Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tatt på fersken

NEW YORK (Dagbladet): Hva i all verden tenkte New Jerseys guvernør, Christine Todd Whitman, på da hun i 1996 poserte smilende for en fotograf mens hun kroppsvisiterte en svart mann som ble stoppet av politiet i Camden i New Jersey? Mannen hadde ikke gjort noe annet enn å kjøre bil, og Todd Whitman er nå avbildet som et levende eksempel på ydmykingen av lovlydige, svarte bilførere som delstaten hennes er blitt så berømt for.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I USA kalles det raseprofilering, og New Jersey er kritisert fra øverste føderale hold for at politiet bevisst stopper svarte bilister. De følger sin abc, som automatisk tilsier at bilførerens hudfarge betyr en potensiell kriminell. Utrolig mange lovlydige mennesker på vei til eller fra jobb, på vei til en fest eller kino, blir stoppet. Mange tas ut av bilen og må stå med armer og bein spredd ut mens de kroppsvisiteres. Selvsagt finner man biltyver, folk med ulovlige våpen og narkotika. Problemet er at det store flertallet som ydmykes på denne måten, er helt vanlige amerikanere med rent rulleblad. Og mange forteller at de fra de får sertifikat lærer å holde munn og ikke bli rasende. Da kan de bli slått helseløse, eller i verste fall bli skutt.

  • Christine Todd Whitman er beviselig ingen rasist, men dumhet har sin pris. Nå er hennes odds som visepresident for George W. Bush blåst bort med vinden. Ikke minst fordi Bush for kort tid siden gjorde noe republikanere sjelden gjør. Han møtte på årsmøtet til NAACP (National Association for the Advancement of Colored People) og snakket om borgerrettigheter i håp om å fiske stemmer fra den viktige velgergruppa. Da Bill Clinton ble gjenvalgt i 1996, hadde han 84 prosent av de svarte stemmene. Fremdeles sier 80 prosent av denne velgergruppa at de vil stemme på Gore til høsten. Men stemmene sitter løsere i år 2000.
  • Todd Whitman har gitt demokratene plakaten de trengte for vise at republikanere ikke er til å stole på. I 1996 var hun med politiet ut på jobb for å vise at hun ikke bare satt bak et skrivebord. Den hvite damen i hvite klær, og med et enda bredere hvitt smil, kroppsvisiterte en svart arrestant i mørke klær og ble fotografert av politiet selv. Mannen var allerede kroppsvisitert for våpen og narkotika av politiet, og andre runde kroppsvisitering av guvernøren ble gjort etter at mannen beviselig ikke var anklaget for noe som helst. Ulovlig, sier mange jurister om handlingen. Vrøvl, har guvernøren svart og nekter å be om unnskyldning. Uansett er Christine Todd Whitmans politiske framtid nå temmelig usikker.
  • Det sørgelige er at Todd Whitman var den første guvernøren i New Jersey som innrømmet at politiet drev raseprofilering på veiene. Hun har jobbet for å endre politiets abc, også når det gjelder kvinnediskriminering og rasisme innen politiet. Derfor har hun fått fiender i politiet, og bildet som ble tatt den ulykksalige natta, kommer til å bli brukt mot Todd Whitman av hennes egne, og ikke minst politimennene som nå venter rettssak etter å ha skutt tre ubevæpnede menn i en typisk raseprofilert arrestasjon. Raseprofilering blir oppmuntret, sier de anklagede, og forsvarerne sier at bildet av guvernøren vil bli brukt som bevis.
  • Se hva de gjør, ikke hva de sier, sa Hillary Clinton da hun snakket til NAACP får dager før Bush klatret opp på podiet. Førstedamen er på tynn is etter ektemannens slalåmkjøring med ord i forhold til egne handlinger. Men Hillary setter fingeren på noe viktig. Et bilde treffer følelsene til mennesker i langt større grad enn ord. Og det krever stor kløkt og god kommunikasjon for å forklare nyansene i et bilde som har brent seg inn i folks hukommelse. Det vil både New Jerseys guvernør og Philadelphias politisjef slite med i tida som kommer.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media