Tatt på Mallorca etter to år på flukt

En tidligere stortingspolitiker ble onsdag pågrepet av spansk politi med to av sine barn på 13 og 16 år på Mallorca.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnen i 40-årene har vært etterlyst i nærmere to år for bortføring av barna.

Politi, barnevern, familie og venner har i nesten to år vært på jakt etter kvinnen fra Østlandet, som rømte med sine to eldste barn etter at hun mistet omsorgen for dem i 2002.

Spanske myndigheter nekter foreløpig å utlevere kvinnen til Norge:

-  Vi kan bekrefte at en kvinne med to barn er arrestert i Spania, men vi har ikke fått medhold i utleveringen. Vi tror det skyldes oversendelsen av dokumenter fra den norske ambassaden til spanske myndigheter, sier politiadvokaten ved det aktuelle politidistriktet på Østlandet til Dagbladet.

Den tidligere topp-politikeren ble varetektsfengslet på den spanske øya onsdag, etter begjæring fra norsk politi. Kvinnen er siktet for bortføring av en gutt på 16 år og ei jente på 13 år.

Stakk av

Barna var plassert hos en fosterfamilie, men kvinnen stakk av med barna under et besøk uten tilsyn. Hun er siktet etter straffelovens paragraf 216, som har en strafferamme på tre års fengsel.

Etter det Dagbladet erfarer, trodde politiet lenge at hun var i Øst-Europa, hvor hennes yngste barn sannsynligvis bor sammen med sin far.

Kvinnen har vært etterlyst gjennom Europol, uten at det ga resultater. Etter det Dagbladet erfarer, har politiet tidligere fått flere tips om at hun oppholdt seg på den spanske ferieøya, men de klarte ikke å lokalisere henne.

Den siste tida har kvinnen jobbet på Mallorca, og det skal ha gjort det lettere å finne henne. Kvinnen ble pågrepet i Palma by uten dramatikk.

Norsk politi og barnevern kom til øya samme dag som pågripelsen, og tok umiddelbart over ansvaret for barna.

Spådd lysende karriere

Bistandsadvokaten til ekspolitikeren vil ikke kommentere saken.

-  Jeg har ikke hatt kontakt med min klient på mange år. Jeg finner det derfor ikke naturlig å kommentere forholdet, sier advokaten.

Den pågrepne kvinnen satt på Stortinget i flere perioder, og var spådd en lysende politisk karriere. Hun måtte forlate politikken etter personlige problemer. Kvinnen har hatt en rekke sentrale offentlige verv, både nasjonalt og lokalt i politikken.

Kripos hadde i fjor registrert 59 uløste saker der små barn er blitt kidnappet ut av Norge - ofte til land som ikke er med i noe internasjonalt lovsamarbeid.

TATT: Det var her i byen Palma på Mallorca spansk politi pågrep kvinnen. Kvinnen stakk av med barna da hun besøkte fosterhjemmet deres for to år siden.