Tatt med våpenlager og narkoparti 250 meter fra politihuset i Oslo

Fant i tillegg «våpensmie» med 3D-printer. En av de siktede tidligere dømt for å ha skutt politispaner på gata.

VÅPEN OG CRYSTAL METH: Oslopolitiet gjorde onsdag i forrige uke flere oppsiktsvekkende beslag av blant annet våpen og narkotika som knyttes til et miljø bestående av kriminelle med bakgrunn fra Filippinene, Vietnam og Thailand. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VÅPEN OG CRYSTAL METH: Oslopolitiet gjorde onsdag i forrige uke flere oppsiktsvekkende beslag av blant annet våpen og narkotika som knyttes til et miljø bestående av kriminelle med bakgrunn fra Filippinene, Vietnam og Thailand. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

(Dagbladet): Oslopolitiet gjorde onsdag i forrige uke flere oppsiktsvekkende beslag av blant annet våpen og narkotika som knyttes til et miljø bestående av kriminelle med bakgrunn fra Filippinene, Vietnam og Thailand.

Blant de fire som så langt er pågrepet i saken, er en 49 år gammel mann som i 1999 var nær ved å drepe en politimann i Oslo da han skjøt en narkospaner som var i ferd med å pågripe ham. Mannen ble dømt til fire og et halvt års fengsel for drapsforsøket.

På lørdag ble norskfilippineren besluttet varetektsfengslet, siktet for å blant annet ha oppbevart flere skytevåpen sammen med  en jevnaldret filippinsk mann som befant seg i samme leilighet da politiet dukket opp.

Automatvåpen og ammunisjon Det var patruljer fra Grønland politistasjon som under en relativt rutinemessig undersøkelse av en utleieleilighet bare rundt 250 meter fra politihuset, gjorde de første oppsiktsvekkende funnene. Beslag i leiligheten førte etterforskerne videre til en annen bolig på Rødtvet i Groruddalen. Her ble det funnet ytterligere våpen.

Etter det Dagbladet får opplyst, ble det funnet tre automatvåpen, én pistol, én revolver og en avsagd hagle i de to ransakingene. Alle våpnene var funksjonelle og det skal i tillegg ha blitt beslaglagt ammunisjon.

- Det å få seks slike våpen bort fra gata er i seg selv et svært viktig stykke politiarbeid, sier stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon, til Dagbladet.

3D-printer Han bekrefter at det i tillegg til selve våpenbeslagene ble avdekket det som framsto som produksjon av deler til skytevåpen og mulig modifisering av plomberte pistoler.

- Dette ser ut til å nærmest ha vært en våpensmie der de hadde utstyr til å lage våpendeler de manglet, det er i så fall svært bekymringsfullt, sier Stølen.

Etter det Dagbladet erfarer var ett av beslagene en 3D-printer, som de siste årene har blitt bredere tilgjengelig for privatpersoner og mindre bedrifter også i Norge. Internasjonalt har det blitt kjent at det blant annet er mulig å lage høykapasitets-magasiner til automatvåpen med plastmasse og relativt rimelige 3D-printere, basert på nedlastbare modelldata. Men det finnes også eksempler på eksperimentelle modeller av hele skytevåpen produsert av privatpersoner på denne måten.

Etter ransakingen har tekniske eksperter bistått Grønland politistasjon med undersøkelsene av utstyret.

- Hva tenker du om at en person som er dømt for å ha skutt en politimann igjen blir knyttet til blant annet skytevåpen?

- Det sier vel noe om hva slags miljø vi snakker om her. Den gang kunne politimannen like fort ha mistet livet som overlevd, sier stasjonssjef Stølen.

Farlig dop I tillegg til våpenfunnene etterforsker politiet nå et uvanlig narkotikabeslag gjort i leilighetene.

- Det ble beslaglagt rundt en kilo «ice»,  et av de største beslagene av dette stoffet i Oslo noensinne. Nå får etterforskningen videre vise hvor omfattende denne saken er, sier Stølen.

 Den krystalliserte varianten av metamfetamin, som kalles «ice» eller «crystal meth», er regnet som mye sterkere og mer skadelig, og stoffet er ennå svært lite utbredt i Norge sammenlignet med de mer kjente pulverstoffene.

Men «ice» har de siste årene fått fotfeste særlig i norskvietnamesiske kriminelle miljøer i Oslo. En kilo av stoffet, som vanligvis har svært høy renhetsgrad, kan sammenlignes med 2,5 kilo amfetamin, og har trolig millionverdi brutto. Til sammenligning opplyste Kripos i fjor høst at det i løpet av to år var beslaglagt totalt 4,7 kilo «ice» i hele Norge.

- Nekter straffskyld Den siktede 49-åringen nekter straffskyld for våpensiktelsen. Det er foreløpig uklart om han knyttes direkte til narkotikabeslaget.

- Min klient benekter ethvert kjennskap til det som er siktelsens innhold. Utover det er det for tidlig for meg å kommentere saken, sier den drapsforsøksdømte 49-åringens forsvarer, advokat Roland Kjeldahl, til Dagbladet.

Heller ikke forsvarerne til de andre siktede ønsket i går å uttale seg, med henvisning til hemmeligholdte dokumenter i saken.

Blant de siktede er samboeren til en av mennene som disponerte leiligheten på Tøyen, men kvinnen regnes som perifer i saken og ble bare besluttet varetektsfengslet i én uke. Hun har bekreftet i avhør at hun i et par måneders tid hadde kjent til at kjæresten hadde ulovlige våpen i leiligheten, ifølge kjennelsen fra Oslo tingrett.

TATT: Blant de fire som så langt er pågrepet i saken, er en 49 år gammel mann som i 1999 var nær ved å drepe en politimann i Oslo da han skjøt en narkospaner som var i ferd med å pågripe ham. Mannen ble dømt til fire og et halvt års fengsel for drapsforsøket. Arkivfoto: NTB scanpix
TATT: Blant de fire som så langt er pågrepet i saken, er en 49 år gammel mann som i 1999 var nær ved å drepe en politimann i Oslo da han skjøt en narkospaner som var i ferd med å pågripe ham. Mannen ble dømt til fire og et halvt års fengsel for drapsforsøket. Arkivfoto: NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer