Tatt på fersken etter tips

Det er en av Meny-butikkene her i landet med størst omsetning - og høyest kjendisfaktor om sommeren. Tips fra en kunde førte til at Næringsmiddeltilsynet slo til og avslørte gammelt og forbudt kjøtt i Sjøbua kolonial i Valle i Bamble.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BAMBLE: I Menybutikken ble det funnet 80 kilo kjøtt som ikke tilfredsstilte hygiene- og merkekravene. I restauranten Sjøkroa - med samme eier vegg i vegg - fant kontrollørene 300 kilo kjøtt som var ulovlig oppbevart.

Overrasket

Næringsmiddeltilsynet slo til sist torsdag, samme dag Meny-ledelsen gikk ut og sa at kjeden ikke tålte flere matskandaler.

- Svært beklagelig og også overraskende, sier ledende inspektør i Næringsmiddeltilsynet i Porsgrunn og Bamble, Merete Christiansen, i en kommentar til Dagbladet.

Selv om kontroller den siste tida har vært varslet over hele landet, ble både butikken og restauranten i Valle tatt på fersken.

- Et tips førte til at vi reagerte raskt. Vi tar alltid henvendelser svært alvorlig, sier Christiansen.

Tre år gammelt

300 kilo kjøtt i fem frysedisker i Sjøkroa ble beordret til destruksjonen av Næringsmiddeltilsynet. En salig blanding av tre år gammelt kjøtt og umerkede esker med fisk og fugl fikk kontrollørene til å sperre øynene opp.

I Meny-butikken ble det en kort omsetningsstopp. 80 kilo kjøtt måtte kasseres. Kjøttet var ikke forsvarlig merket slik at det var klart hvor det kom fra.

Butikksjef Anders Vestlid ville ikke si noe om saken før det ble gitt klarsignal fra toppledelsen i Meny. Det fikk han, men hadde likevel ikke så mye å si:

- Det har skjedd en glipp i rutinene. Det var en svikt at det frosne kjøttet ikke var forsvarlig merket, er hans knappe kommentar.

Innehaver av både butikken og restauranten, Bernt Andersen, har sagt til Næringsmiddeltilsynet at det meste av kjøttet i fryserne i restauranten var til privat bruk.

Flau sjef

Meny-direktør Christian Stabell Eriksen skjønner at forbrukerne lurer på hva de driver med og føler seg presset som toppleder.

- Topplederen er alltid ansvarlig, skyldig eller ikke. Men i storm står skipperen på brua, og jeg skal være den siste til å forlate skipet inntil stormen har lagt seg, sier han til Dagbladet.

Meny-direktøren vil ikke spekulere på om de siste ukers avsløringer vil få konsekvenser for hans stilling.

- Det får andre avgjøre.

Intern gransking vil avgjøre om Meny-kjeden kommer med eventuelle straffereaksjoner ovenfor butikken i Bamble.

SKANDALEKJØTTET: Her er skandalekjøttet som er ulovlig frosset inn på Meny i Valle i Bamble og på restauranten Sjøkroa. - I fryseboksene var det et sammensurium, sier ledende inspektør Merete Christiansen.