Tatt med pistol på vei inn i fly

20 personer er pågrepet etter at en 29-årig svensk-tunisisk mann forsøkte å komme om bord i et Ryanair-fly med et våpen i bagasjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Full sikkerhetsalarm ble slått på Västerås flyplass i Sverige ved 16-tida i går.

Den 29-årige mannen, bosatt i Stockholm, ble stoppet da sikkerhetsfolk oppdaget en pistol i toalettmappa i bagasjen hans.

Det er uklart om pistolen, som ble oppdaget ved røntgengjennomlysning, var ladd.

Ingen visste i går om mannen skulle forsøke å kapre flyet, eller om reisefølget hans visste noe om at han hadde med seg våpen.

Islamsk konferanse

29-åringen var en del av en gruppe på om lag 20 personer som skulle fly med Ryanairs rute 685 fra Västerås til Birmingham i England, som skulle hatt avgang 15.55. Et voldsomt sikkerhetsoppbud ble satt i gang, og 189 passasjerer måtte gå av flyet.

Reisefølget på omkring 20 personer, med både kvinner, barn og menn, ble alle tatt inn til avhør hos politiet.

Ifølge Expressen skulle de 20 til England, hvor de skulle delta på en muslimsk konferanse i Birmingham.

29-åringen er tidligere kjent av politiet, og er dømt for både tyveri og mishandling.

Bombehunder

Flyet ble tømt, undersøkt og gjennomsøkt av bombehunder, og samtlige passasjerer måtte gjennom en ekstra bagasjekontroll før flyet fikk ny avgangstid ved 22-tida i går kveld.

Onsdag kveld sto flyet - FR 685 - fortsatt på bakken på flyplassen i Västerås. Ifølge sikkerhetssjef Göran Jansson bestemte Ryanair seg for å sette inn et nytt fly, som skulle frakte passasjerene til Stansted flyplass utenfor London.

Utenom det vanlige serverte Ryanair mat og drikke til de ventende passasjerene.

Ekte våpen

Politiet jobbet i går på spreng med å klarlegge 29-åringens motiv for å forsøke å ta med våpenet om bord. 29-åringen satt i avhør i går kveld.

- Våpenet er ikke undersøkt ennå. Vi vil først sikre eventuelle fingeravtrykk. Men de som har sett det, sier at det ser ekte ut, sier pressetalsmann Ulf Palm hos politiet i Västerås.

KAPRING? Politiet i Sverige visste i natt ikke om 29-åringen hadde planlagt å kapre Ryanair-flyet, eller hvilket motiv han hadde for å forsøke å ta med seg et våpen om bord. 189 passasjerer måtte forlate flyet før det ble undersøkt og gjennomsøkt av politi og bombehunder.