating lagmannsrett dømt til fem års fengsel for det store beslaget i 2001.

De 257200 tablettene som ble beslaglagt i Bærum var gjemt i søppelsekker. Politiet tror ikke banden hadde omsatt noen stor del av partiet før de ble avslørt.

Noen av de tiltalte har lagt kortene på bordet. Forklaringene tyder på at flere mener de «bare» har gjort en vennetjeneste, og at motivet i tillegg var lettjente penger.

Flere av de tiltalte risikerer nå opptil ti års fengsel. Saken starter i dag i Asker og Bærum tingrett.

AVSLØRT: Bærums-banden ble avslørt da esker med Rohypnol ble innlevert til apoteket på Bærums Verk.