MANGE FENGSLINGER: Politiadvokat Knut Jostein Sætnan (t.v.) ved Seksjon for organisert kriminalitet var i dag i retten og fikk medhold i å fengsle fire menn i den store heroinsaken. Her sammen med advokat Bjørn Rudjord, som representerer en av de siktede. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
MANGE FENGSLINGER: Politiadvokat Knut Jostein Sætnan (t.v.) ved Seksjon for organisert kriminalitet var i dag i retten og fikk medhold i å fengsle fire menn i den store heroinsaken. Her sammen med advokat Bjørn Rudjord, som representerer en av de siktede. Foto: HARALD S. KLUNGTVEITVis mer

Tatt med over 20 kilo heroin

Gigantbeslag verdt mange millioner. Sju menn siktet i stor narkosak på Østlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fire menn ble i Oslo tingrett i ettermiddag besluttet varetektsfengslet med brev- og besøksforbud, siktet for den groveste narkotikabestemmelsen i straffeloven.

Mennene - en mistenkt narkokurér (54) fra Nederland og tre albanere på 31, 28 og 31 år - knyttes til smugling av mange kilo heroin til Norge via Sverige.

Etter det Dagbladet får opplyst har politiet og tollvesenet i to ulike aksjoner den siste uka beslaglagt over 20 kilo av stoffet - partier verdt mange millioner kroner.

Tilslaget betegnes som et svært vellykket og snartenkt samarbeid mellom tollvesenet og oslopolitiets eksperter på organisert kriminalitet, og heroinbeslagene er blant de største som er gjort på lang tid i Norge.

- Ventet på heroinparti Fra før er tre menn fengslet i sakskomplekset. Dette skal være menn med bakgrunn fra henholdsvis Kosovo og Iran - 29 og 21 år gamle - som ble tatt i forbindelse med overleveringen av narkotikaen, i tillegg til en tysk trailersjåfør (52) som ble tatt med et heroinparti på nærmere ti kilo i bilen.

Saken startert da narkolasten ble oppdaget på Svinesund.

- Jeg kan bekrefte at vi har gjort meget betydelige beslag av det vi antar er heroin. Det første beslaget skjedde i samarbeid med tollvesenet forrige onsdag. I forbindelse med pågripelser vi da foretok på Skøyen i Oslo ble det funnet ytterligere fire kilo heroin, sier politiinspektør Einar Aas, sjef ved Seksjon for organisert kriminalitet i oslopolitiet, til Dagbladet.

Lastebilsjåføren hevder han ikke visste om den storstilte heroinsmuglingen.

«Siktedes forklaring om kjennskap til beslaget er etter rettens oppfatning lite troverdig. Etter rettens vurdering underbygges mistanken av øvrige dokumenter i saken, herunder også avhør av medsiktede», heter det i kjennelsen mot den antatte kuréren, som ble fengslet på fredag.

Slapp ut dagen før Både 21-åringen og 29-åringen, som skal ha vært i mottaksleddet for det første partiet, har tilknytning til Oslo. Begge ble tatt etter spaning på overleveringsstedet.

29-åringen har erkjent straffskyld, mens 21-åringen, som tidligere har jobbet i et norsk vikarbyrå, skal ha tilstått å ha en mer perifer rolle i saken.

Dagbladet kjenner til at 21-åringen så seint som dagen før politiaksjonen slapp ut av fengsel, etter soning av en dom for langt mindre alvorlig kriminalitet. Så ble han igjen fengslet, nå i en sak der han risikerer mange år bak murene.

«Han er observert i forbindelse med mottak og overlevering av narkotikaen. Retten viser også til siktedes egen forklaring om hans befatning med saken», heter det i fengslingskjennelsen.

Sist lørdag gikk politiet til aksjon på nytt, da etter å ha fulgt en narkotransport over svenskegrensa. Spanerne slo til mot lastebilen på Mosseveien.

- Det er riktig at den siste aksjonen skjedde i forbindelse med en transport inn til Norge. Alle de fire mennene som  ble pågrepet ble besluttet varetektsfengslet i dag. Dette er en stor sak, men vi er i full gang med etterforskningen og helt i startfasen, sier Aas.

Ingen av mennene som er tatt for lørdagens narkotransport er  bosatt i Norge, ifølge politiet.

- Helt i innledningen Dagbladet har snakket med flere av de siktedes advokater, som ikke ønsker å uttale seg siden politiet har hemmeligholdt mange av dokumentene i saken for deres klienter.

Før retten lukket dørene under det ene fengslingsmøtet i ettermiddag, var den antatte narkokureren fra Nederland - som ble sittende i ytterjakka ved siden av sin forsvarer - tydelig preget av den alvorlige siktelsen.

- Dette er svært alvorlige narkotikaforbrytelser, og vi er helt i innledningen av etterforskningen av en sak der det er flere involverte. Derfor kan vi ikke si så mye mer nå, sa politiadvokat Knut Jostein Sætnan til Dagbladet i tinghuset.

Befatning med et «meget betydelig kvantum», slik alle de sju mennene er siktet for, straffes med minst tre års fengsel og kan i uvanlig store saker gi 21 års fengsel.