Smittevernutstyr

– Tatt med buksa nede

Norge har en befolkning som er villig til å sitte i hjemmekarantene, men ikke en stat som sørger for helt nødvendig smittevernutstyr, sier professor Bjørg Marit Andersen.

KRITISERES: Statsminister Erna Solberg og regjeringens beredskap for en varslet pandemi blir kraftig kritisert. Her er statsministeren sammen med helseminister Bent Høie og direktør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog under et besøk til Beredskapsutvalget mot biologiske hendelser. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
KRITISERES: Statsminister Erna Solberg og regjeringens beredskap for en varslet pandemi blir kraftig kritisert. Her er statsministeren sammen med helseminister Bent Høie og direktør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog under et besøk til Beredskapsutvalget mot biologiske hendelser. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hva er det verste som kan skje oss som samfunn? Og hvor sannsynlig er det at det inntreffer?

Det er spørsmålene Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) svarer på hvert eneste år.

En atomulykke, et jordskjelv eller kvikkleireskred i en stor norsk by topper de alvorligste hendelsene som kan ramme oss. Sammen med en pandemi.

Mens risikoen for at vi skal bli rammet av en atomulykke eller et kraftig jordskjelv er svært liten, mente DSB så seint som i fjor at risikoen for at Norge skal rammes av en pandemi som relativt høy.

- Uetisk

Coronaviruset har imidlertid avslørt at beredskapen for det som både er sannsynlig og alvorlig står til stryk, ifølge smittevernprofessor Bjørg Marit Andersen.

- Vi har en befolkning som er villig til å bli satt i hjemmekarantene, men vi har altså ikke en stat som har gjort det de skulle gjøre. Det var å stille opp med testing, smitteoppsporing og nok smittevernutstyr. Myndighetene blir tatt med buksa nede, de var ikke forberedt, er Andersens dom.

Andersen har advart i et tiår siden svineinfluensaen rammet om manglende lagre av smittevern- og testutstyr. Hun opplever ikke å ha blitt hørt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer