Veganisme

Tatt på fersken med fisk: - Verste dagen i mitt liv

Influenseren «Rawvana» fremmer plantebasert råkost for millioner av følgere. Så snudde en fisk imaget hennes på hodet.

"FISHGATE": Yovana Mendoza Ayres (28) fremmer et kosthold basert på en vegansk livsstil for millioner av følgere på YouTube-kanalen «Rawvana». På Bali ble hun derimot tatt på fersken mens hun spiste fisk. Nå blir hun kalt løgner i sosiale medier, og flere fans føler seg lurt. Foto: Skjermdump/YouTube
"FISHGATE": Yovana Mendoza Ayres (28) fremmer et kosthold basert på en vegansk livsstil for millioner av følgere på YouTube-kanalen «Rawvana». På Bali ble hun derimot tatt på fersken mens hun spiste fisk. Nå blir hun kalt løgner i sosiale medier, og flere fans føler seg lurt. Foto: Skjermdump/YouTubeVis mer

Instagram- og YouTube-stjernen Yovana Mendoza Ayres (28) fremmer et kosthold basert på en vegansk livsstil for millioner av følgere på YouTube-kanalen «Rawvana», Instagram og sin personlige hjemmeside.

I februar dro veganeren til Bali, et sted hun beskrev som et «plantebasert paradis» på Instagram.

Ikke lenge etterpå sprakk derimot fasaden som veganer. For der ble hun tatt på fersken i å spise noe helt annet enn plantebasert kosthold.

Kalles løgner

En annen YouTube-stjerne filmet nemlig Ayres idet hun spiste en salat. Men blant det grønne på tallerkenen var det noe som ikke stemte med Ayres' image på internett: en fisk.

Fisken vakte stor oppmerksomhet i sosiale medier som bevis på at den veganske entusiasten har løyet til sine millioner av fans. «Løgner» og « Fishvana» er noen av reaksjonene hun har fått i ettertid, og flere veganske youtubere har reagert på fiskeskandalen som er blitt døpt «Fishgate».

- Det føltes ut som om noen hadde dødd. Det var en av de verste dagene i mitt liv, sier Ayres til The Daily Beast i etterkant av fiske-hendelsen.

Filmen er publisert av colombianske Paula Galindo, som har over åtte millioner følgere på YouTube. I den ti minutter lange videoen ser vi Galindo på tur i Bali med Ayres og en annen youtuber. Det er først i de siste minuttene kameraet retter seg mot Ayres, der hun senker armene sakte nedover mot fiskemåltidet idet hun legger merke til at hun blir filmet.

Forteller om helseproblemer

- Jeg vet mange av dere stoler på meg, hører på meg og at dere sannsynligvis føler dere ført bak lyset og løyet til. Det har dere rett til å føle, sier hun i en video som er publisert 15. mars.

I videoen unnskylder hun seg og forklarer hvorfor hun har misledet tilhørerne sine. Hun endret dietten sin etter flere år med helseproblemer, der legene oppfordret henne til å spise mer mat, inkludert proteiner og egg.

- Jeg er et menneske, jeg gjorde en feil, og jeg planla ikke å skjule dette for dere. Jeg hadde planer om å fortelle dere om dette, men på mine egne premisser og min egen tid.

Ayran ble en såkalt «raw vegan» for seks år siden. En slik diett består av plantebasert mat som enten spises helt rå eller er varmet opp på veldig lav temperatur, ifølge Healthline. Etter en faste på 25 dager i 2014 begynte hun å merke at noe var galt. Hun fikk plager som kvinner i overgangsalderen opplever, blant annet manglende menstruasjon.

- Det tok litt tid å forstå hvor seriøst dette var, og jeg måtte gjøre noe for å ikke få konsekvenser seinere, sier hun i videoen, og legger til at hun fikk beskjed av legen om å spise mer fett.

I 2018 fikk hun alvorlige fordøyelsesproblemer, og følte seg ikke bra. Hun forsøkte å bote på problemene med både rensing og mer faste.

I januar ble hun diagnostisert med bakteriell overvekst i tynntarmen (SIBO), som i uttalte tilfeller kan føre til mangelfullt opptak av næring i tarmen. I frykt for å ikke kunne få barn i framtida ble egg og fisk en del av dietten til influenseren.

Vil bli veganer igjen

- Det var veldig vanskelig på grunn av det jeg har trodd på, og proklamert, i så lang tid, forteller hun.

Da hun forsøkte å gå tilbake til en vegansk diett kom mageproblemene tilbake, men håpet om å kunne gå tilbake til plantebasert kosthold er fortsatt der.

- Hjertet mitt tilhører det veganske samfunnet, og jeg vil gjenta at det er ikke den plantebaserte dietten som gjorde meg syk. Hvem som helst kan få SIBO, sier hun i en uttalelse til The Post.

- En mer seriøs side

I The Guardian kommenterer spaltist og merkevare-strategen Arwa Mahdawi hendelsen.

- Det var ikke meninga at noen skulle se Yovana Mendoza spise fisken. Den 28 år gamle influenseren, også kjent som Rawvana, har samlet mer enn tre millioner følgere på YouTube og Instagram ved å framheve kvalitetene ved en rå vegansk diett. Hun har bygd et lukrativt merke omkring veganisme, skriver hun.

Hun mener det er lett å forklare hvorfor historien om en fiskespisende veganer florerer i sosiale medier.

- Folk elsker å le av veganere. Men det er en mer seriøst side også. Historien retter søkelyset mot kunsten til internett: alle filtrerer livene deres til en viss grad ved å by på en mer ambisiøs versjon seg selv, skriver hun.

Samtidig understreker hun at hendelsen er en påminnelse om at flere og flere får helseråd av ukvalifiserte influensere på nett. Hun referer til ernæringsfysiologen Rhianna Lambert, som i et intervju med The Telegraph sier at hun har sett en økning i antall mennesker som kommer til klinikken hennes med symptomer på dårlig ernæring og spiseforstyrrelser etter å få fulgt råd fra sosiale medie-stjerner.

- «Du er hva du spiser» har aldri vært mer sant i en digitalt hverdag. Uansett om vi er veganere eller kjøttetere virker det som om mange av oss er sulte på å være del av et samfunn, og vi gjør ekstreme tiltak for å finne det. Fishgate virker kanskje morsomt på overflaten, men det er en liten del av et mye større problem, slår Mahdawi fast.

Uklar avsender

Henriette Øien, avdelingsdirektør for avdeling folkesykdommer i Helsedirektoratet, har også fått med seg at mange personer skriver om kosthold på Internett.

- Mange benytter våre råd for et sunt og bærekraftig kosthold og videreformidler det. Det er positivt. Vi ser også at noen formidler spesielle dietter og kostråd som er i motsetning til våre anbefalinger. Dette er noe vi har sett opp gjennom åra, også før vi hadde bloggere og sosiale medier, forteller hun til Dagbladet.

- At det er mange som gir kostråd og råd om dietter som strider med helsemyndighetenes anbefalinger bidrar nok til å skape forvirring i store deler av befolkningen om hva som er sunt, sier hun.

- Samtidig skjønner jeg at det ikke alltid er lett å skille ut hvem som er avsender. Så leser man for eksempel en blogg bør man være kritisk, og spørre seg hvilken dokumentasjonen som ligger til grunn for rådene.

- Hvem som helst kan gi råd

Hun understreker at det er helsemyndighetene ved Helsedirektoratet som har ansvar for å utarbeide kostråd til befolkningen. Kostrådene er ifølge avdelingsdirektøren basert på omfattende vitenskapelig dokumentasjon. Ved sykdom bør du få veiledning, helst av en klinisk ernæringsfysiolog som kan kartlegge og vurdere kostholdet ditt og gi individuell kostveiledning.

- Men hvem som helst kan gi kostholdsråd på Instagram eller i andre medier, legger hun til.

Da hun hører om «Rawvana» og hennes plantebaserte kosthold sier hun at det å være veganer i seg selv ikke er negativt.

- Det er positivt å spise mer plantebasert. Mer grønnsaker, frukt, nøtter, belgvekster og grove kornproduktet er for eksempel veldig i tråd med det vi anbefaler. Noen tar den helt ut og velger å bli veganer. Det kan gå helt fint, men vi vil gjøre folk oppmerksomme på at når man luker ut basisvarer som kjøtt, fisk, melk og egg luker man også ut gode kilder til viktige næringsstoffer.

Øien forklarer at næringsstoffene man mangler ved å kutte ut basisvarene kan erstattes med tilskudd og andre matvarer, men at man da må vite hvordan man kan sette sammen et sunt og variert kosthold.