Tatt med arsenal av bomber før toppmøtet

De fem danskene som ble tatt før EU-toppmøtet i Göteborg, hadde et arsenal med slanger fylt med sprengstoff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De voldsomme sammenstøtene i Göteborg kunne ha endt langt verre. De fem danskene som ble arrestert før toppmøtet, hadde hjemmelagde slangebomber i det arsenalet som politiet beslagla, skriver danske Jyllands-Posten.

Kriminalinspektør Jan Olsson i Göteborg opplyser at slangebombene var fylt med sprengemner, og utelukker ikke at det kan være metallstykker i bombene.

- Virkningen av en slangebombe er dødelig dersom den eksploderer ved hodet til et menneske, sier Jan Olsson til Jyllands-Posten.

De fem danskene er foreløpig varetektsfengslet i to uker. To av dem ble for kort tid siden dømt for å tent på det danske Utlendingsdirektoratet i København. Attentatet var en protest mot at han homofil iraner fikk avslag på sin søknad om asyl. Begge ble dømt til fengsel i ett år, og begge har anket dommen.

Fortsatt kritisk for demonstrant

Den 20 år gamle svenske demonstranten som ble skutt av svensk politi ligger fremdeles i koma, og tilstanden er fremdeles kritisk. To andre demonstranter ble lettere skadet av skudd, en svenske og en tysker.

I dag har det vært rettet kraftig kritikk av politiets handlemåte under EU-toppmøtet. Også politiets egne kritiserer ledelsen for naivitet.

I dag ble det også kjent at politiets eget internsamband var lagt ut på Internett. Alle kunne klikke seg inn og få med seg hva politiet planla å gjøre. Også telefonnummer til politimenn og signalement på mistenkte kunne man plukke opp fra internsambandet.

- Vi snublet over det og la det ut på Internett siden det var mulig. Vi hadde tenkt å legge ut utenlandsk amatørradio, men fikk inn politisambandet og la ut det i steden, sier en av hackerne som la ut politisambandet på Internett til Göteborgs-Posten.

De hevder at de slett ikke har gjort noe ulovlig.

Angrep svenske ambassader i dag

I dag rettet demonstranter flere steder i Europa sin kritikk av det svenske politiets oppførsel mot de svenske ambassadene. Det svenske utenriksdepartementet har bedt alle svenske ambassader om ekstra sikkerhetstiltak. Aktivister skal være oppfordret til å angripe ambassadene, skriver Expressen.

Et hundretalls demonstranter skal ha protestert mot det svenske konsulatet i Zürich, og vinduer ble knust på den svenske ambassaden i Oslo. I Bern kastet militante demonstranter maling mot den svenske ambassadebygnignen.

Den svenske ambassadøren i Sveits, Folke Lövgren, sier til Expressen at bygningen ble tilsølt av maling, men at ingen ruter ble knust.

DÅRLIG PLANLAGT: Göteborgs politimester Håkan Jaldung erkjenner at planleggingen foran EU-toppmøtet var for dårlig.
<B>SKUTT: Tilstanden til den 20 år gamle svenske demonstranten som ble skutt, er fremdeles kritisk. Han er operert to ganger. To andre demonstranter som ble truffet av politiets kuler ble ikke alvorlig skadet.
<B>SKJØT: Statsadvokaten i Sverige etterforsker nå hva som skjedde da en politimann trakk sitt tjenestevåpen og skjønt mot demonstrantene.