Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tatt på fersken da han overleverte to kilo amfetamin

Slipper fengsel, har Høyesterett bestemt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyesterett har konkludert at en 40-åring skal slippe fengselsstraff ti år etter at han begikk en narkotikahandel.

Fordi den medtiltalte først rømte fra Norge og siden ble fengslet i en større narkotikasak i Sverige, rakk 30-åringen både å fylle 40, skaffe seg jobb og familie før saken hans endelig ble tatt opp i til doms.

Nå har Høyesterett avgjort at mannen skal slippe å sone i fengsel og dømt ham til to år og ni måneders betinget straff.

Belgiske franc Dommen kommer etter at mannen i desember 2000 ble tatt på fersk gjerning i dét han overleverte to kilo amfetamin til den medtiltalte mottakeren. Politiet fant også 95.000 kroner og nesten 30.000 belgiske franc i forbindelse med pågripelse av mannen.

Etter 87 dager i varetekt vinteren 2000/2001 slapp begge de siktede løs. Den medtiltalte stakk av og noen rettssak så derfor ikke dagens lys før i fjor. Mens Oslo tingrett dømte mannen til fire års betinget fengsel, mente Borgarting lagmannsrett han burde sone ett år av en straff på tre år og ni måneder i fengsel.

Høyesterett vurderer at den lange ventetiden kan være i strid med menneskerettighetene, men uten å slå dette fast.

- Ekstraordinær - I vår sak er forsinkelsen, i forhold til normal fremdrift av saken, av helt ekstraordinær karakter. I en sak som ikke er spesielt komplisert og der de sentrale bevis ble sikret allerede ved pågripelsen og den medtiltaltes forklaring til politiet, er det likevel gått ti år fra de straffbare handlinger ble begått, skriver førstvoterende dommer i Høyesterett, Clement Endresen.

Han skriver videre at forholdet som er påtalt hadde blitt henlagt som foreldet etter ti år dersom det var forblitt uoppklart.

Høyesterett mener imidlertid at en så grov forbrytelse som overlevering av to kilo amfetamin bør straffes med ubetinget fengsel, men på grunn av ventetiden kan varetekten på 87 dager etter pågripelsen telle som tilstrekkelig soning i fengsel i denne saken.
(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!