Tatt med 3,15 i promille

TROMSØ (Dagbladet): Døddrukken - og med hele 3,15 i promille - valset Senja-mannen rundt på såpeglatte veier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han befant seg faretruende nær promillegrensen som for mange ville vært ensbetydende med bevisstløshet, hjernelammelse eller døden.

I grøfta

- Det er ikke mange fyllekjørere som blir tatt i så omtåket tilstand. Dersom vi forutsetter at mannen hadde en vekt på 80 kilo, må han i løpet av nokså kort tid ha drukket en helflaske brennevin eller 12 halvlitere øl, før han følte seg moden for en biltur.
Det sier lege Henning Mørland ved Statens rettstoksikologiske institutt, som målte mannens blodprøve. Promillen ble fastsatt til minst 3,15. Mørland slår fast at vanlige mennesker med så høy promille ikke ville ha vært i stand til å stå oppreist eller ført en samtale med andre enn seg selv.

Reservenøkler

Etter en svært kronglete - og livsfarlig tur - endte han bokstavelig talt i grøfta. Senjaværingen og bilen ble dratt opp av en traktor. «Hjelperen» konstaterte raskt at mannen var kanon full, og tok derfor nøklene fra ham.

Men mannen ga seg ikke. Han ville videre. Da han ble stående aleine igjen på veien, fant han fram reservenøklene. Deretter satte han seg igjen bak rattet for å fortsette sin hasardiøse ferd.

Etter ei mil ble han stoppet av lensmannsbetjent Svein Jeppesen.

- Han var sterkt beruset, men utrolig nok sto han på beina, sier Jeppesen til Dagbladet.

Politimannen mener mannen - som er i 40-årene - må ha hatt inngående kjennskap til sprit, og utviklet svært høy toleransegrense.

- Om folk med et moderat alkoholforbruk hadde hatt den samme promillen, ville de ikke funnet veien til garasjen, og langt mindre husket at de hadde bil, mener han.

I løpet av sine 28 år i etaten har Jeppesen aldri opplevd noe liknende.

Den famøse bilturen fant sted i oktober i år. Nå er Senja-mannen dømt til 30 dagers fengsel og 8000 kroner i bot.